I dag skal det handle om plantemælk lavet på frø og nødder. Jeg er ikke den store mælkedrikker og det har jeg aldrig været – faktisk bryder jeg mig slet ikke om mælk… kun i min kaffe, hvor jeg bruger helt almindelig komælk. Men når jeg laver min daglige greenie, så kan jeg rigtig godt lide at bruge mandelmælk, da jeg synes det bidrager til en god smag og en dejlig konsistens, som jeg ikke opnår med komælk.
Jeg vil give lidt inspiration til, hvor nemt det er at lave sin egen nøddemælk og hvor mange varianter man egentlig kan lave. Opskrifterne er fra bogen BLENDER.
{ CASHEWNØDDEMÆLK }
Ca. 1,2 liter
Cashewnødder indeholder masser af jern og zink, som er godt for både hud og hår. Cashewmælk bliver dejlig cremet og har en mild smag.
200 g cashewnødder
8 dadler, valgfrit
1 vaniljestang
1 liter vand
Sæt cashewnødderne i blød i koldt vand i køleskabet i min. 5 timer og gerne natten over. Udsten dadlerne, og skrab vaniljekornene fri af vaniljestangen. Hæld udblødningsvandet fra nødderne.
Blend alle ingredienserne, til mælken har en ensartet og cremet konsistens.
Du kan enten hælde mælken direkte på en ren flaske eller sigte mælken gennem et rent klæde, fx. ostelærred eller en nøddemælkspose. Jeg kan bedst lide at sigte min mælk, men det er helt op til dig selv. Opbevar mælken i en ren flaske på køl i ca. et par dage – ryst flasken inden brug.
{ GRÆSKARKERNEMÆLK }
Ca. 1,2 dl
De små græskarkerner er fyldt med zink, som er et vigtigt mineral for vores immunforsvar. Når du laver mælk af de små, grønne kerner, får den en fin lysegrøn farve.
200 g græskarkerner
1 vaniljestang
1 liter vand
1 spsk akaciehonning, valgfrit
Sæt græskarkernerne i blød i koldt vand i min. 2 timer. Hæld udblødningsvandet fra kernerne.
Skrab vaniljekornene fri af vaniljestangen.
Kasser udblødningsvandet, og kom de udblødte græskarkerner i blenderen sammen med friskt vand, vanilje og honning. Blend, til mælken har en ensartet og cremet konsistens.
Du kan enten hælde mælken direkte på en ren flaske eller sigte mælken gennem et rent klæde, fx. ostelærred eller en nøddemælkspose. Jeg kan bedst lide at sigte min mælk, men det er helt op til dig selv. Opbevar mælken i en ren flaske på køl i ca. et par dage – ryst flasken inden brug.
TIP: Prøv også at tilsætte 2 spsk kakaonibs, når du blender din græskarmælk.
{ SESAMMÆLK }
Ca. 1,2 liter
Sesamfrø er super sunde, bl.a. på grund af stoffet sesamin, der fungerer som en antioxidant. Mælken får en dejlig fed og tahin-agtig smag..
200 g sesamfrø
8 dadler
1 vaniljestang
1 liter vand
Læg sesamfrø i blød i koldt vand natten over – gerne i køleskabet. Hæld udblødningsvandet fra frøene.
Udsten dadlerne, og skrab vaniljekornene fri af vaniljestangen.
Blend alle ingredienserne, til mælken har en ensartet og cremet konsistens.
Du kan enten hælde mælken direkte på en ren flaske eller sigte mælken gennem et rent klæde, fx. ostelærred eller en nøddemælkspose. Jeg kan bedst lide at sigte min mælk, men det er helt op til dig selv. Opbevar mælken i en ren flaske på køl i ca. et par dage – ryst flasken inden brug.
{ RISTET SESAMMÆLK }
Ca. 1,2 liter
Ved at riste dine sesamfrø, inden du blender dem, får du en mere smagfuld sesammælk.
200 g sesamfrø
8 dadler
1 vaniljestang
1 liter vand
Dag 1:
Rist sesamfrøene på en tør pande, til de er gyldne. Tag dem af panden og sæt dem i blød i koldt vand natten over – gerne i køleskabet.
Dag 2:
Udsten dadlerne, og skrab vaniljekornene fri af vaniljestangen.
Hæld sesamfrøene i en sigte, så udblødningsvandet kasseres, og kom dem i blenderen med friskt vand, dadler og vanilje. Blend, til mælken har en ensartet og cremet konsistens.
Du kan enten hælde mælken direkte på en ren flaske eller sigte mælken gennem et rent klæde, fx. ostelærred eller en nøddemælkspose. Jeg kan bedst lide at sigte min mælk, men det er helt op til dig selv. Opbevar mælken i en ren flaske på køl i ca. et par dage – ryst flasken inden brug.
{ HAMPEMÆLK }
Ca. 1,2 liter
Hampefrø er yderst næringsrige – de indeholder masser af protein og gode fedtsyrer. Du kan drysses dem over din morgengrød eller som her lave en plantemælk og bruge den i din smoothie eller greenie.
200 g hampefrø
8 dadler
1 vaniljestang
1 liter vand
Udsten dadlerne, og skrab kornene ud af vaniljestangen.
Kom alle ingredienserne i en blender, og blend grundigt, til mælken er cremet og ensartet.
Hæld mælken på en flaske med prop eller patentlåg, og sæt den i køleskabet.
Mælken kan holde sig i ca. 2-4 dage – ryst flasken inden brug.
{ CHUFAMÆLK }
ca. 7 dl
Chufaknolde kaldes også jordmandler og tigernødder men botanisk set er det altså knolde. Har du nøddeallergi, kan du derfor sagtens spise chufa. Du skal sætte chufaknoldene i blød, inden de kan bruges og spises – lad dem gerne stå i vand i mindst 24 timer. Chufa har en mild, sød smag, som minder om kokos og nødder, og er perfekt at bruge til mælk.
100 g chufaknolde
evt. 1 vaniljestang
6 dl vand
Dag1:
Læg chufaknoldene i blød i ca. 18-24 timer, gerne på køl
Dag 2:
Skrab vaniljekornene fri af vaniljestangen.
Kasser udblødningsvandet, og kom de udblødte chufaknolde i blenderen sammen med vanilje. Blend, og hæld vandet i lidt efter lidt til mælken har en passende og cremet konsistens. Du kan enten hælde mælken direkte på en ren flaske eller sigte mælken gennem et rent klæde, fx. ostelærred eller en nøddemælkspose. Jeg kan bedst lide at sigte min mælk, men det er helt op til dig selv. Opbevar mælken i en ren flaske på køl i ca. et par dage – ryst flasken inden brug.