{ 22. november 2012 }

Foodstyling á la The Food Club

Foodstyling á la The Food Club

Jeg har efterhånden fået en del henvendelser vedrørende mine billeder og måden hvorpå jeg styler dem. Derfor har jeg sammensat et indlæg om emnet, og selvom det er utrolig svært at sætte ord på det, håber jeg at det kan være brugbart for nogle. I forhold til det tekniske og selve foto-delen, vil jeg ikke gå i dybden, men i stedet henvise til Martin Kaufmann’s gode indlæg, som er rigtig brugbart, hvis du er nybegynder eller blot vil bekræftes i, at du allerede gør det rigtige.

Foodstyling á la The Food Club

Da jeg for snart 3 år siden startede min blog, brugte jeg ikke specielt lang tid på at tage billeder, style eller for den sags skyld at redigere dem… men det har ændret sig drastisk.

Mit første råd er, at du skal bestemme dig for en stil og hvad du gerne vil med din blog. Hvis du gerne vil tage hurtige billeder af din aftensmad, direkte fra gryden, så skal du endelig gøre det, men personligt er jeg vild med stylede billeder og bruger lang tid på at finde det rigtig udtryk. Ved hjælp af mine billeder prøver jeg at skabe en illusion, som forhåbentlig tiltrækker nogle, så de får lyst til at læse videre og teste mine opskrifter. På trods af illusionen, bliver al min mad produceret i mit lille køkken og spist af mig selv, min mand, venner og familie – der er altså ikke noget snyd 🙂

I starten var jeg meget stilforvirret og det er jeg til stadighed. Jeg elsker mørke, rustikke billeder, men bliver også draget af lyse, lette og romantiske billeder – det kan sagtens kombineres, men det skal være gennemført. Jeg kæmper stadig med at tage lyse og knap så rustikke billeder, så jeg har også en del at øve mig i endnu.

Foodstyling á la The Food Club

Mit næste råd er at forberede sig godt inden et “photoshoot”– skriv idéer ned omkring billedernes stil, vinkler og ikke mindst hvilken regi du vil benytte. Det kan sagtens ændre sig, når du står i situationen, men mine billeder, bliver som oftest altid bedre, hvis jeg har forberedt mig godt på forhånd.

Derudover er det enormt vigtigt at lade sig inspirere. Jeg bruger det meste af min vågne tid på at læse magasiner, blogs, kogebøger og “bladre” i Pinterest – jeg suger alt til mig og forhåbentlig titter det frem når jeg står med kameraet i hånden.

Køb nogle få gode props/regi/rekvisitter og tænk især over gode baggrunde. Jeg køber eksempelvis gamle borde, skuffer, træplader og øvrige fund på loppemarkeder. Vær kreativ og lur efter hvad andre benytter af fine sager.

Lav retter, som du ved tager sig godt ud. Jeg synes, at kager er nemmere at tage flotte billeder af end f.eks. aftensmad. Tænk i farver, form, kontraster, og brug gerne levende ting, såsom blomster, krydderurter, frisk frugt – det giver liv til billederne og understreger illusionen.

Det klart vigtigste for mig er dog dagslys. Det har ikke så meget med styling at gøre, men det har ALT med et godt billede at gøre. Når jeg planlægger at lave en opskrift og tage billeder, indretter jeg min dag efter det – så selvom det er aftensmad, der skal skydes, bliver den lavet om formiddagen, mens lyset er godt. Især efterår og vintertid gør det vanskeligt at skyde i dagslys, specielt hvis man skal passe sit arbejde, men det kan lade sig gøre :-). Brug ikke direkte sollys, men tag billederne et sted, hvor lyset stadig er skarpt, men blødt. Det handler om at prøve sig frem – jeg har indrettet et lille fotostudie i min lejlighed og på den måde kan jeg tage billeder i autentisk lys fra nord, hvilket jeg foretrækker.

Som du sikkert har fanget, så er foodstyling svært at forklare – der findes desværre ikke en facitliste med alle svar, men derimod handler det om fornemmelse, at finde sin personlige stil og selvfølgelig en masse øvelse.

Det lyder måske omfattende, men fortvivl ikke… og hvis du gør, så gå gerne tilbage i mit blogarkiv og tjek mine billeder ud, da jeg startede!
Man kan nå langt på kort tid 🙂

Det var de vise ord om min mad-magi, men lad mig endelig høre, hvis du brænder inde med kommentarer, spørgsmål, eller hvis du har tips og gode råd.

Foodstyling á la The Food Club

Foodstyling á la The Food Club

37 tanker om "Foodstyling á la The Food Club"

  1. Pink Princess Bakings

    Tusind Tak for et spændende indlæg.

    Har længe nydt dine smukke billeder, så det er spændende at få et “behind the scenes” 😉
    Især spændende for en “ny blogger” som mig, også rart at vide at man ikke er helt galt på den!
    Hvilket kamera bruger du?

    Jeg er så heldig at have en svoger som er mad fotograf, som gav mig det gode tip, at have en hvid baggrund/stykke pap som står modsat det naturlige lys indfald, som så fanger lyset. Utrolig så stor en forskel det kan gøre 🙂

    Mvh Luise, pinkprincessbakings

    Reply
    1. Ditte

      Jeg bruger et Sony NEX-5 og er meget glad for det, men er i øjeblikket i gang med at udvælge et nyt 🙂 Håber du kan bruge mit indlæg, selvom det er så pokkers svært at videregive 😉

      Reply
  2. Mette

    Hej Ditte,
    Sikken et godt og spændende indlæg. Især for os bloggere 🙂
    Jeg kan godt forstå, det er svært at skrive og forklare det du går helt på rygraden, men jeg synes, det er nogle rigtig fine tip, du giver!
    Og så må jeg jo bare sige, at ham der fotografen, han er altså dygtig!! 🙂
    Kh, Mette

    Reply
    1. Ditte

      Hej Mette, tak for din kommentar. Håber det er ok, at jeg har linket til Martins indlæg… Kunne ikke have skrevet det bedre selv 🙂 Håber kombination af hans og mit indlæg, kan hjælpe bloggere, som gerne vil arbejde med foto og styling, videre..

      Reply
  3. Martin Kaufmann

    Hej Ditte,

    Utroligt flotte billeder du laver og rigtigt fint indlæg om foodstyling… spændende at læse. Og så et tak for dit link til mit indlæg om madfotografering.

    Glæder mig til at dykke dybere i din blog og nyde billederne.

    Rigtig god dag,
    Martin

    Reply
    1. Ditte

      Hej Martin,
      Tak for kommentaren. Jeg tillod mig at linke til dit gode indlæg, da jeg synes det er rigtig brugbart og dybdegående 🙂 Er sikker på det kan hjælpe andre på vej…

      Reply
  4. Ellen

    Super godt indlæg.
    Der er rart at få lidt at vide om hvilke overvejelser der ligger bag billederne.
    Bare lige et lille spørgsmål. Tager du billeder af maden imens den er varm? fx når det er aftensmad?
    Noget mad ser jo dejligst ud når det er varmt, men så er der lge det med tiden 🙂

    Reply
  5. Josephine Malene

    Fedt indlæg! Det er rigtig spændende at høre hvad andre i samme båd gør sig af tanker og ideer, og få større indblik i hvilke overvejelser der ligger bag din stil her på bloggen! Det var især rart at høre, at det ikke kun er mig der kæmper med de korte og mørke vinterdage 😉

    Reply
    1. Ditte

      Skønt at du kan bruge mine små tips.. Det kræver lidt planlægning i de mørke måneder, men det kan godt lade sig gøre 🙂

      Reply
  6. TineLee

    Det var en rigtig fin guide – og ja, du har mega god sans for det med food styling, som jeg ville ønske jeg havde også, men det gen gik vist tabt hos mig og blev erstattet af….ja, det arbejder jeg stadig på at finde ud af 😉 Men dejlige billeder og fedt du gider bruge så længe på det 🙂

    Reply
  7. by Blikfang

    Super fint indlæg og som altid smukke billeder 🙂 Dejligt at få lidt nye ideer og jeg tror vist jeg er på rette vej. Jeg har i hvertfald erfaret at det med at bestemme sig for en bestemt stil på bloggen gør det hele meget sjovere (især styling og layout) og jo sjovere det bliver jo længere tid bruger man på det.

    Reply
    1. Ditte

      Mange tak! Du har ret i, at det skal være sjovt og man skal kun bruge tid og kræfter på det, hvis man har lysten – ind imellem bliver billederne ikke som håbet, men det er bare at klø på og fortsætte!

      Reply
  8. Nanna Gyldenberg

    Helt enig, utrolig godt indlæg – og altid mega indbydende billeder 🙂
    Jeg tænkte, hvilket kamera bruger du? Og når du skriver at du redigerer dem, hvad gør du så ved billederne og i hvilket program? Evt materiale til endnu et indlæg 😉
    Dejlig blog 🙂
    Nanna

    Reply
    1. Ditte

      Hej Nanna, tak for din kommentar. Jeg bruger et Sony NEX-5 og jeg redigerer i Aperture 🙂 ift. redigering må man prøve sig frem og igen finde sin egen stil…

      Reply
  9. FoodMAD

    Tak for en dejlig guide og smukke billeder som altid. Jeg synes dog det med dagslys er et kæmpe issue for mig lige for tiden, det er mørkt når jeg tager på arbejde og mørkt når jeg kommer hjem, og derfor bliver mine billeder for tiden taget uden særlig meget lys => stor utilfredshed med dem => ingen posts på bloggen 🙁 Har du et fif til hvad man gør hvis man ikke kan nå at bruge dagslyset??

    Reply
    1. Ditte

      Jeg kan sagtens forstå, at du synes det er svært i disse mørke tider. Hvis du skal bruge kunstigt lys, vil jeg anbefale at prøve dig frem, så du får færrest skygger. Brug kun en lyskilde, f.eks. en arkitektlampe eller du kan investere i en Lowel EGO, som er en bordlampe lavet til fotografering – den koster omkring 1000 kr 🙂

      Reply
  10. Luise / Sesam, Sesam

    Hej Ditte
    Hvor er det fedt at høre lidt om, hvilke tanker, der ligger bag dit arbejde – ligesom det altid dejligt med god inspiration fra dine flotte billeder . Billederne spiller en kæmpestor rolle for mig, når jeg kigger på opskrifter – og det tror jeg også, at de gør for mange andre. Jeg ville derfor meget gerne selv blive god til at tage attraktive og flotte billeder (:
    Jeg har tænkt meget over, hvordan du redigerer dine billeder. Er der noget bestemt, du altid har fokus på? Har du nogle bestemte indstillinger/ændringer, der går igen? Eksempelvis nogle bestemte farver du fremhæver, øget kontrast, exposure, tint eller lignende. Eller har du andre gode råd omkring redigering? (:

    Kh
    Luise / Sesam, Sesam

    Reply
    1. Ditte

      Hej Luise, tak for din kommentar. Dejligt du kan lide mine billeder 🙂 Ift. redigering, så bruger jeg Aperture, som jeg synes er et super program, men også meget omfattende. Jeg redigerer altid mine billeder forskelligt, alt efter udtryk og stil – dog efterbehandler jeg ikke specielt meget 🙂 mit bedste råd er at prøve sig frem og lege med programmet..

      Reply
  11. Inge Høgh

    Kære Ditte

    ja alle roserne har du så inderligt fortjent, jeg ved du har arbejdet for at nå dertil hvor du er nu.
    jeg har ofte været med din mor i genbrugsforretninger og altid bliver der kigget efter ting du evt. kan bruge til dine billeder og det er rigitg sjovt. Jeg glæder mig vildt til din bog kommer.
    kh Inge

    Reply
    1. Ditte

      Kære Inge, Tusind tak for din kommentar – hyggeligt du læser med. Min mor er nemlig god til altid at være på udkig efter gode sager til mig – hun finder tit nogle rigtig gode fund 🙂 God weekend til dig, Inge.

      Reply
  12. Tóra - cutecarbs.com

    Kære Ditte
    Vil bare sige, at jeg virkelig synes, du tager nogle helt vildt skønne billeder 🙂 Jeg går selv rigtig meget op i billeder, synes egentlig det nærmest er sjovere at tage billeder end det er at lave kagerne… Og er helt enig i de tips du kommer med – synes også, dagslys og kærlighed/tid er en af de vigtigste kilder til de fineste billeder. Held og lykke med den bog, du er i gang med 🙂 Kh Tóra

    Reply
    1. Ditte

      Tusind tak for dine søde ord 🙂 Ja, det er en udfordring i disse mørke tider, for selv midt på dagen er lyset ofte for dårligt, så tit må jeg vente eller udskyde mine billeder og vente til en anden dag, hvor solen titter frem! Glæder mig allerede til forår og sommer 🙂

      Reply
  13. Cæcilie

    Hej,
    Jeg har lige siddet og kigget på dette spændende indlæg. Tak for inspirationen!
    Jeg vil lige spørge dig om noget angående dit lille fotostudie.
    Hvad bruger du af udstyr i det?
    Er det bare et helt normalt bord eller er det noget særligt foto halløj?
    Mvh. Cæcilie

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *