The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

MorgenmadSundhed

Blend dig sund

af Ditte Ingemann 16. januar 2018

Jeg bliver ofte spurgt til, hvilken blender jeg bruger – derfor vil jeg snakke lidt om blendere i dagens indlæg. Der findes et hav af forskellige blendere på markedet, fra de billige til de dyreste supermodeller. Den væsentligste forskel på blenderen i smoothie- og greenie-sammenhæng er, om de kan blende de grove grøntsager såsom rødbeder og gulerødder, og i så fald hvordan strukturen på det blendede er, når du har kørt de hårde sager en tur i maskineriet. 

For en del år siden investerede jeg i en ret dyr model; nemlig en Vitamix, som er en super kraftig blender, der efter sigende skulle kunne blende sten og golfbolde… Det har jeg dog alligevel ikke testet, men jeg har haft gang i min blender stort set hver eneste dag siden jeg købte den, nogle gange flere gange om dagen, og den virker som en drøm (jeg har et særligt bånd med min blender :-)). Som nogle af jer nok allerede ved, så er jeg afhængig af min morgengreenie, og jeg spiser den stort set hver eneste morgen – men derudover bruger jeg også min blender til dressinger, supper, nøddemel, nøddesmør, pesto, saucer osv.

Mit bedste råd er at finde ud af, hvilket behov du har inden du investerer i en blender, for der findes masser af gode blendere, som ikke nødvendigvis er super dyre.

I øjeblikket bruger jeg min blender til især disse tre opskrifter, som alle er rigtig gode, hvis du vil give dig selv et skud ekstra energi her i de kolde måneder.

{ Morgengreenie med spinat & broccoli }
1 stor portion eller 2 små glas

Hvis din blender ikke er super kraftig, så lad spinat og broccoli tø en smule op inden det blendes. Jeg kan godt lide at lave en rimelig tyk greenie og hælde den i en skål og toppe med granola eller anden knas – juster selv med væske alt efter hvilken konsistens du ønsker. Jeg bruger en kombination af spinat og broccoli, da grønne grøntsager bidrager med masser af gode fibre, som er gavnlige for vores fordøjelse og medvirker til, at vores mave fungerer godt. Den grønne farve i grøntsagerne skyldes stoffet klorofyl. Klorofyl menes at være forbyggende i forbindelse med visse former for kræft, og jo mørkere grøn grøntsagen er, des mere klorofyl indeholder den.

100 g frossen spinat
100 g frossen broccoli
50 g squash
1 moden banan
ca. 2 1/2 dl væske, fx. vand, hampemælk eller kold te (jeg bruger kold pebermyntete)
5-8 g frisk ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk lakridspulver
1 tsk spirulina

Valgfrit:
Tilføj 1 spsk peanutbutter, et par mynteblade, skal fra 1/4 citron, 1 spsk proteinpulver, 1 tsk maca

Kom alle ingredienserne i en kraftig blender og blend det hele godt sammen til en ensartet masse – ca. 2 minutter. Tilsæt mere væske, hvis du ønsker en tyndere konsistens. Fordel greenien i en skål og top med et par skefulde granola.

{ HAMPEMÆLK }
Ca. 1,2 liter

Hampefrø er yderst næringsrige – de indeholder masser af protein og gode fedtsyrer. Du kan drysses dem over din morgengrød eller som her lave en plantemælk og bruge den i din smoothie eller greenie.

200 g hampefrø
1 blød dadel (tilsæt flere, hvis du ønsker en sødere mælk)
et nip salt
1 liter vand

Udsten dadlen, og kom alle ingredienserne i en blender, og blend grundigt, til mælken er cremet og ensartet.
Hæld mælken på en flaske med prop eller patentlåg, og sæt den i køleskabet. Mælken kan holde sig i ca. 2-4 dage – ryst flasken inden brug.

{ GOLDEN MILK / GURKEMEJE LATTE }
1 kop

Denne velsmagende og stærke gurkemejedrik er perfekt på en kold vinterdag – i øjeblikket drikker jeg en kop hver eneste dag, og jeg elsker kombinationen af gurkemeje, ingefær og sort peber. Du kan købe krydderiet i helsekostbutikker eller lave dit eget krydderi. Gurkemeje tilhører ingefærfamilien og findes både frisk og som pulver – gurkemeje er nok mest kendt for at give karry sin smukke gule farve og er et yderst populært krydderi i det indiske køkken. Gurkemeje har en let jordagtig, bitter smag og en sennepsagtig lugt. Gurkemeje siges at have en lang række medicinske egenskaber, og har været brugt i forbindelse med medicinsk behandling i Asien i flere århundreder. Den gule rod er bl.a kendt for at have en anti-inflammatorisk virking, være gavnlig mod gigtsygdomme og holde maven og fordøjelsen sund. Gurkemeje indeholder stoffet curcumin, og der forskes meget i om curcumin kan have en positiv effekt ift. kræftbehandling, samt i forbyggelsen mod type 2-diabetes.

2 dl plantemælk, fx. mandel, kokos eller hampemælk
2 tsk golden milk krydderi
valgfrit: 1 tsk honning eller ahornsirup + 1 tsk kokosolie

Kom alle ingredienserne i en gryde og varm op, under omrøring,  til lige under kogepunktet. Kom drikken i en blender og blend i ca. 30 sek, indtil drikken skummer op. Hæld din golden milk i en kop og drys evt. med kanel og gurkemeje.

Vil du have mere inspiration til sunde opskrifter, så er BLENDER lige noget for dig. Bogen har 177 opskrifter baseret på et stort og underfundigt univers af frugter, grøntsager, nødder, superfoods samt vilde sager. Bogen er bygget op, så du kan starte med de lidt mere milde og simple og over tid skrue op for vildskaben – om det så er med naturens vilde sager som ramsløg, kodrivere, skvalderkål eller de outrerede superfoods.

Blend dig sund was last modified: januar 16th, 2018 by Ditte Ingemann
6 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Inspiration til kødfri januar + lun broccolisalat
næste
Rosenkål & Rødkål

Mere af det samme

Sommersmoothie

28. oktober 2011

Surdejsboller med ølandshvede

7. august 2014

Havregrød til 10 point

8. januar 2012

3 retters menu (low carb)

1. april 2015

Low Carb & sund januar

3. januar 2015

Æble & Spinat

29. december 2011

Udsalg – Morgenmadsmissionen

20. september 2014

Små pandekager med boghvede

14. marts 2012

Søndagssaft

16. oktober 2011

Pink grød

16. april 2012

6 kommentarer

Anna 16. januar 2018 at 20:53

Uh, den greenie ser god ud. Jeg skal helt sikkert prøve den, for jeg elsker det grønne stads :-)

Svar
Ditte Ingemann 16. januar 2018 at 21:01

Jeg kan varmt anbefale den – og du kan selvfølgelig pifte den op med forskellige smagsgivere :-)

Svar
Marie Lundholm 17. januar 2018 at 08:49

Jeg kan vildt godt lide, at der er så meget faglighed i dine indlæg omkring grøntsagers indholdsstoffer.
Hvor finder du din viden? Er det fra din uddannelse?

KH
Den lægestuderende, som synes kost er vildt spændende og ikke rigtig forstår, den ikke spiller en større rolle i behandling af mange sygdomme. ;-)

Svar
Ditte Ingemann 17. januar 2018 at 09:42

Kære Marie, Tak fordi du læser med – jeg har en bachelor i ernæring & sundhed, med speciale i human ernæring og har arbejdet med ernæring de sidste 11 år… Jeg synes også det er et super spændende område, hvor der hele tiden kommer ny viden! Jeg prøver ind imellem at snige lidt faglighed ind i mine indlæg, men uden at det bliver for meget :-) Kh Ditte

Svar
Susanne 8. april 2018 at 07:59

Hej Ditte- overvejer en Vitamix blender selvom det er rigtig mange penege for en belnder. Hvilken model har du? Vil gerne være sikker på at jeg kan bruge den til nøddesmør…
På forhånd tak :)
Susanne

Svar
Ditte Ingemann 9. april 2018 at 19:20

Jeg har denne model: https://highonlife.dk/vitamix-ascent-a2500i-sort.html, men bruger faktisk min foodprocessor (magimix) til fx. nøddesmør :-)

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen