Hvis du allerede er i gang med at fermentere er du sikkert allerede stødt på den søde, fermenterede drik kombucha, men der findes masser af forskellige slags fermenterede drikke, og hvis du gerne vil kaste dig ud i en anderledes og supersund drik, så kan jeg anbefale at prøve den probiotiske drik; kvass.
Kvass er især kendt fra Rusland, og er en ældgammel helsedrik, som kan laves på mange forskellige måder – ofte bliver den lavet med brød, men findes også i udgaver med frugt, bær og rødbeder. Jeg kan rigtig godt lide at lave kvass med rødbede, som giver en smuk farve, og en skøn jordagtig/mineralsk smag. Drikken smager salt og syrligt, og er fyldt med masser af gavnlige bakterier, som gør din mave glad. Der er masser af gode grunde til at drikke kvass, og drikken er også blevet brugt i forbindelse med sygdomsbehandling i mange lande, men jeg synes først og fremmest, at man skal lave og drikke kvass fordi det er sjovt og smager godt.
{ Rødbedekvass }
500 g rødbede, gerne øko
30 g frisk ingefær, gerne øko
1 citron, gerne øko
50 g hvidkål, gerne øko
2,5 l vand
12 g havsalt
Start med at skylle rødbeder, ingefær og citron grundigt.Skær rødbederne med skræl i tern på 1 til 2 cm, og kom dem i patentglasset. Riv ingefæren med skræl, og kom den ved rødbederne.
Skær halvdelen af citronen i 1 cm tykke skiver, og kom dem ved rødbeder og ingefær. Pres saften fra den anden halvdel af citroen ud over rødbederne. Hak hvidkål helt fint og kom i glasset.
Tilbered en 0,5 % lage ved at tilsætte 12 g salt til 200 ml kogende vand. Rør det godt sammen, til saltet er helt opløst, og tilsæt så de resterende 2300 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur. Hæld lagen over rødbeder, citron, ingefær og kål i patentglasset. Sørg for, at der er 3-4 cm luft øverst iglasset. Luk patentglasset, og stil det til at fermentere i 3 til 5 dage, ideelt set ved 18 til 22 grader på et skyggefuldt sted. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner.
Smag på din rødbedekvass efter 3 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Drikken skal være mørkerød i farven og smage surt og kraftigt af rødbeder. Smag på den indtil den 5. dag, hvor den bør være klar. Hæld glassets indhold gennem en finmasket sigte og over i en stor skål med hældetud. Kassér de stykker af rødbeder, ingefær, citron og kål, der sies fra. Brug en tragt til at hælde din kvass på patentflasker, og stil drikken på køl og nyd et lille glas hver dag. Kvass kan holde på køl i ca. 6-8 uger.
Hvis du gerne vil dykke mere ned i fermenteringens univers, så kan du finde masser af viden og opskrifter i bogen FERMENTERING.
3 kommentarer
Det lyder lækkert. :) Jeg har endnu “kun” leget med vandkefir (det sidste år) og kombucha (i nogle måneder) – og er blevet kæmpe kombucha-fan. :)
Kan man ikke spise rødbederne stadigvæk? De er vel bare let fermenterede? Det virker lidt spild af mad at smide dem ud.
Jo, du kan sagtens spise rødbederne, eller “brygge” en omgang igen med samme rødbeder :-)
Skal man åbne patentflaskerne dagligt, når de/Kvass er sat på køl?