Jeg har netop tilbragt dagen hos Aarstiderne for at smage deres nye varianter af kombucha, som de har sat i produktion, så hele Danmark nu kan få lov at smage (kan varmt anbefale hibiscus/ananas). Jeg har længe ville skrive om kombucha her på bloggen, da jeg får en del spørgsmål omkring den fermenterede drik, som jeg håber at kunne besvare i dette blogindlæg.
Kombucha er fermenteret te, hvor en symbiose af bakterie- og gærkulturer (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast) arbejder sammen og omdanner den tilsatte sukker i tevandet til alkoholer, organiske syrer og andre næringsstoffer, som både giver kombucha sin perlende fornemmelse og smag og sin probiotiske effekt.
Kombucha er en sund og læskende drik; den har et sukkerindhold på under 7 % og indeholder vitaminer, aminosyrer og bakteriekulturer, som alle styrker tarmen og de metaboliske processer i kroppen. Desuden kan kombucha indeholde glucuronsyre, som kan have en afgiftende virkning i leveren. Indholdet af de nævnte gavnlige stoffer varierer fra produkt til produkt og er desuden afhængig af om der tilsættes frugt til eftergæring. Kilde: Aarstiderne
Hvis du synes det er sjovt at dykke ned i kombucha og fermenteringens univers, så kan du finde rigtig mange artikler på nettet og film på youtube, som går i dybden med de mange gavnlige effekter som bl.a kombucha kan have på din fordøjelse og tarmflora. Ellers kan jeg selvfølgelig anbefale bogen FERMENTERING :-)
Inden du går igang med at lave kombucha skal du anskaffe dig en scoby eller kombucha-moder – uden en scoby kan du ikke lave kombucha. En scoby kan købes over nettet eller du kan være heldig at din nabo, veninde eller søster brygger kombucha og du derigennem kan få en scoby. Kombucha smager syrligt og sødt og let perlende. Jeg drikker en smule inden min morgenmad, og det er super godt for min fordøjelse.
{ KOMBUCHA }
3 liter
3 liter kogende vand
25 g te, sort, hvid eller grøn te
200 g sukker
300 ml kombucha-starter (10% af den totale mændge)
1 kombucha-moder/scoby
Kom tebladene i det kogende vand og lad det trække ca. 15-20 minutter. Tag tebladene op og rør sukkeret i teen – rør indtil det er helt opløst. Lad nu teen køle helt af – dette tager nogle timer eller natten over.
Hæld den kolde, søde te i en stor glasbeholder og tilsæt kombuchastarteren (du kan fx. købe en flaske kombucha og bruge som starter) Placer med rene hænder kombucha-moderen i væskens overflade. Dæk glasset med et rent viskestykke eller ostelærred.
Lad nu kombuchaen fermentere i ca. 8-14 dage, evt. længere, ideelt set ved 20 til 25 grader på et skyggefuldt sted. Smag på den efter 8 dage, og når du synes den smager både syrligt og sødt er den klar. Jo længere den fermenterer jo syrligere bliver den og jo lavere bliver sukkerindholdet. Lader du den stå rigtig længe vil den omdannes til kombucha-eddike, som kan bruges i madlavningen.
Det er en fordel at have et patentglas med tappehane, fordi du kan smage på kombuchaen uden at forstyrre kombucha-moderen. Hvis du ikke har tappehane, kan du bruge et sugerør til forsigtigt at trække en smagsprøve uden at forstyrre yderligere.
Når kombuchaen smager rigtigt, dvs. syrligt men stadig med sødme, er det tid til at komme den på flaske. Tag kombucha-moderen op af glasset med rene hænder, og læg den i en lille skål. Hæld 300 ml af din kombucha-bryg over moderen i skålen, så du har dette klar til næste bryg, som med fordel kan påbegyndes, efter du er færdig med at hælde første bryg på flasker.
Hæld din kombucha på glasflasker og stil dem på køl. Ønsker du at karbonere din kombucha, stil da flaskerne ved stuetemperatur i 2 til 3 dage og derefter på køl. Vær opmærksom på, at drikken ikke overkarbonerer!
Hver gang du laver et nyt bryg, dannes der en ny kombucha-moder – den oprindelige plus en ny, der lægger sig ovenpå.
Hvis du vil gemme en kombucha-moder, kan du komme den i et lukket glas med lidt friskbrygget te tilsat sukker og opbevare den i køleskabet. Dog formerer den sig lynhurtigt, og du vil hurtigt have mere, end du kan bruge. Det kan du forære til andre, der ønsker at brygge kombucha.
24 kommentarer
I’ve been really wanting to taste kombucha for a long time so thank you so much for sharing this recipe!!!
I love it – hope you get the chance to taste it some day soon :-)
Hej Ditte,
I din bog Fermentering står der at man skal bruge 100g sukker pr. liter vand, men her skriver du 200g sukker til 3 liter vand. Er det en smagssag eller hvad tænker du om det?
Tak :-)
Ja, det er en smagssag – vi anbefaler at man starter med at bruge 100 g sukker pr. liter vand – så kan man altid trappe lidt ned. Jeg synes det bliver for sødt til min smag, og har fundet et godt niveau med 200 g til 3 liter væske :-)
SÅ lækkert! Jeg kan forhåbentlig nyde sådan et glas om en uges tid, når min kombucha er færdig :-)
Dejligt – håber det smager dig :-)
Wow! I will have to try that recipe! I live in Austin, USA and it’s amazing the variety of kombucha available. I was wondering: how is it in Copenhagen or in Denmark in general? Is Kombucha widely available/popular?
Best wishes! : )
No, nope yet – it’s hard to buy kombucha in Denmark, so I make it myself. I’ve been to Austin two times, and I hope to come back again some day, and then I’ll definitely have to taste kombucha ;-)
Hej Ditte,
Det ser ser super lækkert ud! Det skal helt sikkert prøves.
Kan se at der i nogle færdiglavede kombuchaer er en smule alkohol. Vil dette også være tilfældet ved denne opskrift? Og hvordan er det generelt med fermentering og alkohol?
Håber du kan hjælpe mig, synes det er svært at finde svaret nogle steder.
Jeg er i gang med 2. bryggerunde. Men mit bryg bliver hver gang meget grumset – slet ikke klart, som det jeg smagte hos en veninde første gang. Nu har det stået 1,5 uge og min baby-kombucha er ikke færdigformet, men jeg har ellers lyst til at høste nu. Mit første bryg blev nemlig grumset og ret stærkt, da jeg måtte vente 2 uger på en ordentlig kombuchababy blev dannet. Jeg fortynder det med vand, så det går, men jeg savner den klare væske, der lignede is-te – meget mere appetitligt. Hvad mon jeg gør forkert?
Hej
Har du hørt om at Kombuchaen mugner? I min i sidste bryg fik lidt the blade ind i sig og der er den blevet brun i den ene side?? Er det mug? og skal jeg starte forfra?
Håber du kan hjælpe.
Kh
Camilla
Åh, det er lidt svært for mig at svare på – jeg har ikke prøvet at det mugner… og dit lyder heller ikke som mug når du beskriver det som brunt. Men du må lugte og kigge godt på det og vurdere om du er mest tryg ved at starte forfra :-)
Når man har stillet den færdiglavede kombucja på køl, hvor længe kan det så holde sig?
Rigtig længe – jeg har haft flasker stående i længere end 1 år :-)
Hej Ditte.
Tak for den fine beskrivelse her. Jeg har et enkelt spørgsmål: jeg har fået en kombucha-moder af en ven. Den ligger i en lage. Skal jeg bruge en starter når jeg brygger videre på den eller kan jeg bare bruge lagen?
Venligst,
Nina
Kære Ditte
TAK for en super guide!
Jeg har lige et spørgsmål: Jeg har et 8 L kilnerglas med tappehane som jeg har tænkt mig at bruge – er det ok, eller må der ikke være så meget luft over væsken? Tænkte at det måske kunne forstyrre fermenteringsprocessen? :)
Vh. Ditte
Du kan sagtens bruge dit store glas – intet problem med luft over væsken :-) God weekend.
Hej Ditte. Hvor længe tænker du, at kombucha-eddike kan holde sig? Og hvordan skal det mon opbevares? Min kombucha-eddike er tilsat smag af ingefær og aroniabær. :) VH Mette
Lyder simpelthen lækkert med den opskrift! Jeg er også nysgerrig på, hvor længe du lader din kombucha holde sig på køl?
Bedste hilsner
Jeg bruger most flasker til min kombucha, ?? Er der noget for det, alle anbefaler patentflasker, men jeg synes de er så svære at rengøre
Hej
Jeg er ny begynder, derfor min “dum” spørgsmål. I din opskrift anbefaler du 25 gr te til 3 liter vand. Min te blev, efter min mening, for mørkt. Gør det noget?
På den hjemmeside http://www.kombuchasvampen.dk/batch.htm, siger de, at man skal brug 10 g sort te til 3 liter vand, eller 5 g hvis det drejer sig om grøn te.
Hej jeg oplever at når jeg sætter min kambutcha på køl efter fermenterer det og der bliver lavet små scopy skyer? Er det normalt?
Uanset er det ret irriterende at man skal si væsken hver gang man skal have lidt
Håber du kan svarer på mit spørgsmål.
Jeg har lavet kombucha i mange år, uden pauser. De sidste par gange er det ikke blevet som det plejer med dejlig syrlig smag. I stedet smager det af stærk te, hvad mon går galt??
Kan det passe, at det hos mig kun tager 5-7 dage før kombuchaen er færdig. Ellers kommer den virkelig til at smage surt…(Skal den stå helt koldt og fermentere)