The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Blandede bolcher

Tips til bedre madfotografi

af Ditte Ingemann 10. september 2018

Jeg har efterhånden undervist i styling og fotografering en del gange, bl.a på de workshops jeg afholder i Marrakech med Anne Hjernøe. Jeg har tidligere skrevet om foto & styling her på bloggen, men tænkte det var på tide med et opdateret indlæg – I er meget velkomne til at skrive en kommentar, hvis I har spørgsmål eller noget i undrer jer over ift. styling og fotografering af mad. Jeg tager selvfølgelig udgangspunkt i hvordan jeg selv arbejder og hvilke erfaringer jeg har gjort mig – det gode (og udfordrende) er, at når det kommer til styling og fotografering, så er der ingen regler eller facitliste – alle har deres egen stil og egen måde at arbejde på. Men jeg håber alligevel I kan bruge mine små tips og tricks til noget, uanset om du arbejder professionelt med mad eller blot synes det er sjovt at tage billeder af dine måltider. 

MIT UDSTYR & REDIGERING
Jeg fotograferer med et Canon 6D (full frame = større sensor) og skifter mellem følgende objektiver: 100mm f2.8 macro IS (fx. til portrætter )
 Canon 24-70mm f2.8 II – (all around)
 Canon 50mm f1.4 (mad & portrætter)
Som udgangspunkt tager jeg altid billedet som jeg gerne vil have det – dvs. jeg redigerer mindst muligt. Redigér pga din stil – ikke for fikse fejl
Jeg skyder altid i RAW, så jeg har mest mulig information i billedet, og efterbehandler mine billeder med:
— Lightroom (arkiv & redigering)
— Photoshop (beskæring & grafiske elementer)
— VSCO (redigering på mobilen)

STYLING
1.. Find din egen stil – vær tro mod dig selv, for 
der er ingen facitliste
2.. Træn dit øje, så du finder du af, 
hvad der fungerer og ikke fungerer
3.. Brug regi som passer til opgaven og den stemning du leder efter. Find ud af hvilken historie du vil fortælle
4.. Tænk i farver og former
5.. Anret ikke for meget mad på tallerkenen – det kan nemt virke rodet
6.. Det kan give liv til billedet, hvis det virker som en rigtig spisesituation/evt. hvis der er spist af maden
7.. Understøt billedet ved hjælp af forskellige elementer for at stimulere sanserne – det kan være et køkkenredskab, krydderurter, bestik, et drikkeglas osv.
8.. Tænk i linjer/flow – lidt som om du læser en bog

REGI
1.. Tænk over hvilke skåle, fade, glas og tallerkener (REGI) maden skal anrettes i/på. Det kan være en fordel at vælge mat service, da det kan være svært at fotografere på skinnende materialer.
2.. Jeg bruger næsten altid ensfarvet service, da det giver et roligt udtryk, og lader maden være i centrum.
3.. Tag udgangspunkt i hvilket udtryk du søger – laver du fx marokkansk mad, så sørg for at tænke i marokkanske farver, stil m.v.
4.. Tænk i tekstur, overflader – det må gerne være regi med patina med et mix af nyt – giver et mere interessant udtryk.

BAGGRUNDE
1.. Tænk over baggrunde – det betyder meget for madens udtryk om det er fotograferet på en rustik træbaggrund eller et skinnende, glat køkkenbord.
2.. Det er ofte pænest og nemmest at skyde på matte og gerne en smule rustikke baggrunde, så det kan godt betale sig at finde en eller to flotte træ-baggrunde. Stof kan også bruges – vælg gerne en rustik type i en rolig farve.
3.. Jeg bruger ofte tapet, malede træbaggrund, gamle bordplader, stof osv. til mine billeder, fx herfra

KOMPOSTION
1.. Tænk over hvordan maden præsenterer sig bedst.
2.. Brug lidt tid på at kigge på dit objekt – find ud af hvordan du gerne vil tage billedet
3.. Er det fx pandekager, vil det være naturligt at tage billedet fra siden. Er det derimod en salat, suppe eller en skål yoghurt, vil det ofte være flottest at tage billedet oppefra.
4.. Hvis man ikke har så mange forskellige baggrunde eller adgang til et studie, så vil jeg anbefale at skyde de fleste billeder oppefra. Det er nemmest, og giver ofte et rigtig pænt resultat, især hvis der bruges iPhone.
5.. Tænk over hvor meget der skal med i billedet – sørg for at der ikke er forstyrrende elementer, tænk over vinklen og giv dig god tid til at få billedet i fokus, så du undgår uskarpe billeder.

LYS
1.. Lys er alt!
2.. Hvis det er muligt, så brug altid naturligt lys. Mad ser bedst ud i naturligt lys, og der kommer mange flere detaljer frem i maden ved at bruge naturligt lys frem for kunstigt.
3.. Det kan være en god idé at stille maden tæt ved et stort vindue, så lyset kommer ind fra siden. Hvis billederne tages indenfor, så sørg for kun at have en lyskilde, da det ellers kan give et underligt lys til billedet.
4.. Tænk over hvilket udtryk eller historie du gerne vil fortælle og tænk lyset ind. Prøv at skabe et kontrolleret miljø for lyset.

Tips til bedre madfotografi was last modified: september 10th, 2018 by Ditte Ingemann
9 kommentarer
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Verdens bedste falafler
næste
Fermentering, mikroliv & tarmsystem

Mere af det samme

Big Burger Book

8. oktober 2014

Måneden der gik….

4. maj 2014

Mellem Himmel og Bord

13. juni 2016

Søndag på Riccos

24. oktober 2011

Foodstyling á la The Food Club

22. november 2012

Tadaaaa, min helt egen mulepose

29. oktober 2018

Fermentering hos Aarstiderne

24. juni 2015

The Food Beauty Week

20. juni 2014

Favoritter fra fantastiske Jylland

2. august 2011

Kastaniesæson

21. november 2010

9 kommentarer

Erik Villy Rasmussen 10. september 2018 at 14:43

Jeg har købt den nye kogebog. Meget spændende :-) og jeg har fået lavet den første ret derudfra…
I januar tager jeg/ vi til Marrakech. Det sted skal da opleves, kan jeg godt se :-)

Tak for spændende opskrifter.
Erik Villy Rasmussen
Aalborg

Svar
Ditte Ingemann 10. september 2018 at 15:35

Dejligt at høre – og rigtig god tur til Marrakech til januar :-)

Svar
Emilie 10. september 2018 at 17:29

Hvor er det smukke billeder! Det var netop sådan en guide, jeg gik og hungrede lidt efter, efter at have fulgt og elsket din blog gennem mange år.

Svar
Ditte Ingemann 10. september 2018 at 17:34

Det er jeg glad for at høre! Og sig endelig til, hvis du har spørgsmål :-) Kh Ditte

Svar
Susy Grundahl 10. september 2018 at 20:31

Tak for gode tips, smukke billeder og din anbefaling af mine fotobaggrunde <3 Er vild med Jeres nye kogebog, den er så flot og giver en lyst til at lave marrokansk mad – og at deltage på fotoworkshop i Marrakech. Tak fra Susy

Svar
Ditte Ingemann 13. september 2018 at 15:57

Tusind tak, Susy – og jeg håber virkelig du en dag kan tage med på workshop i Marrakech :-) KH Ditte

Svar
Heidi Vigsø 24. september 2018 at 08:34

Hej Ditte, jeg var så heldig at få plads på workshoppen i Marrakech i uge 40 / 2018 – men den blev jo desværre (af gode grunde) aflyst. Ved du hvornår du/I i holder en der eller et andet spændende sted igen? Kh Heidi – P.s. Hygger mig med din fine nye kogebog så længe…

Svar
Ditte Ingemann 24. september 2018 at 11:14

Vi håber meget at afholde endnu en workshop i det nye år. Men skal nok give lyd :-) og dejligt du kan lide vores nye bog. Kh Ditte

Svar
Pernille 17. juni 2021 at 19:43

Tak for en inspirerende blog, og et virkelig brugbart indlæg :-)

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971