En af danskernes favoritter på middagsbordet er boller i karry – en ret, som ikke nødvendigvis er min livret, men min egen moderne udgave af boller i karry er jeg til gengæld ret vild med. Opskriften har jeg udviklet til bogen Moderne Mormormad, som i øvrigt er blevet taget så godt imod. Bogen blev anmeldt i Politiken i søndags og fik 5 ud af 6 hjerter + en masse rosende ord med på vejen. Anmelderen skrev bl.a:
“Alle opskrifterne i Samvirkes bog om mormormad har fået et moderne og tidstypisk touch. De er alle sammen blevet en smule sundere, end de var oprindelig. Uden at det ødelægger genkendelsens glæde. Så bogen er bestemt værd at tage frem og lægge på sofabordet. Ikke alene for at studere opskrifter, men også fordi det er morsomt at se tilbage og glo ind ad vores egne køkkenvinduer. Og jeg tror, det vil være interessant, uanset om man er vokset op i 50’erne, 60’erne, 70’erne eller 80’erne. Som en ekstragevinst er bogen begavet med et stort billedmateriale. Fint, morsomt og illustrativt. Mormormad er ikke en bog, man bliver mæt af med det samme. Den er faktisk langtidsholdbar”.
Karry var et eksotisk og højt elsket krydderi i 60’ernes Danmark. Man mente, at det havde fundet vej hertil via sømænd på langfart til Østen i slutningen af 1800-tallet. Karryen gav et kærligt, men tiltrængt spark til de mange, lidt ens retter med fars. Boller i karry er blot én ud af de 65 retroretter, som du kan finde i bogen Moderne Mormormad – udover opskrifter er bogen krydret med små, sjove anekdoter og fine, nostalgiske reklamer fra 50’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne. Bogen er den perfekte gave til din mor, mormor, farmor eller bedstemor, eller måske er det faktisk gaven til manden som har alt, da det ofte er mænd, som har hang til mormormad. (eller måske tør de bare stå ved det)
{ Boller i karry fra 60’erne }
4 personer
KØDBOLLER:
500 g hakket kalv/ flæsk
2 spsk soja
1 æg
2-3 spsk mel
2 tsk mørk sesamolie
1 løg, revet
10 g ingefær, revet
SAUCE:
1 løg, finthakket
2 tsk karry
35 g smør
3 spsk hvedemel
2 dl kogevand
2 æbler
4 dl kokosmælk
150 g bønnespirer
salt og peber
TILBEHØR:
250 g ris
eller blomkålsris
4 spsk cashewnødder, saltede
1 bundt koriander
Rør kødet med soja. Tilsæt de øvrige ingredienser til farsen. Bring 1 l vand i kog i en stor gryde med 1⁄2 tsk salt. Form farsen til ca. 20 små boller, og kom dem i vandet. Lad dem koge i ca. 10 minutter, tag dem op, og læg dem på en tallerken. Gem kogevandet.
Kog risene efter anvisningen på pakken.
Svits løg og karry i smør i en gryde. Rør melet i, og tilsæt kogevandet under konstant piskning. Skræl æblerne, skær dem i tern, og kom dem i saucen. Tilsæt kokosmælken. Smag til, og krydr med salt og peber. Spæd saucen op med lidt kogevand, hvis den er for tyk. Kom kødbollerne i saucen, og lad dem småkoge i ca. 5 minutter. Tilsæt bønnespirerne.
Server retten med kogte ris, cashewnødder og koriander.
TIP: Vil du have ris med masser af god smag – så tilsæt fx limeblade, kanelstang, stjerneanis, gurkemeje, kardemommekapsler eller ingefær til risene, mens de koger.
10 kommentarer
Nøj, det ser lækkert ud! Og eeeelsker boller i karry
Tænker mæske, at der mangler en bindestreg mellem 2 og 3 ved andelen af mel i kødbollerne? Ellers bliver det vel nærmest melboller
TAK ;-)
hvor ser det bare lækkert ud – virkelig en skøn opgradering af den traditionelle udgave! Den er på madplanen i næste uge! :)
Håber den falder i jeres smag!
Tak for lækker aftensmad. Den bliver én af klassikerne hjemme hos os :-)
Dejligt at høre :-)
Det værste mine forældre kunne byde mig var/er boller i karry. Desværre for mig var/er det min fars livret! Jeg tror imidlertid at din varient vil glide ned med velbehag – om ikke andet tager retten sig smukt ud på middagsbordet:-).
Hej Ditte.
Sikke smukke billeder, og hvor ser denne udgave af den klassiske ‘boller i karry’ bare ekstra velsmagende ud!
Kan man erstatte kokosmælken med en anden laktosefri “mælk”?
Venlig hilsen,
en trofast følger
Tusind tak – jeg har kun prøvet at lave den med kokosmælk, så du må nok selv igang med at eksperimentere :-) God weekend.
Oh my goodness, your food photography all look so bright and gorgeous!
I can’t understand Swedish (my vocab is probably limited to names of IKEA products and meatballs :b) but your blog transcends all language barriers because good food is universal <3