{ 27. december 2011 }

Brilliante Birkes

Brilliante Birkes

Så er min juleferie slut og dermed kan jeg også sætte hak ved at have fejret min 31 års fødselsdag. Denne gang blev jeg vækket til duften af min mors mest eventyrlige hjemmebagte birkes, som blev indtaget med flag på bordet i dejlige jyske omgivelser. Min mor har altid bagt birkes, og hun leder kontinuerligt efter den perfekte opskrift, men jeg må sige, at hun efter 31 år har fundet den perfekte opskrift og metode. Disse birkes er så ubeskriveligt skønne, sprøde og smelter i munden.

Opskriften er fra bogen ” Varm på brød og lun på boller” af Rikke Holm, som udover birkes, byder på mange andre lækre brødopskrifter.

Hvis man ikke lige har bogen, kommer opskriften her:

Brilliante Birkes

Lun mælken og rør gæren ud deri. Resten af ingredienserne, undtagen smørret, røres i. Dejen stilles til hævning i ca. 20 minutter.

Herefter rulles dejen ud på et meldrysset bord til ca. 25 *40 cm. Nu skal det kolde smør fordeles på dejen, som gøres af tre omgange. Brug en ostehøvl til at lave tynde smørskiver med. Smørskiverne spredes på den ene halvdel af dejen. Dejen foldes en gang, så smørret ligger inde i dejen. Rul nu dejen ud igen til 25*40 cm, læg smør, fold dejen i tre lag. Processen gentages tre gange til smørret er brugt op.

Dejen skal hvile i ca. 30 minutter, gerne på køl, så smør og dej får samme temperatur. Til sidst rulles dejen ud, så den er 0,5 cm tyk og 20 cm bred. Dejen pensles med vand og lægges i tre lag, rulles lidt fladere for at holde lagene sammen.

Til sidst pensles dejen med æggestrygelse og drysses med et tæt og tykt lag birkes. Derefter skæres birkes ud, så de måler 5*10 cm – der bliver ca. 20 stk. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og træk en pose over bagepladen, så birkesene kan hæve i 30 minutter.

De bages ved 225 grader i 12-15 minutter, hvorefter de himmelske godbidder burde være perfekte.

Brilliante Birkes

Brilliante Birkes

13 tanker om "Brilliante Birkes"

 1. Lise

  Tillykke med dagen – De ser rigtigt gode ud – men der skal et tyndt lag remonce i midten før jeg bliver misundelig for alvor 😉 Men det er vist noget med forskel på Sjælland og Jylland – har jeg ladet mig fortælle.

  Reply
  1. Ditte

   @Lise; Tak for det. Ja, en omgang remonce ville være lækkert, men så bliver det pludselig et københavner-birkes 🙂 og for mig er det en morgenkage. Disse er gode med en skive ost på; syndigt og super skønt.

   Reply
 2. Birgit Mathiesen

  Hej Ditte
  Ja bedre morgenbrød fåes ikke på sin fødselsdag, “mors birkes” :O)
  Mon Brødrene Price ikke også ville kunne nyde dem, for der er jo goodt med smør i ;O)
  Tillykke med de 31 år 🙂
  Kh. Birgit

  Reply
 3. Gerda Otte

  BIRKES BARE BEDST
  Jeg bager jo gerne birkes, hver gang I skal have morgenmad her i huset, ved jo hvor meget I glæder Jer til dem og nyder hver en mundfuld.
  Ang. Lises indslag, har jeg også ladet mig fortælle, at I københavn kan man “kun” købe birkes med remonce i, dem vi i Jylland kalder Københavner-birkes. Vi jyder betragter dem som morgen-kager.
  Rikke Holm foreslår i sin opskrift, at man kan komme lidt knus makroner indeni. Jeg foreslår, at Lise prøver med lidt marcipan indeni. – måske jeg prøver det næste gang I kommer.
  GODT NYT ÅR.
  MOR

  Reply
 4. Ditte

  Ja, dine birkes er de bedste! Det lyder nu også meget lækkert med knuste makroner indeni… Og marcipan. Dem må vi altså prøve næste gang!

  Reply
 5. Anne-Sofie

  Hej:)

  Lækker side og opskrifter, tak:)

  Forstår ikke helt hvor mange gange de skal foldes og lagene med smør??
  Smagte i sommer de mest vidunderlige kæmpe luftige birkes i Skagen – mon man kan lave dem større? Er det så flere lag der skal til??

  Mvh Anne-Sofie

  Reply
 6. Cæcilie

  Til Dittes mor: 😉

  “københavner”-birkes (hvor er det i øvrigt et misvisende, og en smule nedladende navn!) spises (på HELE sjælland) mest om morgenen. Det er, ligesom frøsnappere, morgenbrød. Det vil jeg nu også mene, at “jydebirkes” er.

  Men jo, man kan nogle steder på sjælland, sagtens få birkes uden remonce i – de er bare (de steder, jeg har set dem) grove og kaldes derfor grovbirkes. Dødsyge.

  Men de smager nu altså stadig bedst MED remonce (og en klat smør i midten) 😉

  PS.: er født og opvokset i jylland, så dette har intet at sige i forhold til min udtalelse! ;))

  Reply
 7. Inge

  Hvor ser de lækre ud! Tror du, at man enten kan lave dem dagen i forvejen og så lune dem inden servering uden at de mister charmen, eller måske lade dejen hvile natten over i køleskabet inden man bager dem?

  Reply
  1. Ditte

   Det kan du sagtens 🙂 Min mor bager altid en stor portion, og gemmer i fryseren. Så når jeg kommer på besøg, så hiver hun dem op og luner dem – det tager de ikke skade af 🙂

   Reply
 8. Elsebeth

  Jeg bager altid til fryseren, og boller og birkes er ‘letbagte’, fordi de får en tur for god varme, inden de skal spises. På den måde bliver de ikke hårde, men er som nybagte.

  Reply
 9. Elsebeth

  Man kan også fryse ubagte birkes. De kan tø op på køl om natten, tages ud og hæver, hvorefter de pensles, strøes med birkes og bages.

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *