Jeg har egentlig altid troet, at det var frygtelig besværligt at lave ordentlige karameller selv, men nu har jeg bevist det modsatte. Det er super nemt og jeg overdriver ikke når jeg siger, at disse karameller smager fantastisk. Jeg fik så ondt i kæberne af at gumle karameller i går, at jeg desværre har måtte tage en kold tyrker fra de små guldklumper, men jeg vender stærkt tilbage senere i dag.
Jeg havde en del kondenseret mælk tilbage fra min iskaffe forleden dag, så jeg tænkte at det måtte kunne bruges til et godt og sødt formål, nemlig karameller. Opskriften fandt jeg hos Anne Au Chocolat, men har redigeret lidt i den og tilsat lakridssirup.
Jeg fik omkring 50 små karameller ud af denne portion – nåede dog at prøvesmage en del inden jeg startede med at tælle. Min karamelmasse var en anelse hård, da den kom ud af køleskabet, hvilket resulterede i plaster på langefingeren, da den skulle skæres ud. Så pas på og lad massen blive en smule blød før den skæres til karameller.
Jeg opbevarer de sølle rester af karamellerne i en dåse ved stuetemperatur og hvis det utænkelige skulle ske, at dåsen ikke er tom efter et par dage, kan karamellerne sagtens holde sig et stykke tid – det sker dog ikke her!
62 kommentarer
Uuuuh det lyder lækkert.. Dem skal jeg helt sikkert prøve at lave.. Ved du hvor man kan købe lakridssirup henne?
De er super lækre.. Min lakridssirup er fra Johan Bülow og kan bl.a købes i Magasin, men synes jeg ser hans produkter mange steder efterhånden!
Haps! Nu må jeg virkelig snart skaffe mig noget kondenseret mælk! 50 stk, det er vist næsten for lidt hva? ;)
Det er alt alt for lidt – jeg er allerede afhængig :-)
Wow! Or ser det goooodt ud!
http://agoodiebag.blogspot.com/
Tak – de er også gode!
De ser vildt gode ud. Det lyder næsten for nemt til at være sandt ;-) De skal da helt sikkert prøves!
De er meget nemme, udover at det tager lidt tid at lave. Men de er ventetiden værd :-)
Hold da op, hvor ser de gode ud. Det skal jeg virkelig prøve – og smadder gode billeder forresten :)
Tak – jeg kan varmt anbefale at hoppe ud i dem, for de smager super skønt!
mums. Det må prøves! Hvor kan man købe lakridssirup henne?
Lakridssirup kan bl.a købes her: http://www.meyersmadhus.dk/da/webshop/kolonialvarer/lakrids_by_blow.html :-)
Hold k… hvor ser det lækkert ud-blev helt vanvittig sliksulten, det må laves som påskeguf imorgen, tak for god inspiration, som altid.
God fornøjelse med karamelkogningen og rigtig god påske… Er sikker på karamellerne bliver et hit :-)
Ummm! Vi bor i Thailand, så jeg kan nok ikke finde lakridssirup – kan jeg mon bruge alm. sirup og så lidt ekstra lakridspulver? Herude bruger de jo meget kondenseret mælk fra dåser, sådan noget rigtig sødt flødeagtigt stads – er det det, du har brugt?
Du kan sagtens bruge lakridspulver i stedet for lakridssirup – og jeg har også brugt kondenseret mælk, som er utrolig sødt og flødeagtigt :-)
Mums – lækkert ser det ud. Må absolut prøves en dag.
Hvor kan jeg købe kondenseret mælk henne?
Kondenseret mælk kan efterhånden købes rigtig mange steder – jeg køber mit i Irma, men tror de fleste større supermarkeder forhandler det.
HURRA – endnu en opskrift jeg kan bruge det fantastiske dåse-mælk til! Kan du ikke lave en opskrift på nem fudge også (som bliver til reel fudge og ikke hård karamel for mig?). Og måske jeg er blind, men findes der en “print”-knap, så man kan printe din opskrift istedet for at copy-paste?
Hej Mathilde, kan desværre ikke hjælpe med fudge, da jeg ikke kan lide det :-) men prøv denne opskrift – den er fantastisk. Opskriften kan ikke printes direkte, men du kan da bare bruge printfunktionen i din browser :-)
Hvor henne køber man kondenseret mælk?
Du kan efterhånden købe det i de fleste supermarkeder :-)
Super Lækre Karameller :O)
Kondenseret mælk køber jeg altid i Løvbjerg (16 kr og står på køl)
Uhh det var billigt – I Kbh er prisen lidt højere :-)
Hej Ditte. Tak for gode opskrifter! Dog oplevede jeg altså med denne, at karamellen ikke vil stivne. Dvs. jeg har fået en slags lakridsfudge, som også smager meget godt, men jeg vil hellere have karameller… :O) Har du en ide, til fejlsøgning? Jeg kogte i næsten 25 min.
Hej Christine, det lyder sørme mystisk. Min karamelmasse kogte i ca. 10 minutter og kom derefter på køl. Efter ca. 3 timer i køleskabet var min masse meget meget hård, men efter lidt tid kunne jeg skære massen ud og nu har karamellerne en perfekt konsistens; lidt ligesom Guldkarameller. Håber ikke du har mistet modet – du må prøve igen :-)
Du har simpelthen fået mig overtalt! – Bliver nødt til at anskaffe mig noget kondenseret mælk. Iskaffen var inspirerende, men karamellerne var prikken over i’et :b
http://frkcurting.blogspot.com/
Sejt! Jeg lover du ikke bliver skuffet :-)
Årh, virkelig, virkelig lækkert! Jeg køber kondenseret mælk hos etniske grønthandlere for 15 kr. :)
Ihhh billigt! Så er det vist slut med at købe det i Irma til overpris ;-)
Wow, det skal prøves hurtigst muligt! Med lakridspulver, mener du så lakridsrodspulver eller er det rålakrids?
Jeg bruger rå-lakridspulver, da jeg bedre kan lide det end lakridsrodspulver, men da jeg bare har brugt det til at pynte karamellerne med, så tror jeg du kan bruge begge slags pulver.
Mums den opskrift må jeg bare prøve. Lækre lækre karameller du har fået lavet.
Det er karamellerne bliver stenhårde kan også have noget at gøre med din kogetid, at den var for lang.
God fredag til dig.
Kh. Lis
Hej Lis, du kan måske godt have ret i det med kogetiden. Jeg er ikke så rutineret i karamelkogning, men næste gang jeg laver dem, vil jeg prøve at justere kogetiden :-)
Brugte du den salte eller den søde lakridssirup?
Den salte!
Hejsa. Er vild med din blog! – Meget inspirerende.
Jeg lavede dine karameller i aftes og fulgte opskriften – men de smager slet ikke af lakrids?
Jeg må give dem gas med lakridspulveret i dag, når jeg overtrækker dem… :-)
Hej Lise, tak for kommentaren – dejligt du kan lide min blog. Mine karameller smagte også kun en anelse af lakridssirup, hvilket var målet. Tilgengæld kom jeg også en del pulver på toppen, som alt i alt gav en dejlig karamel med en mild lakridssmag :-) god fornøjelse med dem!
kan man lave dem uden lakridssiruppen? Og skal man i så fald bruge alm. sirup som erstatning? :-)
Du kan sagtens undlade den og komme tilsvarende mængde sirup eller honning i :-)
Uh hvor ser de skønne ud! <3
Alt godt,
Anne au Chocolat
Tak for inspirationen Anne – de er fantastiske :-)
Hvilken chokolade bruger du….. Jeg har lige lavet en portion og chokolade er ret klistret stadig efter 2 timer på køl. Og der er ikke kommet vand i smelteprocessen…
Jeg brugte mørk chokolade 70% fra Odense Marcipan til mine karameller – det lyder mærkeligt, at din chokolade ikke vil stivne på køl. Håber alligevel dine karameller bliver spiselige :-) God dag
Det vil jeg prøve at købe imorgen. De smager fantastisk!
Held og lykke med det :-)
Flot hjemmeside, med en masse gode opskrifter – dejligt med lidt god inspiration. Jeg faldt med det samme for de her karameller – men de er nærmest blevet til bolsjer så hårde er de blevet.. Efter sukkeret er smeltet har jeg kogt massen i 10 minutter – så jeg tænker om man evt. kan koge det lidt mindre?? Nogle erfaringer – ellers må jeg bare kaste mig ud i det i igen..
Hej Tina, tak for din kommentar. Jeg har kun lavet disse karameller en gang og mine blev også meget hårde. Faktisk så hårde, at da jeg skar dem ud, røg et lille bitte stykke finger også med, så nu har jeg et lille ar, som minder mig om karamellerne ;-) efter de havde stået ud et stykke tid, blev de blødere – cirka som guldkarameller! Men prøv dig lidt frem og meld endelig tilbage, hvis du finder den perfekte metode!
Hej Ditte.
Sikke en skøn side du har dig her.
Jeg har i dag forsøgt at lave disse lækre karmeller, men som en anden skrev vil de slet ikke blive hårde. De var i køleskabet i 4 timer hvor jeg så lavede den ene halvdel også ydereligere et par timer, men de bliver ikke hårde. Har gjort præsis som der stod. Nu er de alle overtrukket med chokolade og sat på køl, så er jeg spændt på om de i morgen så er stivnet. Skulle gerne bruge den som værtindegave gange to i weekenden. Og for at komme den i cellofan poser skal de vist være lidt hårde…
Hej Anja, det er da irriterende, at de ikke vil blive hårde. Mine blev jo faktisk en smule for hårde, men kender flere som har fulgt opskriften og fået rigtig gode karameller. Jeg aner ikke hvorfor massen kan opføre sig så forskelligt.. Håber de bliver bedre på køl :-)
Har lige læst lidt rundt omkring, og tror måske min masse ikk er blevet varm nok og har skulle have kogt længere tid. Det ved jeg til næste gang. De smager stadig godt!!
Aha, det kunne måske være forklaringen! Jeg må vist også hellere snart lave en omgang mere :-)
Hvor spændende!:) det må jeg prøve. Jeg er dog studerende og jeg har ikke så mange penge til rådighed pr måned. Er der noget billigt lakridssirup du kan anbefale?
De kan sagtens laves uden lakridssirup, men et glas rækker rigtigt længe. Ellers faldt jeg over denne opskrift på en hjemmelavet udgave: http://krissers-cookiecrumble.blogspot.dk/2012/04/hjemmelavet-lakridssirup.html
Åh gud! Jeg vil aldrig spise andet! Hvor er det absurd lækkert!
Ja, man skal passe på ikke at blive afhængig!
Hej
Fantastisk blog…
Måske har vanskelighederne noget at gøre med temperatur – har set hos “Karamelleriet” at man skal koge indtil massen er 120-125 grader varm… og det kan jo svinge meget, hvornår den er det. Kan anbefale, at man køber et stegetermometer til ca. 80 kr. hos f.eks. Kop&Kande – det virker! Har lige lavet dejlige bløde karameller og skal i gang lakridsen efter jeg har set denne blog – tak for dejlig insp.
Hej Lene, Tak for den brugbare kommentar. Tror jeg har et sukkertermometer, så måske jeg skal finde det frem og i gang med karamellerne igen :-)
Jeg lavede disse i går og de smager sååå skønt!! Jeg kom desværre bare til at koge karamelmassen i for kort tid, så de blev lidt grynede men ellers smagte de fantastisk!
Hvilket program bruger du til at lave din billedkollage eller hvad man nu skal kalde det?
Fed blog forresten, med fantastiske billeder!
http://www.creme-av.blogspot.dk
Skønt – jeg bruger Photoshop :-)
Har læst mig til dette : Det er temperaturen, du koger karamelmassen til,
der er afgørende for karamellens konistens.
Du kan vælge at koge massen, til den konsistens du bedst synes om.
Ved en temperatur fra 118 grader til 124 grader er det en nogenlunde blød karamel ,
så man ikke knækker tænderne, men gå gerne længere ned hvis den skal være mere blød.
og ved 130 en hård karamel.
Mette Blomsterberg anbefaler en temp. på 122 grader . Hun skriver :
Brug et stegetermometer og lad massen koge indtil den når
præcis 122 grader, hvor den tages af varmen.
Det tager tid at nå fra 105-115, men herefter går det stærkt, så det gælder om at være vågen.
Når temperaturen er 122 grader, er det tid til at smagssætte karamellen
Hold da op, hvor blev de gode! Jeg tilsatte dog en del lakridspulver , og rullede dem i lakrids pulver bagefter (havde slet ikke tid til at overtrække dem med chokolade)… Desværre holder de ikke ret længe, og nu eksperimenterer jeg med at erstatte lakridsen med mørk chokolade og reven appelsinskal. Tror det bliver godt også. Tak for den opskrift :)