For nogle søndage siden stod jeg tidligt op og lavede arme riddere – hvorfor jeg ikke har gjort det for længe siden, ved jeg simpelthen ikke. Jeg vil skyde på, at det er omkring 15 år siden, jeg spiste arme riddere sidst, hvilket er så dumt, taget i betragtning, at de smager sååå skønt. Så hvis man går ferie i møde, så tag lige og lav en omgang riddere til morgenmad – det vil klart skabe lykke og jeg garanterer, at man ikke bliver sulten lige med det samme!
Arme riddere, 4 stk = 2 personer:
4 skiver groft brød
1 æg
1 dl mælk
2 spsk sukker
1 tsk kanel
Smør til stegning
Frugt, f.eks. jordbær
Mælk og æg piskes sammen i en skål og i en anden skål blandes kanel og sukker. Dyp først brødskiverne i mælkeblandingen og dernæst i sukkerskålen. Steg skiverne i smør på en varm pande – steg dem indtil de er gyldne og let karameliserede.
Ridderne skal helst spises med det samme og smager skønt sammen med frugt, f.eks. en form for bær.
20 kommentarer
Åh ja…det er jo ren nostalgi! Det må genoptages : )
Du vil ikke fortryde det ;-)
Åh, det er meget, meget, meget lang tid siden jeg har fået arme riddere! Når du skriver “groft brød” kan man så også bruge rugbrød monstro?
Og så kan jeg huske en anden variant, som min mor lavede, hvor hun tog nogle skiver brød, stegte dem på en stor pande, og så lavede en hun en slags æggemasse omkring – den blev drysset med sukker. Sådan en slags omelet møder arme riddere ting. Ved du mon, hvad det er jeg fabler om? Jeg kan nemlig ikke huske hvad hun kaldte det.
Jeg brugte groft franskbrød, hvilket jeg tror er bedst egnet. Umiddelbart kender jeg ikke din ægge- sag, men det lyder spændende og anderledes :-)
Tro også at det er 15 år siden jeg sidst har fået arme ridder. Har ikke spist det siden jeg var i USA. Pudsigt nok tænkt jeg på at lave det i sidste uge, bagte endda franskbrød, så jeg havde det til formålet, men fik det ikke lavet. Tro pigerne skal prøve at smage det her i ugen.
Det var pudsigt, men det må bare betyde, at du snart bliver nødt til at lave dem :-)
Har aldrig smagt arme riddere, men har flere gange tænkt på at lave det. Nu må jeg vist snart tage mig sammen. Det lyder godt :)
Den variant med brød og æggemasse, er det mon ikke en slags bread-and-butter pudding?
Hej Katrine, jo du kan godt sammenligne det med bread-pudding.. Synes klart du skal springe ud i det :-)
Én af mine favoritter – ummm
Jeg laver dem også sommetider som franskbrød vendt i mælk og æg, så på panden og når de tages af…. masser af honning på (de smager også skønt)
Det lyder også lækkert med honning :-)
@Katrine: Måske – det kunne meget vel være. Min mor boede i England de første 8 år af sit liv, så hun kunne godt være blevet influeret af det engelske køkken. (+ hendes mor er halv tysk/halv dansk og far polak, så der er rig mulighed for at brød/ægge sagen kan komme fra andre steder end DK).
Det er sørme også mange år siden, jeg får mumset sådan et par riddere. Tør man prøve igen? :)
Jaaaaaaaaaaa!
Mmm, hvor lækkert.. Ville ønske jeg kunne tåle det, men smukke, smukke billeder :)
Tak :-)
Ej hvor ser de riddere gode ud! Jeg har længe tænkt på, at jeg skal prøve at lave arme riddere på et tidspunkt, men har endnu ikke fået taget mig sammen – det må jeg vist hellere snart gøre :)
Hvis du ikke har prøvet dem før, kan de på det varmeste anbefales!
Uhmm, har ikke spist sådan en siden jeg var barn. Dengang købte vi dem hos bageren, hvor de blev kaldt Russere:-) Kan de serveres kolde, eller evt. Laves om aftenen forinden de skal spises, og så bare varmes i ovnen inden servering?
Hej Rikke, ja fik dem også i min barndom købt hos bageren :-) Tror de er bedst lune og friske – måske de kan varmes op næste dag i ovnen og på den måde blive sprøde.
Det er brødæggekage der omtales. En gammel dansk dessert. På landet havde man altid æg og så brugte man det gamle brød.