The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Aftensmad

Boller i karry

af Ditte Ingemann 7. april 2016

boller-i-karry
En af danskernes favoritter på middagsbordet er boller i karry – en ret, som ikke nødvendigvis er min livret, men min egen moderne udgave af boller i karry er jeg til gengæld ret vild med. Opskriften har jeg udviklet til bogen Moderne Mormormad, som i øvrigt er blevet taget så godt imod. Bogen blev anmeldt i Politiken i søndags og fik 5 ud af 6 hjerter + en masse rosende ord med på vejen. Anmelderen skrev bl.a:
“Alle opskrifterne i Samvirkes bog om mormormad har fået et moderne og tidstypisk touch. De er alle sammen blevet en smule sundere, end de var oprindelig. Uden at det ødelægger genkendelsens glæde. Så bogen er bestemt værd at tage frem og lægge på sofabordet. Ikke alene for at studere opskrifter, men også fordi det er morsomt at se tilbage og glo ind ad vores egne køkkenvinduer. Og jeg tror, det vil være interessant, uanset om man er vokset op i 50’erne, 60’erne, 70’erne eller 80’erne. Som en ekstragevinst er bogen begavet med et stort billedmateriale. Fint, morsomt og illustrativt. Mormormad er ikke en bog, man bliver mæt af med det samme. Den er faktisk langtidsholdbar”.

Karry var et eksotisk og højt elsket krydderi i 60’ernes Danmark. Man mente, at det havde fundet vej hertil via sømænd på langfart til Østen i slutningen af 1800-tallet. Karryen gav et kærligt, men tiltrængt spark til de mange, lidt ens retter med fars. Boller i karry er blot én ud af de 65 retroretter, som du kan finde i bogen Moderne Mormormad – udover opskrifter er bogen krydret med små, sjove anekdoter og fine, nostalgiske reklamer fra 50’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne. Bogen er den perfekte gave til din mor, mormor, farmor eller bedstemor, eller måske er det faktisk gaven til manden som har alt, da det ofte er mænd, som har hang til mormormad. (eller måske tør de bare stå ved det)

{ Boller i karry fra 60’erne }
4 personer

KØDBOLLER:
500 g hakket kalv/ flæsk
2 spsk soja
1 æg
2­-3 spsk mel
2 tsk mørk sesamolie
1 løg, revet
10 g ingefær, revet

SAUCE:
1 løg, finthakket
2 tsk karry
35 g smør
3 spsk hvedemel
2 dl kogevand
2 æbler
4 dl kokosmælk
150 g bønnespirer
salt og peber

TILBEHØR:
250 g ris 
eller blomkålsris
4 spsk cashewnødder, saltede
1 bundt koriander

Rør kødet med soja. Tilsæt de øvrige ingredienser til farsen. Bring 1 l vand i kog i en stor gryde med 1⁄2 tsk salt. Form farsen til ca. 20 små boller, og kom dem i vandet. Lad dem koge i ca. 10 minutter, tag dem op, og læg dem på en tallerken. Gem kogevandet.

Kog risene efter anvisningen på pakken.

Svits løg og karry i smør i en gryde. Rør melet i, og tilsæt kogevandet under konstant piskning. Skræl æblerne, skær dem i tern, og kom dem i saucen. Tilsæt kokosmælken. Smag til, og krydr med salt og peber. Spæd saucen op med lidt kogevand, hvis den er for tyk. Kom kødbollerne i saucen, og lad dem småkoge i ca. 5 minutter. Tilsæt bønnespirerne.
Server retten med kogte ris, cashewnødder og koriander.

TIP: Vil du have ris med masser af god smag – så tilsæt fx limeblade, kanelstang, stjerneanis, gurkemeje, kardemommekapsler eller ingefær til risene, mens de koger.

bollerikarry

Boller i karry was last modified: april 7th, 2016 by Ditte Ingemann
10 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Crumblebarer med brombær
næste
Fermenteret rødbedekvass

Mere af det samme

Min (næsten) perfekte pizza

4. januar 2012

Spicy gulerodssuppe med sprøde kikærter

13. september 2017

5 efterårsopskrifter med græskar

15. oktober 2018

Sprøde squashfritter med avocaodcreme

18. september 2018

White Pizza!

16. april 2011

Min mageløse Mulligatawny

26. oktober 2011

Blomkål & Cabbage Karma

17. oktober 2018

Grillede auberginer med tahindressing

2. december 2016

Suppe med grillede peberfrugter og tomater

8. november 2016

Tacos med BBQ-blomkål

26. december 2016

10 kommentarer

Katrine 7. april 2016 at 20:52

Nøj, det ser lækkert ud! Og eeeelsker boller i karry
Tænker mæske, at der mangler en bindestreg mellem 2 og 3 ved andelen af mel i kødbollerne? Ellers bliver det vel nærmest melboller

Svar
Ditte Ingemann 7. april 2016 at 21:13

TAK ;-)

Svar
Camilla 8. april 2016 at 15:00

hvor ser det bare lækkert ud – virkelig en skøn opgradering af den traditionelle udgave! Den er på madplanen i næste uge! :)

Svar
Ditte Ingemann 13. april 2016 at 19:11

Håber den falder i jeres smag!

Svar
Stina 12. april 2016 at 21:20

Tak for lækker aftensmad. Den bliver én af klassikerne hjemme hos os :-)

Svar
Ditte Ingemann 13. april 2016 at 19:11

Dejligt at høre :-)

Svar
Girl Interrupted 14. april 2016 at 12:36

Det værste mine forældre kunne byde mig var/er boller i karry. Desværre for mig var/er det min fars livret! Jeg tror imidlertid at din varient vil glide ned med velbehag – om ikke andet tager retten sig smukt ud på middagsbordet:-).

Svar
Tf 14. april 2016 at 23:32

Hej Ditte.
Sikke smukke billeder, og hvor ser denne udgave af den klassiske ‘boller i karry’ bare ekstra velsmagende ud!

Kan man erstatte kokosmælken med en anden laktosefri “mælk”?

Venlig hilsen,
en trofast følger

Svar
Ditte Ingemann 15. april 2016 at 09:20

Tusind tak – jeg har kun prøvet at lave den med kokosmælk, så du må nok selv igang med at eksperimentere :-) God weekend.

Svar
Avery 18. april 2016 at 15:29

Oh my goodness, your food photography all look so bright and gorgeous!
I can’t understand Swedish (my vocab is probably limited to names of IKEA products and meatballs :b) but your blog transcends all language barriers because good food is universal <3

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971