The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

AftensmadVegetar

Vegetariske boller i karry

af Ditte Ingemann 1. november 2018

Man skal vist bo på en anden planet, hvis man ikke har hørt snak om reducering af kødindtag, kødfri dage, CO2 aftryk, bæredygtighed og miljø…. Hvad er jeres tanker egentlig om alt dette; er det for meget? Følger I med? Har det betydning for Jeres livsstil og valg af fødevarer? Fortæl, fortæl :-)

I mit køkken er det bestemt grøntsagerne der spiller hovedrollen, og jeg synes det er langt sjovere (og udfordrende) at lave plantebaseret mad – faktisk interesserer det mig ikke at arbejde med kød. Jeg er ikke vegetar, veganer, flexitar eller noget helt andet… Jeg er bare mig, og jeg spiser kød/fisk ca. 2-3 gange om måneden, og måske holder jeg helt op en dag, hvem ved. 

Jeg kan sagtens forstå, at det kan være svært, pludselig at spise mindre kød og måske endda helt vegetarisk, hvis man har været vant til at tage udgangspunkt i kødet og udfra det sammensætte måltidet. Derudover er der klart en frygt for ikke at blive mæt uden kød, så det er vigtigt at sammensætte et måltid på den rigtige måde, så det mætter og tilfredsstiller. Når jeg går i gang med at sammensætte en opskrift, tænker jeg altid i elementer, smagskomponenter og konsistenser – retten skal ikke bare smage af noget, men også have tekstur, være mættende og smuk. Derudover skal du have fokus på at tilføje en proteinkilde til dit måltid, da du får svært ved at spise dig mæt i grønne salatblade. Kød er naturligvis en væsentlig kilde til protein, men du finder også rigeligt med protein i planteriget. Gode kilder til vegetarisk protein er fx nødder, korn, æg, tofu, mælkeprodukter, linser, bønner, kikærter og andre typer af bælgfrugter. Derudover kan du med fordel vælge de lidt grovere grøntsager. Grøntsager inddeles i to kategorier: fine og grove – de fine grøntsager som salat, tomat, agurk, bladselleri og peberfrugt indeholder max. 1,5 g kostfibre pr. 100 gram, hvorimod grove grøntsager som rosenkål, rødbede, broccoli, hvidkål og pastinak indeholder mellem 2-6 g kostfibre pr. 100 gram. Det er vigtigt at få fibre nok i kosten, både fordi det giver en bedre fordøjelse, god mæthed og er rigtig gavnligt for vores mave/tarm system. Indeholdet af kostfibre ændrer sig ikke under tilberedning, så du kan med fordel dampe, bage eller svitse de grove grøntsager, og på den måde få forskellige konsistenser i dit måltid.

Hvis du mangler inspiration til flere vegetariske retter, så er min bog, VEGETAR måske noget for dig? Bogen er fyldt med 140 grønne hverdagsretter; brug bogen til at lægge kødet helt på hylden eller, hvis du allerede er vegetar, til ny inspiration. Det kan også være, du bare har brug for gode ideer til kødfrie dage – du behøver ikke at være fuldtidsvegetar for at få glæde af bogen.

Vegetariske boller i krydret karry, 4 personer
Opskriften er udarbejdet til Politiken

Hvis du ligesom mange danskere er vild med boller i karry, så prøv denne opskrift. I stedet for svinekød har jeg valgt at bruge en blanding af kogt quinoa og blomkål. Det lyder nok en anelse helse-agtigt, men faktisk giver det en dejlig smag og en fantastisk konsistens – jeg er tilbøjelig til at sige, at man næsten ikke smage forskel.

Blomkålsboller, ca. 35-40 stk:
150 g blomkål
150 g hvid quinoa
6 spsk havremel eller alm. mel
1 tsk stødt chilipulver
2 æg
2 tsk havsalt
sort peber

Sauce:
1 løg, finthakket
2 tsk karry
35 g smør
3 spsk mel
2 dl vand eller fond
2 æbler
4 dl kokosmælk
salt og peber

Tilbehør:
250 g ris

Topping:
100 g ristede cashewnødder
1 bdt koriander
3-4 forårsløg, finthakket

Skyl og kog quinoa efter anvisning på pakken. Skær blomkål ud i små buketter og kom det i en foodprocessor sammen med quinoa, havremel, chili, æg, salt og peber og en smule vand. Blend indtil massen har en ensartet konsistens –ad farsen hvile i ca. 10 minutter. Form (med fugtige hænder) små kugler, og steg dem på en varm pande i olie i ca. 5-6 minutter.

Svits løg og karry i smør i en gryde. Rør melet i, og tilsæt vand under konstant piskning. Skræl æblerne, skær dem i tern, og kom dem i saucen. Tilsæt kokosmælken. Smag til, og krydr med salt og peber. Spæd saucen op med lidt mere vand, hvis den er for tyk. Kom bollerne i saucen, og server retten med kogte ris, cashewnødder, forårsløg og koriander.

TIP: Vil du have ris med masser af god smag – så tilsæt fx limeblade, kanelstang, stjerne­ anis, gurkemeje, kardemommekapsler eller ingefær til risene, mens de koger.

Vegetariske boller i karry was last modified: november 1st, 2018 by Ditte Ingemann
12 kommentarer
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Tadaaaa, min helt egen mulepose
næste
Spicy rosenkål med Cabbage Karma

Mere af det samme

Kål-cæsarsalat

13. december 2016

Grillmad på gas

19. maj 2016

Dobbelt op på salater

14. november 2012

Blomkålspizza

12. december 2015

Low Carb Grønt

8. april 2015

Farverigt festmåltid

10. juni 2015

Perlerisotto med rosenkål

22. november 2011

Kiksede Kikærter

7. juli 2011

Grillet dorade med knuste kartofler

14. august 2015

Snacks & tapanade

1. december 2010

12 kommentarer

Line 1. november 2018 at 19:57

Jeg har aldrig været den store kødspiser. Jeg er ikke stor fan af smagen og konsistensen driller mig også af og til. Hvis jeg spiser kød er det henten kylling, hakket oksekød eller fisk. Eller svinefrikadeller hjemme hos min far.

Men jeg er alligevel begyndt at gøre mig ekstra umag med at have flere kødfrie dage for klimaets skyld. Min største udfordring er at blive og være mæt i længere tid på en vegetarkost. Men det er her jeg er super glad for at jeg fik din bog Vegetar i julegave for et par år siden og Mit Grønne Køkken før det.

Svar
Ditte Ingemann 9. november 2018 at 09:10

Tak for din kommentar, Line og dejligt at du er glad for mine bøger :-)

Svar
Marianne 2. november 2018 at 10:08

Jeg så denne her opskrift i Politiken for et års tiden siden, og jeg elsker den! Jeg er vegetar, og har aldrig været særlig stor fan af kød. Når det så er sagt, så elsker jeg boller i karry, så jeg blev simpelthen så glad, da jeg endelig fandt en god opskrift på en vegetarisk udgave! Tak for den.
I forhold til debatten om at mindske sit CO2-aftryk og herunder kødforbrug, jeg virkelig for det. Jeg synes det er så vigtigt at være opmærksom på, og så måske bare tage en enkelt kødfri dag i ugen, hvis det er det, man har lyst til. Jeg er stor tilhænger af, at ingen kan gøre alt, men at vi allesammen kan gøre lidt :)

Svar
Ditte Ingemann 9. november 2018 at 09:11

Dejligt du kan lide opskriften :-) Og du har helt ret i, at vi ikke behøver laver de helt store ændringer, men blot starte med fx. en kødfri dag om ugen…. Det kan de fleste hvis være med på :-)

Svar
Carsten Ulendorf 3. november 2018 at 10:12

Hej Ditte. Efter to besøg på Martinus højskolen i Klint sidste forår, hvor der spises vegansk, mærkede jeg, at jeg havde lyst til at undgå kød i min hidtil meget “Jamie-Oliverske-simrerets-madlavning”. Nu spiser jeg kød, når det bliver serveret ude, men ellers kun fisk og grøntsager. Der er jo masser af super-spændende vegetar opskrifter på nettet, og jeg bruger gerne 1-2 timer i køkkenet hver eneste dag. Men … jeg kæmper lidt med at opleve mine kreationer, som en “ret” … det bliver mere bare “nogle grøntsager”. I gamle dage, sagde jeg: “I aften skal vi have kylling”. Nu siger jeg: “I aften skal vi have grøntsager”. Så jeg kæmper lidt med at give mine grønne retter et “signatur”-ord og opfatte dem som andet end en samling “grønne dimser”… kender du det? Hilsen Carsten

Svar
Ditte Ingemann 9. november 2018 at 09:14

Hej Carsten, Jeg tror rigtig mange kender til det du beskriver – altså at det er svært at lave et komplet, vegetarisk måltid og det i stedet bliver nogle salater eller små grøntsagsretter… Jeg synes selv jeg har rigtig mange bud i min bog, Vegetar – så måske du skulle tjekke den ud :-) Og hvor er det sejt, at du bruger så meget tid i køkkenet og har fokus på de grønne retter! KH Ditte

Svar
michael steffensen 26. marts 2019 at 13:33

Hej
Meget Klimabevidst – fint – og så ikke???
hvid quinoa – Fra andesbjerge – på den anden side af jorden = duer ikke, så er kød ligeså godt (eller dårligt)

Svar
Mette 18. maj 2019 at 13:41

Denne ret er IKKE klimavenlig!

Svar
Madelskeren 20. august 2019 at 11:52

Denne ret skal helt klart prøves – især fordi der også bruges kokosmælk, hvorfor jeg forestiller mig, den bliver lidt mere asiatisk inspireret end den klassiske opskrift. Og det er bestemt en god ting for mit vedkommende.
Ditte ved du, hvordan kalorieniveauet ca. ligger for sådan en ret?

Svar
Line 4. marts 2021 at 15:11

De 150g quinoa er det kogte elle tørret ?
Glæder mig til ar smage retten.
VH
Line

Svar
Karsten 22. november 2022 at 09:24

Utroligt lækker ret. Jeg er personligt stor fan af quinoa.

Mange tak.

Karsten.

Svar
Sine 25. februar 2023 at 00:15

Wow – min mor ville aldrig kunne respektere en portion boller i karry uden hakket kalv og flæsk :-) Men det ser da super lækkert ud – omend måske en smule avanceret. Tak for inspirationen. Det skal helt klart prøves i løbet af weekenden. Vender tilbage med en karakter.

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971