Jeg vil lige her på falderebet inden vi siger farvel til januar og hej til februar dele et par rigtig gode salatopskrifter med jer, og som I nok har gættet, så indeholder salaterne rosenkål og rødkål – 2 smukke og velsmagende råvarer! Faktisk står jeg med det ene ben på vej til Marrakech – jeg rejser afsted i næste uge og skal være i den fantastiske by i 10 dage. Jeg rejser afsted med min partner in crime, Anne Hjernøe, og denne gang er det ikke for at afholde workshop, men vi skal i stedet arbejde på et hemmelig projekt, som jeg vil fortælle meget mere om når vi ankommer til Marrakech. Hvis du er nysgerrig på, hvad vi skal lave, så kan du jo følge med på min Instagram, hvor jeg helt sikkert vil dele meget mere.
{ Smørristede rosenkål med mynte & cashewnødder }
tilbehør til 4 personer
De små grønne kålhoveder har fået en renæssance efter i mange år ikke at have været blandt de mest populære grøntsager – rosenkål har haft ry for at smage bittert og give luft i maven. De fleste af os har nok minder om at spise slatten rosenkål, der har været kogt alt for længe, og det er altså ikke nogen rar oplevelse. I dag ved de fleste, at hvis man tilbereder rosenkål rigtigt, så smager de formidabelt – og så indeholder de en masse gavnlige kostfibre, vitaminer og mineraler. Det kan være en smule tidskrævende at rense de små rosenkål, og derfor anbefaler jeg at bruge frosne til denne opskrift. Du kan sagtens bruge frostgrønt med god samvittighed – de indeholder faktisk de samme vitaminer som friske grøntsager.
400 g rosenkål, evt. fra frost
3-4 spsk smør
salt og peber
75 g cashewnødder
Topping:
½ bdt mynte
kerner fra 1 granatæble
Rengør rosenkålene grundigt og fjern evt. kedelige yderblade – bruger du frosne rosenkål, så lad dem tø op, inden de tilberedes. Halver kålene. Varm smør op på en pande og steg rosenkålene i 10-12 minutter ved middel varme. Krydr med salt og peber. Tilsæt grofthakkede cashewnødder og steg dem med i ca. 5 minutter. Tag blandingen af varmen og hæld den over i et stort fad.
Hak mynten fint og drys den over salaten sammen med granatæblekernerne. Smag salaten til og server den lun.
{ Rødkålssalat med søde honningmandler }
tilbehør til 4 personer
Rødkål er en rigtig sundhedsbombe, der indeholder masser af gavnlige stoffer, især C-vitamin. Rødkål er desuden fyldt med fibre og giver en god mæthedsfornemmelse.
200 g rødkål
250 g rødbeder
kernerne fra 1 granatæble
Honningmandler:
3 spsk honning
4 spsk mandler
Dressing:
3-4 spsk olivenolie
1-2 spsk balsamicoeddike
salt og peber
Fjern de yderste kedelige blade på rødkålen og snit den meget fint – brug evt. et mandolinjern. Skræl rødbederne og skær dem ud i små tern. Bland rødkål, rødbeder og granatæblekerner sammen i en skål.
Varm en pande godt op og tilsæt honning og mandler. Vend det rundt i et par minutter, til honningen begynder at simre og blive gylden. Fordel mandler og honning på et stykke bagepapir og lad det køle helt af, så mandlerne bliver sprøde. Hak mandlerne groft og brug dem som drys til salaten. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til. Vend dressingen godt rundt i salaten og drys med mandlerne inden servering.
Inspiration til salater og grønne måltider? Så tjek min kogebog, SALATSNEDKER, ud – en bog fyldt med lækre, sunde, smagfulde salater. Derudover indeholder bogen et kapitel om tilbehør, en sæsonguide, menuforslag og en oversigt over hvilke råvarer der kan erstatte hinanden. Så hvis du er salatelsker ligesom mig eller har brug for ny, grøn inspiration til salatskålen, så er denne bog lige noget for dig. Bogen kan købes i boghandlere landet over, men du kan også bestille den hos fx. Saxo.com.