I disse dage eksperimenterer jeg en del med forskellige fermenterede drikke, og jeg er blevet ret vild med kombucha lavet på hibiscus – det smager godt og ser yndigt ud. Inden du går igang med at lave kombucha skal du anskaffe dig en scoby eller kombucha-moder – uden en scoby kan du ikke lave kombucha. En scoby kan købes over nettet eller du kan være heldig at din nabo, veninde eller søster brygger kombucha og du derigennem kan få en scoby. Kombucha smager syrligt og sødt og let perlende. Jeg drikker en smule inden min morgenmad, og det er super godt for min fordøjelse.
Kombucha er fermenteret te, hvor en symbiose af bakterie- og gærkulturer (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast) arbejder sammen og omdanner den tilsatte sukker i tevandet til alkoholer, organiske syrer og andre næringsstoffer, som både giver kombucha sin perlende fornemmelse og smag og sin probiotiske effekt. Kombucha er en sund og læskende drik; den har et sukkerindhold på under 7 % og indeholder vitaminer, aminosyrer og bakteriekulturer, som alle styrker tarmen og de metaboliske processer i kroppen. Desuden kan kombucha indeholde glucuronsyre, som kan have en afgiftende virkning i leveren. Indholdet af de nævnte gavnlige stoffer varierer fra produkt til produkt og er desuden afhængig af om der tilsættes frugt til eftergæring.
Normalt bruger jeg almindelig sukker til min kombucha, men denne gang prøvede jeg med kokossukker, som giver en mere dyb smag og drikken bliver knap så sød.
{ KOMBUCHA }
3 liter
3 liter kogende vand
25 g hibiscus, knust og tørret
200 g kokossukker
300 ml kombucha-starter (10% af den totale mændge)
1 kombucha-moder/scoby
Kom tebladene i det kogende vand og lad det trække ca. 15-20 minutter. Tag tebladene op og rør sukkeret i teen – rør indtil det er helt opløst. Lad nu teen køle helt af – dette tager nogle timer eller natten over.
Hæld den kolde, søde te i en stor glasbeholder og tilsæt kombuchastarteren (du kan fx. købe en flaske kombucha og bruge som starter) Placer med rene hænder kombucha-moderen i væskens overflade. Dæk glasset med et rent viskestykke eller ostelærred.
Lad nu kombuchaen fermentere i ca. 8-14 dage, evt. længere, ideelt set ved 20 til 25 grader på et skyggefuldt sted. Smag på den efter 8 dage, og når du synes den smager både syrligt og sødt er den klar. Jo længere den fermenterer jo syrligere bliver den og jo lavere bliver sukkerindholdet. Lader du den stå rigtig længe vil den omdannes til kombucha-eddike, som kan bruges i madlavningen.
Det er en fordel at have et patentglas med tappehane, fordi du kan smage på kombuchaen uden at forstyrre kombucha-moderen. Hvis du ikke har tappehane, kan du bruge et sugerør til forsigtigt at trække en smagsprøve uden at forstyrre yderligere.
Når kombuchaen smager rigtigt, dvs. syrligt men stadig med sødme, er det tid til at komme den på flaske. Tag kombucha-moderen op af glasset med rene hænder, og læg den i en lille skål. Hæld 300 ml af din kombucha-bryg over moderen i skålen, så du har dette klar til næste bryg, som med fordel kan påbegyndes, efter du er færdig med at hælde første bryg på flasker.
Hæld din kombucha på glasflasker og stil dem på køl. Ønsker du at karbonere din kombucha, stil da flaskerne ved stuetemperatur i 2 til 3 dage og derefter på køl. Vær opmærksom på, at drikken ikke overkarbonerer!
Hver gang du laver et nyt bryg, dannes der en ny kombucha-moder – den oprindelige plus en ny, der lægger sig ovenpå.
Hvis du vil gemme en kombucha-moder, kan du komme den i et lukket glas med lidt friskbrygget te tilsat sukker og opbevare den i køleskabet. Dog formerer den sig lynhurtigt, og du vil hurtigt have mere, end du kan bruge. Det kan du forære til andre, der ønsker at brygge kombucha.
Hvis du synes det er sjovt at dykke ned i kombucha og generelt fermenteringens univers, så kan du finde rigtig mange artikler på nettet og film på youtube, som går i dybden med de mange gavnlige effekter som bl.a kombucha kan have på din fordøjelse og tarmflora. Ellers kan jeg selvfølgelig anbefale bogen FERMENTERING :-)
3 kommentarer
Hej Ditte
Et lille opklarende spørgsmål: når du skrive teblade i vejledningen, så mener du så de knuste, tørrede hibiscus, korrekt?
Bedste hilsner,
Anja
Kære Anja, Ja, lige præcis :-)
Nøj hvor ser det lækkert ud!
Dejligt at finde kombucha opskrifter rundt omkring – Det er så skønt selv at fremstille og giver en dejligt blid og naturlig brus..
Rigtig god dag!
Kh Mette