Ak og ve – jeg har i dag indset, at jeg hele mit liv har bagt brød på den forkerte måde. Her gik jeg naivt og troede jeg sagtens kunne lave en god dej. Men næ nej – brød er en videnskab og slet ikke så nemt, som jeg havde overbevist mig selv om. Jeg var så heldig at tilbringe et par timer i dag med superbageren Nikolai Halken Skytte til bageworkshop i forbindelse med lanceringen af tre nye nordiske meltyper fra Amo.
Nikolai Halken Skytte er en meget passioneret bager og han ved tydeligvis hvad han taler om. Jeg gik i hvert fald derfra med ny inspiration, nye opskrifter og min helt egen surdej. Jeg er dog lidt angst ved tanken om at have sådan et lille bitte levende væsen stående på køkkenbordet, som jeg skal passe hver eneste dag. Men i følge Nikolai, er det slet ikke så svært… Vi får at se, hvor længe der går inden jeg har slået den ihjel.
Jeg har stort set altid bagt brød på gær, men længe haft lyst til at kaste mig ud i surdejseventyret – det er bare mere tjekket og overskudsagtigt at have en surdej stående. Udover coolhedsfaktoren ved surdej skulle det også ændre brødets smag markant, så det er værd at prøve at holde liv i det lille glas surdej, som nu bor midt på mit køkkenbord. Min mand har døbt den Keld!
Udover at tale en hel del om surdej, gav Nikolai også mange andre tips og idéer til, hvordan man kan bage bedre brød derhjemme. Jeg har prøvet at koge hans inspiration ned og videregiver hans guldkorn her. Nikolai har sammen med Claus Meyer skrevet “Meyers bageri”, så hvis man ellers er seriøs omkring sit brød, bør man læse den.
Jeg skal i gang med at eksperimentere mere med min bagning og jeg skal nok skrive både om mine fiaskoer og successer. Jeg er nu stadig i tvivl om jeg kan få så flotte og velsmagende brød, som dem jeg smagte i dag, men hvis jeg skal tro på Nikolai Skytte, så har brødets struktur og smag ikke meget med ovnen at gøre, men mere hvordan man behandler sin dej. Det er så nemt at give ovnen skylden, men den går ikke længere – det handler om gode råvarer, tålmodighed og en lille portion kærlighed.
20 kommentarer
Cool, gad vildt godt prøve sådan et kursus !
Jeg er selv ved at skifte lidt fra gær til surdej, jeg er bare ikke såååå god til at passe på surdeje, de har det med at dø fra mig…
Og det tips med fuld knald på varmen….det plejer jeg også, men kan så fortælle at det er dine fastlavnsboller så ikke så glad for……mere fir at så behøver du ikke teste det på dem, det hsr jeg nemlig gjort, høhø….
Er spændt på at høre hvordan det kommer til at gå med din surdej. Har ikke selv haft den store success, de bliver ved med at dø for mig. Men tror snart tiden er inden til at prøve igen, har nemlig Meyers Bageri, og i de fleste opskrifter skal der bruges surdej.
Hvor ser de brød bare suveræne lækre ud :)
Kunne vi få en opskrift på surdej ??
Tak for Jeres kommentarer. Opskriften på surdejen kan ses her: http://www.clausmeyer.dk/da/opskrifter_/broed/surdej.html?recipeid=137
Jeg har i dag kigget til min surdej og rørt forsigtigt i den – håber jeg tør prøve at bage med den i weekenden :-)
GLÆDER mig til at få dine opskrifter – jeg har netop lavet “det perfekte brød” http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1310446/jims-laheys-perfekte-broed/ – det var bedre end andet brød jeg har kastet mig ud i, men det er endnu ikke lykkedes mig at lave et brød med en “rigtig” krumme…
Da jeg var mindre, havde vi også sådan nogle deje og lidt ulækre væsker i glas, som vi byttede indbyrdes også – dem kaldte vi Hermann. (: Held og lykke med projektet.
@Anne; jeg er også vokset op i et hjem med surdej som familiemedlem.. Nu er jeg åbenbart blevet voksen nok til, at det er min tur til at passe den hellige gral :-) i dette tilfælde; Keld!
Jeg begyndte at bage med surdej for nogle måneder siden (med en enkelt eller to, der er afgået ved døden ;) – tror næsten, det er obligatorisk, man skal slå den dej ihjel før eller siden) og der er STOR forskel på brød bagt med surdej og brød bagt uden. Glæd dig til resultatet! .. men pas på- man bliver afhængig af det lækre brød!
Super flot blog forresten :)
@Lisa; Dejligt at høre, at der også er andre, som kan have problemer med surdej. Bagere får det til at lyde så nemt :-) Men jeg glæder mig meget til at prøve at bage uden gær og tænker det forhåbentlig på et tidspunkt bliver rutine at bruge og passe på sin surdej.
Jeg har også en surdej – Herman – og han kører nu der ud af på 2. uge i træk…
Selvom det er lidt snyd, så har jeg ham i køleskabet, hvor han så kun fordres hver 2. eller 3. dag og det virker fint.
Han skal bare lige ud og stå på køkkenbordet et par timer, så er han klar igen…
Nogle gange dør min surdej også fra mig, men sån er det jo. Så er det bare at starte forfra igen:)
Brød bagt med surdej er bare bedre!
@MissMuffin; Tak for din kommentar – jeg begynder at tro på, at hvis andre kan passe en surdej, så kan jeg også!
Kære Ditte.
Du om nogen, vil komme til at elske surdej. Meyers bageri har længe været min bibel, den er fantastisk! Og hans surdej er rigtig nem at holde i live. (Medmindre man ligger syg i en uge og ingen rører i den:() Glæd dig til en ny verden med surdej!!
Kæreste Lene, tak for din kommentar. Jeg vil virkelig gerne give surdej en chance. Kommer du mel og vand i din surdej hver dag eller kun når du bruger af den? Jeg har jo kun en bette slat, som gerne skulle vokse sig stor :-)
Jeg kommer kun noget i når jeg har brugt af den, men hvis jeg ik bruger af den i nogle dage/uge hælder jeg noget ud og frisker den op. Derefter skal du venter 2 dage yderlig før du bruger af den igen.
Du kan bare lade som om du har taget en stor portion af den og spæde den op, så du har en større mængde. Og så skal du huske at røre i den hver dag, så den ik rådner!
Åh alle de regler, men tak for de gode råd Lene! Jeg prøver mig lidt frem :-)
Hvor er det interessant at høre, at man kan lære så meget om den måde, som man bager på :) jeg bliver virkelig også selv nødt til at prøve at give mig i kast med en surdej..
@Benedikte; god ide at kaste dig over surdejen :-) imorgen tester jeg min for første gang ;-)
Nu har jeg prøvet at lave surdeje flere gange og jeg kan altså ikke holde liv i den. Det er en anden type hvor den skulle stå i 8 dage inden man måtte bruge af den, så nu skal jeg prøve den du har linket til her.
Har du stadig liv din surdej ?
Jeg har stadig liv i min surdej – den står på køl og jeg bruger den cirka 1 gang om ugen :-) Held og lykke med din surdej – håber den overlever.