Ja, jeg tør godt kalde denne opskrift for verdens bedste… For det er virkelig nogle af de bedste falafler jeg har lavet og smagt. Opskriften er blevet testet igen og igen, og serveret for venner og familier – og alle er bare vilde med mine falafler. Opskriften er fra min kogebog, VEGETAR, så hvis du ikke allerede har den bog, så kommer opskriften lige her.
Det er vigtigt at bruge tørrede kikærter til denne opskrift – og altså ikke kikærter fra dåse! Opskriften er super nem, billig, mættende og fantastisk velsmagende… Så jeg vil foreslå, at du allerede lægger kikærter i blød idag, så du kan spise falafler i morgen. Falaflerne kan spises sammen med melonsalaten, eller andre typer af salat, i fladbrød eller pitabrød.
{ Falafler med melonssalat, 4 personer }
200 g kikærter, tørrede
4 fed hvidløg
1 rødløg
1 spsk tahin
2 tsk spidskommen
2 tsk stødt koriander
saft fra ½ citron
2 tsk bagepulver
1 håndfuld bredbladet persille
salt og peber
evt. chili
olie til stegning, fx. kokosolie
Salat:
400 g vandmelon, ca. ½ melon
200 g cherrytomater
1 rødløg
1 håndfuld mynte
75 g feta
1 tsk nigellafrø/jomfru i det grønne
Creme:
2 spsk tahin
6 spsk yoghurt naturel
saft fra ½ citron
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
salt
Læg kikærterne i blød i rigeligt vand natten over, ca. 12-20 timer. Hæld vandet fra og skyl kikærterne godt i koldt vand. Kom dem i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser til falaflerne og blend det hele godt sammen til en fars. Hvis blandingen virker for tør, så tilsæt 1-2 spsk vand. Kom rigeligt olie i en dyb pande og varm det godt op. Form små aflange frikadeller af farsen, ca. 18 stk. Steg falaflerne i den varme olie i ca. 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde.
Skær vandmelon ud i små tern eller lav kugler med et parisiennejern og kom dem i en skål. Halver cherrytomaterne og kom dem i skålen. Pil rødløget og hak det og mynte fint og vend det i salaten. Smuldr feta henover og drys til sidst med nigellafrø.
Rør tahin godt sammen med yoghurt, citronsaft, fintrevet hvidløg og olivenolie til en dressing og smag til med salt. Server de lune falafler med melonsalat og tahincreme.
11 kommentarer
Hej Ditte
Det lyder godt. Jeg er lidt overrasket over at kikærterne ikke skal koges. Lektinen skal jo væk. Er det tilstrækkeligt ved stegningen. Hvad sker der hvis man koger og steger? Falder det så fra hinanden?
Vh Jens.
Hej Jens, Jeg var også selv overrasket, men dette er den traditionelle måde at lave falafler på – de inderholder meget lidt lektin, men sørg for at udbløde dem rigtig længe. Hvis du bruger kogte kikærter eller kikærter fra dåse vil dine falafler ikke blive så faste og vil nemt falde fra hinanden. Jeg kan anbefale at prøve denne opskrift – de smager virkelig godt :-)
Mange hilsner Ditte
Hej Ditte!
Jeg er allergisk over for spidskommen – har du noget godt alternativ til at bruge i falaflerne? Eller kan man måske bare lave dem uden? :-)
Øv øv – du kan dog sagtens undlade det… Kan du tåle stødt koriander? Det er også lækkert i – evt sammen med lidt chili og kanel :-)
Tak for lækre falafler! De var er hit hos hele familien :-) Kan de mon fryses? Og hvis ja, hvordan opvarmes de så bedst? Mvh, Nunu
De kan bestemt fryses og blot varmes op i ovnen :-)
Dette er UDEN tvivl den bedste falafelopskrift jeg nogensinde har lavet. Jeg har efterhånden lavet mange forskellige opskrifter, men denne her slår alle de andre med længder. Helt fantastisk. Tusind, tusind tak!! Hele familien elskede dem.
Hej
Kan man mon lave miksen men lade den stå på køl et par dage inden man skal lave falafelerne? Skal nemlig lave dem i sommerhus men det ville være meget nemmere hvis jeg ikke behøvede at tage alle ingredienserne med men mikse dem på forhånd?
Mvh Malene
Kan de som alternativ til stegning, evt. pensles med olie og bages? 20-25 min. i ovnen?
Den her opskrift rykker virkelig. Jeg lavede den i sommerhuset i fredags, og det var en kæmpe succes. Stor ros til din blog ;-)
Det er en ommer. Blev opløst i olien som fiskefoder i akvariet. Darsena smager fantastisk men de holder ikke til at blive stegt i rigeligt olie.