{ 17. april 2017 }

Dal Bhat fra Nepal


I morges hoppede jeg endnu en gang i Go’Morgen Danmark, for at lave Nepals nationalret; Dal Bhat. Som I måske kan huske, så var jeg i sidste måned på rundrejse i Nepal med CARE, for at se nærmere på nogle af de projekter CARE arbejder på i Nepal ift. produktion af fødevarer, herunder fx. grøntsager. Care laver udviklingsarbejde i Nepal og vi havde en fantastisk rejse –  jeg vil snart dele meget mere fra turen her på bloggen. 

Men nu skal det handle om Dal Bhat – traditionelt set består retten af kogte ris med en form for linsegrød ved siden af. Retten kan laves på rigtig mange måder og med mange forskellige smage og grøntsager. Jeg har lavet min egen version, som er mættende, fyldig, krydret, sund og cremet – lav gerne en stor portion, for retten smager næsten endnu bedre dagen efter.

{ Dal Bhat }
4 personer

4 fed hvidløg
25 g ingefær
2 spsk spidskommen
1 spsk stødt koriander
1 tsk sennepsfrø
1 tsk gurkemeje
1 tsk kanel
½ tsk kardemomme
3 spsk olie
1 løg
200 g blomkål
1 æble, i små tern
1 ds flåede tomater (400 g)
3 dl røde linser, skyllede
5-6 dl vand
1 dåse kokosmælk
100 g babyspinat
2 dl frosne ærter
limesaft
salt
evt. chilisauce

Kom hvidløg, ingefær, spidskommen, koriander, sennepsfrø, gurkemeje, kanel og kardemomme i en minihakker sammen med olie, og blend det hele godt sammen til en pasta. Pil og hak løget. Svits krydderiblandingen i ca. 5-6 minutter sammen med hakket løg ved middelvarme. Tilsæt små tern af blomkål, æble, flåede tomater, linser og vand. Lad det hele simre under låg i ca. 45 minutter ved middelvarme – tilsæt kokosmælk, rengjort spinat og ærter og evt mere vand, hvis retten virker for tør – lad det simre yderligere i 15 minutter. Smag til med limesaft, salt og evt. chilisauce. Retten kan serveres som den er, men smager dejligt sammen med myntedip, peanutsalat og evt. naanbrød.

{ Myntedip }

1 bdt mynte
1 lille løg
1/2 – 1 grøn chili
saft fra 2 citroner/lime
1 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk sukker
salt

Blend det hele godt sammen og smag til.

{ Peanutsalat }

1 spsk olie
2 fed hvidløg, revet
10 g ingefær, revet
1 tsk chilflager
saft fra ½ lime
2 dl peanuts, grofthakkede
3 tomater, finthakket
½ rødløg, finthakket
koriander, finthakket

Rør olie sammen med hvidløg, ingefær, chiliflager og limesaft. Kom peanuts, tomater, rødløg og koriander i en skål og vend dressingen i. Server med det samme.

2 tanker om "Dal Bhat fra Nepal"

  1. Mille

    Hej 🙂
    Opskriften ser så lækker ud! Jeg vil høre, om du tror, at jeg kan bruge grønne linser i stedet for røde? Har nemlig en pose jeg gerne vil have brugt, men kan ikke lige finde en opskrift hvor de indgår 🙂

    Venlig hilsen
    Mille

    Reply
    1. Ditte Ingemann Forfatter

      Det kan du helt sikkert – de grønne linser koger ikke lige så meget ud som de røde, men derfor kommer det stadig til at smage godt 🙂 God weekend. Kh Ditte

      Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *