I Danmark er den hellige gral kartoflen, som er at finde på middagsbordene landet over – nu har den fået en flottere og mere velsmagende konkurrent, nemlig den søde kartoffel. På trods af navnet, har den søde kartoffel faktisk intet med en kartoffel at gøre, pånær en smule lighed i udseendet. Den søde kartoffel er endnu ikke så udbredt og anvendt rundt om i de danske køkkener, men i fx. USA bliver den anvendt i stor stil, bl.a til højtiden Thanksgiving. Den søde kartoffel bliver også kaldet batat, og er en rodgrøntsag, som ofte har en lang facon og orange/gulig frugtkød. Den indeholder en del A-vitamin, og har også et højt indhold af fibre, så der er alt mulig god grund til at gå ombord i den søde kartoffel. Søde kartofler tilberedes på samme måde som almindelige kartofler, men har selvfølgelig en sødlig, fyldig og krydret smag, som passer godt ind i både det salte og søde køkken. Smagen og konsistensen kan bedst beskrives som en krydsning mellem en gulerod og en kartoffel.
Lige nu er den søde kartoffel helten i mit køkken, og hver eneste gang jeg opdager dens mange anvendelsemuligheder vokser min kærlighed til den smukke orange rodfrugt. Jeg bruger den i bagværk, smoothies, supper, til tærter, salater, på pizza, og som sprøde fritter.
{ Curry med søde kartofler og grønne bønner }
2 personer
Selve saucen til denne ret kan bruges som en basis-opskrift på curry – tilsæt de grøntsager du kan lide og er i sæson. Vil du have en fyldigere ret, så kan du tilsætte enten røde linser eller kikærter.
1 løg
2 fed hvidløg
ca. 10 g ingefær
olie til stegning, fx. kokosolie
1,5 spsk stærk karry
1 spsk gurkemeje
1 spsk spidskommen
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kokosmælk
2-3 søde kartofler, ca. 300 g
250 g grønne bønner, frosne
limesaft
salt
Topping:
friske koriander
mynte
3 spsk ristet kokos
Hak løg, hvidløg og ingefær fint, og varm olie op i en stor gryde. Svits løg, hvidløg og ingefær i olien, og tilsæt karry, gurkemeje og spidskommen. Lad krydderierne “brænde” en smule af inden de hakkede tomater tilsættes. Lad tomaterne koge med i ca. 5 minutter og tilsæt derefter kokosmælk. Skræl kartoflerne og skær dem ud i mundrette tern – kom dem i gryden og lad det hele simre i ca. 30-40 minutter, eller indtil kartoflerne er helt møre. Kom bønnerne i gryden og lad dem simre med i ca. 3-4 minutter. Smag retten til med limesaft, salt og evt. en smule chili.
Server retten med masser af friske koriander, mynte, ristet kokos og evt. kogte ris .
*****************
Hvis du gerne vil spise flere grøntsager og have en vegetarisk dag ind imellem, så er min bog, VEGETAR måske noget for dig? Den indeholder 140 opskrifter, så det er lidt af en moppedreng og der er lidt for enhver smag og til enhver lejlighed. Der er alt fra kimchi og surdej til burger og “kødboller”. Anvend bogen til at lægge kødet helt på hylden. Eller, hvis du allerede er vegetar, til ny
6 kommentarer
Hej Ditte
Super god ret. Nem at lave.
Velsmagende, mættende og smuk for øjet.
Den skal laves igen.
Dejligt at høre – god weekend.
Hej Ditte
Jeg er personligt ikke så vild med søde kartofler – men man kan vel bare bytte dem ud med noget andet, tænker jeg?
– Jannike
Helt sikkert – fx. gulerod eller græskar :-)
[…] Tirsdag: Karry ret med søde kartofler med inspiration fra The Food Club ** […]
Hej Ditte.
Kan retten fryses? Den ser super lækker ud og ville være en fornøjelse at kunne hive frem af fryseren på de hurtige dage