Jeg er blevet helt afhængig af at lave og spise kraut – efter at have været en del af bogen Fermentering er jeg nu blevet suget fuldstænding ind i universet, og mit eget køkken er blevet til et helt lille laboratorie. Vores bog har haft et helt forrygende salg, og jeg håber at der står en masse grøntsager og bobler rundt om i de danske køkkener.
Hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med at fermentere, men gerne vil i gang, kan jeg klart anbefale at starte ud med en kraut, som både er nem at lave og smager super godt. Derudover er det rigtig sundt og gavnligt for maven, så der er al mulig god grund til at gå i gang. I kraut er basen kål, men kan piftes op på alle mulige måder med forskellige grøntsager, frugter og krydderier. Du kan finde min opskrift på kraut med æble og ingefær lige her.
Hvis du ønsker en kraut med mere smag, så synes jeg du skal give dig i kast med denne version med karry – jeg bruger den i salater, i sandwich, ovenpå pålæg eller sammen med mine morgenæg – når du først har smagt den, så lover jeg du bliver afhængig :-)
{ KRAUT MED BLOMKÅL OG KARRY } opskrift fra FERMENTERING
UDSTYR: 2-LITERS PATENTGLAS • KNIV • GROFT RIVEJERN • KØKKENVÆGT • RØRESKÅL • GUMMIHANDSKER TIL TILBEREDNINGEN (VALGFRIT)
INGREDIENSER:
1600 G HVIDKÅL
150 G GULERØDDER
150 G BLOMKÅL
100 G LØG
50 G ROSINER (kan undlades)
40 G KARRYPULVER
40 G GROFT HAVSALT
Start med at skylle kål og gulerødder grundigt. Fjern de to yderste blade fra kålhovederne og læg dem til side til senere brug. Skær kålhovederne i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvart. Kernestykkerne kan du bruge i en anden ret. Snit kålen i 1 cm brede strimler. Hak blomkålen groft. Riv gulerødderne. Pil løgene, og hak dem groft. Vej kålstrimler, de øvrige ingredienser og salt af, og kom det hele i en stor røreskål.
Læg kræfter i og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til kålen afgiver sin saft. Det tager cirka 5 til 10 minutter.
Kom kålblandingen ned i patentglasset sammen med saften, der nu udgør saltlagen. Pres det hele godt ned i glasset med dine hænder, så det dækkes helt af saltlagen.
Luk patentglasset og stil det til at fermentere på en tallerken eller et fad et skyggefuldt sted.
Lad kålen fermentere i 21 til 28 dage ved en temperatur på mellem18 og 20 grader. Glasset skal åbnes hveranden dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er meget vigtigt, særligt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og kålen bobler af kuldioxid.
Smag på kålen på den 21.dag. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere i endnu en uge. Smag på den undervejs. Stil din kraut på køl, og nyd den!
Du kan vælge at massere denne karrygule kålblanding med handsker på, så du undgår afsmitning af farven på hænderne. Vælger du at massere uden handsker ligesom her, skal du blot vide, at den gule farve holder ganske længe.
5 kommentarer
Jeg har længe skulet til det der fermentering :) Nu har jeg skrevet bogen på ønskesedlen og så kan jeg jo passende kaste mig over den med æble og ingefær her i weekenden :)
Det lyder som en rigtig god idé – den er både nem og velsmagende :-)
Your Photos are wonderful… And so your recipes! Can i ask if there are dome of the recipes in english?
Hej Ditte
Jeg har prøvet den men puttede altså ikke 40 g karry i.
Jeg stoppe vist omkring de 5 g – et bjerg af karry. Den er lidt stærk.
Det må være noget andet du mener her.
Ellers meget fin kraut.
Jeg mener skam 40g til denne store portion :-)