Jeg er i disse dage ved at lægge sidste hånd på min næste kogebog, og jeg kan godt afsløre, at det bliver en super flot bog – jeg kan næsten ikke vente til den udkommer. Men midt i redigering af manus, arbejde og blogging er der også tid til at lave en smule mad, og i øjeblikket står den på hygge-efterårs-mad hjemme hos mig. Jeg ELSKER græskar og denne græskarsuppe er indbegrebet af efterår, både farve- og smagsmæssigt. Til græskarsuppen serverer jeg mit gode nøddebrød uden æg, og hvis det skal være ekstra festligt, laver jeg min egen dukkah, som drysses ovenpå suppen.
Spicy græskarsuppe, 4 pers.: Opskriften er med i min kogebog MIT GRØNNE KØKKEN
800-1000 g hokkaido græskar, uden skal og kerner
1 rødløg
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
400 g tomater
2-3 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt chili
1 tsk gurkemeje
ca. 8-9 dl grøntsagsfond
4 dl kokosmælk
salt og peber
Skær skrællen af græskaret, fjern kernerne og skær kødet ud i små tern. Hak løg og hvidløg groft og svits det i en smule olivenolie i en gryde. Tilsæt græskar og halve tomater. Svits det hele et par minutter under omrøring. Tilsæt spidskommen, chili og gurkemeje, og rør godt rundt. Tilsæt fond og lad det simre i ca. 30 minutter, hvorefter suppe blendes til den er helt glat og ensartet – tilsæt mere fond, hvis du ønsker en tyndere suppe. Varm græskarsuppen igennem, tilsæt kokosmælk og smag til med salt og peber.
Pynt græskarsuppen med frisk mynte og granatæblekerner, eller lav din egen dukkah, som passer perfekt til græskarsuppen.
Dukkah:
4 spsk hasselnødder
4 tsk sesamfrø
2 tsk stødt spidskommen
4 tsk korianderfrø
4 tsk fennikelfrø
2 spsk solsikkekerner
2 tsk havsalt
Kom ingredienserne til dukkah’en, undtagen salt, på en tør, varm pande, og rist krydderierne i 3-4 minutter, indtil blandingen tager farve og begynder at dufte skønt. Lad blandingen køle en smule af, før den kommes i en blender eller minihakker med salt, og blendes helt fint. Opbevares i en rent glas.
Nøddebrød uden æg, 1 brød – ca. 10-12 skiver:
Dette brød minder meget om stenalderbrødet, men det er bagt uden æg. I stedet er der brugt chiafrø og loppefrøskaller, som gør at brødet holder sammen.
150 g solsikkekerner
125 g mandler
70 g hørfrø
50 g hasselnødder
2 spsk chiafrø
2 spsk loppefrøskaller/Husk
1 tsk havsalt
4 dl vand
Kom solsikkekerner og mandler i en foodprocessor og blend indtil de er som groft mel. Hæld blandingen i en skål med de øvrige ingredienser og rør det hele godt sammen. Lad skålen stå på køkkenbordet i ca. 45 minutter, så vandet bliver suget op af chia og løppefrøskaller – dejen skal blive rigtig fast.
Kom dejen i en franskbrødsform, 1 L, beklædt med bagepapir, og bag nøddebrødet ved 200 grader, varmluft, i ca. 70-80 minutter.
Lad brødet køle helt af inden det spises. Jeg opbevarer brødet på køl, og synes det er bedst dagen efter når det har samlet sig – det kan anbefales at riste brødet, så det bliver sprødt og lækkert.
Serveringsforslag: Kom en moden avocado på et par skiver brød, og drys med havsalt og karse.
9 kommentarer
Jeg elsker bare græskarsuppe, og jeg skal helt sikkert prøve denne her! Bare ærgeligt at kæresten ikke kan lide græskar :(
Ja, det smager så skønt. Hvis du kommer lidt bacon på toppen, kan det være han hopper med på suppe-vognen ;-)
Wow, hvor lyder det bare vildt lækkert..
flot farve og skønne krydderier, elsker græskarsuppe :)
Det ligner granatæble kerner du har drysset på ??
Vedr. det lækre brød, putter du hasselnødderne hele i ??
Det skal ihvertfald laves her, skønne efterår er velkommen :)
Og så glæder jeg mig mega meget til at se din nye kogebog, total sejt :)
Præcis – granatæble og mynte på toppen. Jeg kommer nødderne hele i brødet, men du kan sagtens hakke dem en smule først :-) Rigtig god weekend til dig.
Tusind tak for den skønne opskrift! Den vil jeg helt sikkert tage i brug en af de følgende dage. Jeg er blevet så vild med supper af alle slags på det seneste. Der er bare sådan en comfort ved at fylde maven med noget varmt og lækkert når det er koldt og gråt udenfor. Og denne suppe ser i hvert fald dejlig ud!
Præcis – jeg er også helt vild med suppe på denne årstid :-)
Hej. Det ser super lækkert ud. Jeg laver altid suppen med skræl, tænker der ligesom i kartofler, sidder gode sager i skræl og lige under, så det gør suppen mere sund, – hvad synes du om det ?
Toppingen skal bestemt prøves snarest..
Synes bestemt du bare skal lave suppen med skræl….
Vild lækker opskrift, og jeg gad heller ikke tage skrællen af, og det fungerede helt fint :)