Jeg har efterhånden undervist i styling og fotografering en del gange, bl.a på de workshops jeg afholder i Marrakech med Anne Hjernøe. Jeg har tidligere skrevet om foto & styling her på bloggen, men tænkte det var på tide med et opdateret indlæg – I er meget velkomne til at skrive en kommentar, hvis I har spørgsmål eller noget i undrer jer over ift. styling og fotografering af mad. Jeg tager selvfølgelig udgangspunkt i hvordan jeg selv arbejder og hvilke erfaringer jeg har gjort mig – det gode (og udfordrende) er, at når det kommer til styling og fotografering, så er der ingen regler eller facitliste – alle har deres egen stil og egen måde at arbejde på. Men jeg håber alligevel I kan bruge mine små tips og tricks til noget, uanset om du arbejder professionelt med mad eller blot synes det er sjovt at tage billeder af dine måltider.
MIT UDSTYR & REDIGERING
Jeg fotograferer med et Canon 6D (full frame = større sensor) og skifter mellem følgende objektiver: 100mm f2.8 macro IS (fx. til portrætter )
Canon 24-70mm f2.8 II – (all around)
Canon 50mm f1.4 (mad & portrætter)
Som udgangspunkt tager jeg altid billedet som jeg gerne vil have det – dvs. jeg redigerer mindst muligt. Redigér pga din stil – ikke for fikse fejl
Jeg skyder altid i RAW, så jeg har mest mulig information i billedet, og efterbehandler mine billeder med:
— Lightroom (arkiv & redigering)
— Photoshop (beskæring & grafiske elementer)
— VSCO (redigering på mobilen)
STYLING
1.. Find din egen stil – vær tro mod dig selv, for
der er ingen facitliste
2.. Træn dit øje, så du finder du af,
hvad der fungerer og ikke fungerer
3.. Brug regi som passer til opgaven og den stemning du leder efter. Find ud af hvilken historie du vil fortælle
4.. Tænk i farver og former
5.. Anret ikke for meget mad på tallerkenen – det kan nemt virke rodet
6.. Det kan give liv til billedet, hvis det virker som en rigtig spisesituation/evt. hvis der er spist af maden
7.. Understøt billedet ved hjælp af forskellige elementer for at stimulere sanserne – det kan være et køkkenredskab, krydderurter, bestik, et drikkeglas osv.
8.. Tænk i linjer/flow – lidt som om du læser en bog
REGI
1.. Tænk over hvilke skåle, fade, glas og tallerkener (REGI) maden skal anrettes i/på. Det kan være en fordel at vælge mat service, da det kan være svært at fotografere på skinnende materialer.
2.. Jeg bruger næsten altid ensfarvet service, da det giver et roligt udtryk, og lader maden være i centrum.
3.. Tag udgangspunkt i hvilket udtryk du søger – laver du fx marokkansk mad, så sørg for at tænke i marokkanske farver, stil m.v.
4.. Tænk i tekstur, overflader – det må gerne være regi med patina med et mix af nyt – giver et mere interessant udtryk.
BAGGRUNDE
1.. Tænk over baggrunde – det betyder meget for madens udtryk om det er fotograferet på en rustik træbaggrund eller et skinnende, glat køkkenbord.
2.. Det er ofte pænest og nemmest at skyde på matte og gerne en smule rustikke baggrunde, så det kan godt betale sig at finde en eller to flotte træ-baggrunde. Stof kan også bruges – vælg gerne en rustik type i en rolig farve.
3.. Jeg bruger ofte tapet, malede træbaggrund, gamle bordplader, stof osv. til mine billeder, fx herfra
KOMPOSTION
1.. Tænk over hvordan maden præsenterer sig bedst.
2.. Brug lidt tid på at kigge på dit objekt – find ud af hvordan du gerne vil tage billedet
3.. Er det fx pandekager, vil det være naturligt at tage billedet fra siden. Er det derimod en salat, suppe eller en skål yoghurt, vil det ofte være flottest at tage billedet oppefra.
4.. Hvis man ikke har så mange forskellige baggrunde eller adgang til et studie, så vil jeg anbefale at skyde de fleste billeder oppefra. Det er nemmest, og giver ofte et rigtig pænt resultat, især hvis der bruges iPhone.
5.. Tænk over hvor meget der skal med i billedet – sørg for at der ikke er forstyrrende elementer, tænk over vinklen og giv dig god tid til at få billedet i fokus, så du undgår uskarpe billeder.
LYS
1.. Lys er alt!
2.. Hvis det er muligt, så brug altid naturligt lys. Mad ser bedst ud i naturligt lys, og der kommer mange flere detaljer frem i maden ved at bruge naturligt lys frem for kunstigt.
3.. Det kan være en god idé at stille maden tæt ved et stort vindue, så lyset kommer ind fra siden. Hvis billederne tages indenfor, så sørg for kun at have en lyskilde, da det ellers kan give et underligt lys til billedet.
4.. Tænk over hvilket udtryk eller historie du gerne vil fortælle og tænk lyset ind. Prøv at skabe et kontrolleret miljø for lyset.
9 kommentarer
Jeg har købt den nye kogebog. Meget spændende :-) og jeg har fået lavet den første ret derudfra…
I januar tager jeg/ vi til Marrakech. Det sted skal da opleves, kan jeg godt se :-)
Tak for spændende opskrifter.
Erik Villy Rasmussen
Aalborg
Dejligt at høre – og rigtig god tur til Marrakech til januar :-)
Hvor er det smukke billeder! Det var netop sådan en guide, jeg gik og hungrede lidt efter, efter at have fulgt og elsket din blog gennem mange år.
Det er jeg glad for at høre! Og sig endelig til, hvis du har spørgsmål :-) Kh Ditte
Tak for gode tips, smukke billeder og din anbefaling af mine fotobaggrunde <3 Er vild med Jeres nye kogebog, den er så flot og giver en lyst til at lave marrokansk mad – og at deltage på fotoworkshop i Marrakech. Tak fra Susy
Tusind tak, Susy – og jeg håber virkelig du en dag kan tage med på workshop i Marrakech :-) KH Ditte
Hej Ditte, jeg var så heldig at få plads på workshoppen i Marrakech i uge 40 / 2018 – men den blev jo desværre (af gode grunde) aflyst. Ved du hvornår du/I i holder en der eller et andet spændende sted igen? Kh Heidi – P.s. Hygger mig med din fine nye kogebog så længe…
Vi håber meget at afholde endnu en workshop i det nye år. Men skal nok give lyd :-) og dejligt du kan lide vores nye bog. Kh Ditte
Tak for en inspirerende blog, og et virkelig brugbart indlæg :-)