{ 18. december 2010 }

Mulligatawny suppe

Denne suppe må være den bedste suppe ever! Det smager så skønt, at jeg vil anbefale alle at lave den. Den lange ingrediensliste kan måske virke en anelse skræmmende, men når man har lavet og smagt den, glemmer man det fuldstændig. Den er ventetiden værd.

Mulligatawny suppe er en indisk suppe og kan laves på mange måder, men indeholder oftest tomat, karry og kylling. Navnet på suppen betyder “pebervand”, hvilket er lidt pudsigt når min opskrift ikke indeholder peber.
Opskriften har jeg fundet for lang tid siden et sted i cyberspace og tilpasset den mine smagsløg. Opskriften er blevet udbredt til hele min omgangskreds og jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke elsker den! Så prøv den, især i disse kolde måneder.

Jeg laver den for det meste uden kød, men man kan sagtens komme kylling eller fisk i suppen. Jeg tilsætter små tern af kartofler og røde linser for at give den lidt ekstra fylde.

Mulligatawny suppe a la Ditte:

2 små finthakkede løg
1 æble i små tern
3 stænger bladselleri, i tynde skiver
1 teskefuld gurkemeje
1 teskefuld stødt spidskommen
1 teskefuld stærk karry
1 spiseskefuld garam masala-krydderi
Salt
1 dåse flåede tomater
1 l god hønsebouillon eller grøntsagsboullion
75 g røde linser – eller 1 stor håndfuld pr. person
1 stor kartoffel i små tern
2 laurbærblade
4 let knuste kardemommefrø
1 lille stang kanel
2 hele nelliker
2 limeblade
saft af 1-2 limefrugter
½ teskefuld tørrede chiliflager
1 dåse kokosmælk
4 fed hvidløg i tynde skiver
50 g smør til hvidløgene
Masser af frisk koriander til at drysse over

Steg forsigtigt løg og kartofler i olie i 3-4 minutter til de er klare og let gyldne.
Tilsæt bladselleri og æble og rør godt.
Tilsæt gurkemeje, spidskommen, karry, garam masala og salt (begynd med 1 teskefuld og smag til efterhånden) og steg forsigtigt i 5 minutter. Tilsæt tomater og kog i 5 minutter. Derefter kommes bouillon i og dernæst linserne.

Tilsæt limeblade, laurbærblade, kardemommefrø, to hele nelliker og kanelstang. Lad suppen simre forsigtigt i 30 minutter.

Mens suppen simrer, ristes hvidløgsskiverne i smør til de er let gyldne. Pas på – får de for megen varme, giver de hele suppen en branket smag.
Når linserne er kogt, tilsættes limejuice, chili og kokosmælk. Lad suppen simre i 5 minutter. Nu skal blade, frø, stænger og andre gode sager, fiskes op og det kan være et større detektivarbejde. Man kan selvfølgelig lade det være i suppen, men det er faktisk ikke særligt rart at tygge på en hel nellike…

Til sidst tilsættes hvidløgskiverne og suppen er færdig. Suppen serveres med bunkevis af frisk koriander og en kold øl ville også klæde den.
Hvis der er rester smager den mindst lige så godt dagen efter!

19 tanker om "Mulligatawny suppe"

  1. Pingback: Scones med hvidløg og parmesan - The Food Club

  2. Pingback: Mulligatawny suppe – Skøn suppe til de kolde måneder - The Food Club

  3. Katrine S

    Super lækker suppe! Lavede den til en veninde i sidste uge, og det var et hit :) Ved du, om den kan fryses ned?

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Den er nemlig super god. Har ikke erfaring med at fryse suppen, men tænker du sagtens kan ;-)

  4. Dorthe

    Hej, jeg overvejer at lave denne suppe til min fødselsdag på lørdag. Der skal være nok til 10 voksne. Dog kun som forret. Skal jeg dobble op til 10 personer ?? Det virker umiddelbart lidt voldsomt. Mvh Dorthe

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Hej Dorthe, jeg vil skyde på, at hvis du ganger opskriften op 3-4 gange, burde det række til forret til 10 personer :-)

  5. Thomas

    Det er den suppe, som Miss Sophie får til forret i 90-års fødselsdagen .-)
    Takket være Google og din fantastiske madblog skal vi prøve den, lige så snart butikkerne åbner i det nye år!
    *** Godt gastronomisk nytår ***
    Thomas

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Præcis – glæd dig til at prøve den. Det er klart min favorit-suppe! Rigtig godt nytår til dig.

  6. Marie

    Halløj og god påske :-)

    Nu har jeg givet mig i kast med suppen. Jeg har lige et spørgsmål: Der står en dåse kokosmælk, som du skriver svarer til 200 ml men dem jeg har er på 400 ml og ganske alm størrelse?!

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Jeg har brugt en lille dåse kokosmælk, men brug bare en større dåse – det bruger jeg også tit :-)
      God påske!

  7. Casper

    Hej Ditte, du har ret at Mulligatawny betyder “peber suppe”, og det er rigtig der ikke er peber i, men der hentydes til suppens styrke, der skal være stærk. Det stærke element her, er selvfølgelig chilli og karry.

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Ja, min suppe indeholder ikke peber, men det gjorde den nu altså i gamle dage…

  8. gitte marie dänhardt

    super suppe. jeg brugte en lang thepose til de krydderier som stejerneanis, kardemommefrø og nellike.. husk at slå knude på og så bare fisk posen op efter kogning ;-)

    Svar

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>