Jeg har de sidste mange måneder arbejdet på et stort projekt sammen med Samvirke; nemlig en kogebog. Bogen udgives i forbindelse med fejringen af Brugsens 150 års jubilæum i år, og jeg har været med til at skrive, fotografere og udvikle bogens opskrifter. Så hvis du er vild med Mormormad, så læs med her.
Der sker noget i folks ansigter, når man siger: citronfromage, stegt flæsk med persillesovs og forloren hare. Alle disse skønne, gamle retter kan få os til at smile længselsfuldt, og de vækker gode minder fra barndommen og fra hyggelige besøg hos bedsteforældrene. I Moderne mormormad inviterer Hélène Wagn og jeg på en kulinarisk rejse gennem fire årtier, tilbage til dengang mormor stod ved komfuret i 50’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne.
»Jamen, vi spiser da stadig frikadeller og medisterpølse,« tænker du måske. Ja, det er rigtigt, en del af mormorretterne lever i bedste velgående her i 2016. Men det er nok de færreste af os, der har smagt gule ærter, benløse fugle eller vaniljebudding. Det er retter med en sjov historie, der fortæller noget om vores spisevaner, familiestruktur og tilgang til råvarer. Når den ældre generation er væk, risikerer vi således at miste en vigtig bid af vores kulturarv. Heldigvis er de unge i dag i fuld gang med at vende blikket tilbage og finde inspiration i tidligere årtiers mad-highlights. Umoderne mad er gået hen og blevet moderne igen.
Moderne mormormad er en hyldest til det klassiske danske køkken og indeholder 65 opskrifter fra de fire årtier. Jeg er vokset op i et hjem med fokus på god, hjemmelavet mad – mange af de retter jeg laver i mit køkken idag, er gået i arv fra min mormor og har på vejen fået mit aftryk. Jeg gør meget ud af at bibeholde den autentiske smag i retterne, og opskrifterne i bogen har jeg udviklet på en mere nutidig og grøn måde, så de passer ind i 2016, men stadig så hver en bid fremkalder nostalgiske minder. Alle retterne er for mig ægte mormormad, der ikke må gå i glemmebogen, og netop derfor har jeg valgt at videregive mit arvestykke – dog med et twist. Jeg håber I vil tage rigtig godt imod bogen, som udkommer d. 17. marts, men heldigvis kan den allerede forudbestilles i dag.
Det er jo langt fra hver dag, at jeg står i køkkenet og laver god, gammeldags dansk mad, men det er stadig en del af mine rødder og min madarv – denne bog har bragt dufte, smage og minder frem fra min barndom, som jeg ikke har tænkt på i mange år, men som jeg håber aldrig at glemme. Det fantastiske ved mad er, at det kan føre os steder hen som måske er gået i glemmebogen, og det kan sætte gang i samtaler som intet andet. Derfor har denne bog også været meget speciel (og super sjov) at være en del af, og på en eller anden forunderlig måde har jeg nu for evigt integreret en del af dansk madkultur i mig, som jeg altid kan grave frem når jeg længes tilbage til min mormors eller mors kødgryder.
11 kommentarer
Smukke smukke billeder :-)
Elsker god gammeldaws mormor mad med slag i :o)
Så jeg har allerede bestilt bogen “moderne mormormad” og glæder mig til at kigge og afprøve med et twist :)
Hvor dejligt du allerede har bestilt den :-) Jeg lover, at der er masser af gode opskrifter og masser af små, hyggelige historier.
Smukke billeder. Jeg elsker mormormad, gule ærter, tarteletter og har lige fået vanillebudding lavet fra bunden. Det smagte fantastisk :-) Den bog må jeg vist lige kigge nærmere på snarest.
Tusind tak – der er både gule ærter, tarteletter og budding med i bogen :-)
Tillykke, Ditte. Du er godt nok produktiv og dygtig.
Tusind tak :-)
Spændende projekt, engang tarteletter med fyld er populært hjemme hos os. Jeg er vild med forsiden, kommer den som plakat ?
Meget spændende – jeg skal nok lige undersøge om forsiden kan købes som plakat (den er nemlig rigtig fin)
Tillykke, Ditte.
Jeg er vild med mormormad, og jeg glæder mig til at modtage din nye flotte bog! Den er bestilt :-) Spændende.
Mange tak – og tak fordi du allerede har bestilt bogen… jeg håber den kommer til at falde i din smag :-)
Tillykke med endnu en skøn bog fra dig, Ditte, sammen med Hélène Wagn.
Har allerede 4 af dine bøger og ja, nu snart 5, idet jeg lige har forudbestilt bogen og glæder mig meget til at modtage den. :)
Det er sjovt, for jeg tænkte, for nylig, på at det kunne være sjovt at lave æbleflæsk, da jeg fik dette meget som barn hos en veninde, hvis mor lavede en rigtig velsmagende æbleflæsk og jeg kan se fra et af billederne her i dit indlæg, at den opskrift også er med i bogen!