The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

FermenteringSundhed

Fermenteret rødbedekvass

af Ditte Ingemann 13. april 2016

kvass

Hvis du allerede er i gang med at fermentere er du sikkert allerede stødt på den søde, fermenterede drik kombucha, men der findes masser af forskellige slags fermenterede drikke, og hvis du gerne vil kaste dig ud i en anderledes og supersund drik, så kan jeg anbefale at prøve den probiotiske drik; kvass.

Kvass er især kendt fra Rusland, og er en ældgammel helsedrik, som kan laves på mange forskellige måder – ofte bliver den lavet med brød, men findes også i udgaver med frugt, bær og rødbeder. Jeg kan rigtig godt lide at lave kvass med rødbede, som giver en smuk farve, og en skøn jordagtig/mineralsk smag. Drikken smager salt og syrligt, og er fyldt med masser af gavnlige bakterier, som gør din mave glad. Der er masser af gode grunde til at drikke kvass, og drikken er også blevet brugt i forbindelse med sygdomsbehandling i mange lande, men jeg synes først og fremmest, at man skal lave og drikke kvass fordi det er sjovt og smager godt. 

{ Rødbedekvass }

500 g rødbede, gerne øko
30 g frisk ingefær, gerne øko
1 citron, gerne øko
50 g hvidkål, gerne øko
2,5 l vand
12 g havsalt

Start med at skylle rødbeder, ingefær og citron grundigt.Skær rødbederne med skræl i tern på 1 til 2 cm, og kom dem i patentglasset. Riv ingefæren med skræl, og kom den ved rødbederne.

Skær halvdelen af citronen i 1 cm tykke skiver, og kom dem ved rødbeder og ingefær. Pres saften fra den anden halvdel af citroen ud over rødbederne. Hak hvidkål helt fint og kom i glasset.

Tilbered en 0,5 % lage ved at tilsætte 12 g salt til 200 ml kogende vand. Rør det godt sammen, til saltet er helt opløst, og tilsæt så de resterende 2300 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur. Hæld lagen over rødbeder, citron, ingefær og kål i patentglasset. Sørg for, at der er 3-4 cm luft øverst iglasset. Luk patentglasset, og stil det til at fermentere i 3 til 5 dage, ideelt set ved 18 til 22 grader på et skyggefuldt sted. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner.

Smag på din rødbedekvass efter 3 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Drikken skal være mørkerød i farven og smage surt og kraftigt af rødbeder. Smag på den indtil den 5. dag, hvor den bør være klar. Hæld glassets indhold gennem en finmasket sigte og over i en stor skål med hældetud. Kassér de stykker af rødbeder, ingefær, citron og kål, der sies fra. Brug en tragt til at hælde din kvass på patentflasker, og stil drikken på køl og nyd et lille glas hver dag. Kvass kan holde på køl i ca. 6-8 uger.

Hvis du gerne vil dykke mere ned i fermenteringens univers, så kan du finde masser af viden og opskrifter i bogen FERMENTERING.

beets

Fermenteret rødbedekvass was last modified: maj 25th, 2017 by Ditte Ingemann
3 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Boller i karry
næste
Chokoladetærte med havsalt & rosmarin

Mere af det samme

Fermentering 2.0

23. marts 2017

Blend Selv-Kassen / Aarstiderne

3. januar 2017

Rustik rodfrugtkraut

29. august 2017

Low Carb & sund januar

3. januar 2015

Tips til at spise mere grønt

1. august 2016

3 retters menu (low carb)

1. april 2015

Kraut med karry

18. februar 2016

Low Carb Grønt

8. april 2015

Fermentering, mikroliv & tarmsystem

13. september 2018

Hvad er fermentering?

20. november 2016

3 kommentarer

Marianne Luna 14. april 2016 at 07:39

Det lyder lækkert. :) Jeg har endnu “kun” leget med vandkefir (det sidste år) og kombucha (i nogle måneder) – og er blevet kæmpe kombucha-fan. :)
Kan man ikke spise rødbederne stadigvæk? De er vel bare let fermenterede? Det virker lidt spild af mad at smide dem ud.

Svar
Ditte Ingemann 15. april 2016 at 09:22

Jo, du kan sagtens spise rødbederne, eller “brygge” en omgang igen med samme rødbeder :-)

Svar
Kamilla 1. marts 2020 at 21:10

Skal man åbne patentflaskerne dagligt, når de/Kvass er sat på køl?

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971