De små grønne kålhoveder er nok ikke blandt de mest populære grøntsager – rosenkål har nemlig et ry for at smage bittert og give luft i maven. Men tilbereder du rosenkål rigtigt smager de faktisk formidabelt. Rosenkål er nemt at dyrke, og ligesom fx. grønkål så tåler rosenkål sagtens frost, og det er faktisk bedst for kålens smag, at den får en smule frost. Det lille kål er en rigtig vitaminbombe, og er en grov grøntsag på grund af dens høje indhold af kostfibre. Rosenkål indeholder vitaminerne A, E, C, K og B, og har et særligt højt indhold af B-vitaminet folat. Så der al mulig god grund til at gå ombord i rosenkål, og det er netop nu de er i sæson og frem til februar/marts.
Lad gerne rosenkålen have bid, så pas på med at give den for meget varme for længe, for så bliver de triste, både i smag og udseende. Det gode ved rosenkål er, at de kan bruges på alle mulige måder; rå i salater, bagt, stegt, dampet, til pure – på grund af kålens let bitre smag, så klæder det den godt at få følgeskab af masser af smag fra fx. varme krydderier, honning, frugt, bacon, chili, ost og citron….. Eller af mit krydderi, CABBAGE KARMA :-)
{ Spicy rosenkål med ingefær & Cabbage Karma }
tilbehør til 4 personer
Hvis du ikke er så vild med rosenkål, så giv denne lune salat en chance alligevel. Rosenkål smager mildt og passer perfekt sammen med krydderiblandingen – du kan fx. servere salaten til julemaden eller til anden på Mortens aften.
300 g rosenkål
1 rødløg
2 fed hvidløg
10 g ingefær
3 spsk smør
2 tsk Cabbage Karma
salt
1 bdt koriander
Rens rosenkålene ved at fjerne de yderste blade og en smule af stokken. Halver kålene, og giv dem et hurtigt opkog i letsaltet vand i ca. 2 minutter. Dræn kålene og lad dem dryppe af i sigten. Hak løg, hvidløg og ingefær fint. Varm smør op på en pande, og svits løg, hvidløg og ingefær i et par minutter. Tilsæt Cabbage Karma og rosenkål, og vend det hele godt rundt. Lad det simre ved svag varme i ca. 10-12 minutter, hvorefter det smages til med salt.
Drys til sidst grofthakket koriander over, og server salaten lun. Kom evt. finthakket frisk chili på, hvis du er til det stærke.