’At fermentere’ er en kemisk proces, som betyder ’at gære’ og er en ældgammel og kendt proces, som blandt andet er blevet brugt til at konservere madvarer – de fleste er nok stødt på fermenterede produkter såsom; øl, ost, yoghurt, surdej, miso og vin. Mest kendt i dag er fermentering af grøntsager, fx. den tyske sauerkraut og den koreanske kimchi, hvor mælkesyrebakterier får råvarer, meget ofte kål, der har et naturligt højt indhold af den slags, til at ændre sig til et produkt med en anden smag, struktur, konsistens og holdbarhed. Jeg er blevet lidt af en fermenteringsnørd, og som mange af jer sikkert allerede ved, så har jeg været med til at skrive bogen FERMENTERING.
De gavnlige virkninger af at spise eller drikke fermenterede fødevarer er forbløffende og ved at fermentere din juice, så sikre du et højt indhold af vitaminer. Kombinationen af grøntsager og fermentering er faktisk ret genial, da den kan bidrage til en sund tarmflora, som er nødvendig hvis du gerne vil have et stærkt immunforsvar. Hvis du er vant til at juice, så kan det være, at du skal gå skridtet videre og lave en fermenteret udgave. Du kan eksperimentere med forskellige frugter, grøntsager og krydderier og designe din egen favorit, men her kommer mine tre gode bud på fermenteret juice.
{ Rødbedebooster }
400 g rødkål
200 g rødbede
25 g ingefær
2 æbler
500 ml vand
1 tsk havsalt
Rengør kål, rødbede, ingefær og æbler og kom det hele i en saftpresser. Hæld juicen i et stort, rent glas og rør vand og salt i. Læg låg på og lad det fermentere et køligt sted i ca. 3 dage. Smag på det efter 2 dage – efter 3 dage kan juicen hældes på rene flasker og stilles det på køl. Juicen er nu drikkeklar og bør nydes afkølet. Juicen kan holde et par måneder på køl, og du kan opleve, at den efter noget tid danner bobler.
Har du ikke en saftpresser, så kom det hele i en blender og blend det godt sammen – hæld det i et glas, lad det fermentere og sigt det efter 3 dage, hvorefter det hældes på flaske.
{ Grønt guld med mynte & citron }
400 g hvidkål
1 håndfuld grønkål
1 håndfuld mynte
4 stilke bladselleri
1 øko citron
500 ml vand
1 tsk havsalt
Rengør kål, mynte og bladselleri og kom det hele i en saftpresser – kom citronen i med skrællen på. Hæld juicen i et stort, rent glas og rør vand og salt i. Læg låg på og lad det fermentere et køligt sted i ca. 3 dage. Smag på det efter 2 dage – efter 3 dage kan juicen hældes på rene flasker og stilles det på køl. Juicen er nu drikkeklar og bør nydes afkølet. Juicen kan holde et par måneder på køl, og du kan opleve, at den efter noget tid danner bobler.
{ Fermenteret juice med gurkemeje }
400 g spidskål
200 g gulerod
25 g frisk gurkemeje
1 appelsin
500 ml vand
1 tsk havsalt
Rengør kål, gulerødder og gurkemeje – skræl appelsinen og kom det hele i en saftpresser. Hæld juicen i et stort, rent glas og rør vand og salt i. Læg låg på og lad det fermentere et køligt sted i ca. 3 dage. Smag på det efter 2 dage – efter 3 dage kan juicen hældes på rene flasker og stilles det på køl. Juicen er nu drikkeklar og bør nydes afkølet. Juicen kan holde et par måneder på køl, og du kan opleve, at den efter noget tid danner bobler.
9 kommentarer
Jeg synes, det er rigtig spændende med fermenterede produkter og deres gavnlige effekt på tarmsystemet, men jeg er ikke gået i gang selv endnu. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det ikke kan gå galt med sådan en ‘hjemme’ fermenteringsproces, hvor temperatur osv ikke er kontrolleret, og man i stedet kan ende med et usundt/uspiseligt produkt? Men, det er måske ret nemt at vurdere, hvis noget i processen er gået galt? :)
Jeg synes du skal kaste dig ud i det :-) Det kan sagtens gå galt ind imellem, for det er jo levende mad… Men hvis noget bliver dårligt er det ret nemt at se/lugte, så det er vigtigt at bruge sine sanser
Hold nu op hvor simpelt egentlig – det må afprøves. Kan det stå ude ligesom når jeg laver en f2 på kombucha for at gå brus i det med det samme? og kan jeg evt snuppe den lette løsning og bruge årstidernes grønsags juicer og bare tilsætte vand og salt?
Jeg tror det bliver et ja til begge dele :-) Jeg lod mit stå på køl rimelig længe og fik den fineste brus ud af det :-)
[…] Morgen: Greenie med granola + kaffe + fermenteret gurkemejeshot […]
Hej. Hvorfor skal der kål i en fermenteret juice – kan man ikke undlade kålen, eller har kålen en indvirkning på fermenteringsprocessen? :)
Hej!
Må jeg nedsætte mængden af rødkål til f eks.200 g,og øge mængden af rødbeder til 400 g,eller ødelægger
det fermenteringsprocessen i Rødbedebooster ?
Hej
Skal beholderen med juice være HELT fyldt, eller må der være luft i?
Har lige lavet en omgang juice med alle mulige grøntsager og naturligvis kål, så jeg er ikke sikker på forholdene – hvor meget juice giver dine opskrifter inden du tilsltter 1/2 l vand?
Kh
Lotte
Blev så glad da jeg så at man også kan fermentere juice. Det er jo fantastisk
Dog har jeg lige læst, at idet man juicer, så ødelægger man samtlige fiber
Hvad mener du om den?