Ja, måske er det lidt for tidligt at skrive om sol og sommer, men hvor er det skønt at dagene bliver længere, solen kigger frem og man kan mærke varmen komme snigende. De sidste mange uger har jeg virkelig haft lyst til søde sommerbær, mad fra grillen og i det hele taget bare lettere mad, som kan nydes udenfor en lun sommeraften. Jeg er klar over, at der kommer til at gå lidt endnu før det sker, men indtil da, vil jeg dele denne sommerlagkage med jer, som for mig er indbegrebet af sommer. Opskriften er fra min kagebog “Sunde Søde Sager” og kagen har endda sneget sig på bogens forside.
I min kagebog finder du mere end 80 opskrifter på skønne kager og søde sager, som alle er lavet uden hvidt, raffineret sukker og hvedemel. Hvis du kunne tænke dig flere af den type opskrifter, så kan bogen altså købes lige her på Saxo, hvor den sælges med en smule rabat.
Lagkage med hindbær og saltet dadelkaramel, 6-8 personer, glutenfri
Som barn drømte jeg om at have fødselsdag om sommeren, men faktum er, at jeg fylder år i december. Som en slags trøst har jeg dog altid fået lagkage med hindbærskum på min fødselsdag. Denne lagkage smager præcis som i min barndom, og den kan sagtens serveres året rundt, for den smager nemlig himmelsk. Du kan jo pifte lagkagen op som du ønsker, fx. med mørk chokolade, andre typer frugt, frysetørret bær…. kun fantasien sætter grænser.
Bunde:
200 g mandelmel
1 tsk bagepulver, brug evt. glutenfri bagepulver
½ tsk ren vaniljepulver
2 æg
4 spsk mælk
100 g kokosolie
75 g sukrin gold
skal fra 1 øko citron
Saltet dadelkaramel:
10 bløde dadler uden sten
1 dl mælk
½-1 tsk havsalt
Hindbærskum:
3 dl fløde
2 spsk sukrin melis
2 dl frosne eller friske hindbær
Pynt:
friske bær og frugt
Bland mandelmel, bagepulver og vanilje sammen i en skål. Del æggene i hvider og blommer, og pisk hviderne stive. Rør blommerne sammen med mælk, blød kokosolie, sukrin og citronskal. Vend de tørre ingredienser i de våde, og rør dejen godt sammen. Vend forsigtigt æggehviderne i dejen, og fordel den i to springforme, beklædt med bagepapir, Ø 18 cm. Bag bundene i ovnen ved 175 grader i ca. 30-35 minutter, og lad dem køle helt af i formene.
Skær dadlerne i små stykker, og kom dem i en blender med mælk og salt. Blend det til en ensartet masse og smag det til. Ønsker du en tykkere karamel, så hæld massen på en pande, og varm forsigtigt blandingen op, til den tykner. Tag den af varmen, og lad karamellen køle af. Dette trin kan godt undlades!
Pisk fløde til let skum, og tilsæt sukrin melis og hindbær – smag til.
Smør den ene bund med dadelkaramel, og fordel flødeskummet på bundene. Pynt lagkagen med frisk frugt eller friske bær. Stil kagen på køl i ca. 1-2 timer inden servering.
10 kommentarer
dette ser helt fantastisk ut! Kjempefine bilder også :) inspirerende!
Tusind tak :-)
Uhm hvor ser det lækkert ud. Jeg samler på kageopskrifter uden gluten, da min svigerinde har cøliaki. Hvis jeg gerne vil bruge sukker i stedet for sukrin, er det mon samme mængde, jeg skal bruge?
Ja, så bruger du den samme mængde til bundene og skummet kan du smage til med fx. flormelis :-)
hej
Kan bundene bages i en springfrom og deles til 2 bunde efter bagning?
Hej Eva, Det vil jeg tro :-) Jeg synes det er nemmere at bage dem i to forme, men tror helt sikkert du kan bage i en form, og derefter dele den til to bunde :-)
Oh my goodness this looks gorgeous! I need to make a birthday cake today anyway, perfect timing :)
Der er noget med forholdende der ikke giver mening. Tjek dem efter..
Der er alt for få æg!
Jeg brugte 4 æg i stedet og det fungerede godt. Men det kan også godt være det fungerer fint med to æg – når du fyldet er så vådt. Jeg bagte bare en bund og skar den over og det fungerede også fint. Brugte en 22 cm Ø springform.