I min barndom fik jeg ikke svensk pølseret, men derimod Anders Ands pølseret, som dog viste sig at være to identiske retter. Opskriften er fra en Disney kogebog, som min søster havde, og sikkert har den dag i dag. Udover Anders Ands pølseret var der Hexia de Tricks gaffelkager, Fætter Gufs drømmepandekager og mange andre gode sager.
Jeg er stadig vild med Anders Ands pølseret, som den fortsat får lov til at hedde hjemme hos mig, men jeg har lavet den en smule om, så den nu har fået et mere rustikt og nordisk touch – og jeg må tilstå, at den faktisk er bedre end den klassiske udgave. Det er vigtigt for mig, at retten indeholder nogle rigtig gode råvarer, især pølserne og sidste sommer blev jeg helt vild med Irmas økologiske frankfurtere med ramsløg – de smager så skønt, også på grillen en sommeaften. Hvis du ikke lige kan skaffe dem, så brug dine favoritpølser til retten.
Nordisk pølseret á la Anders And, 2 pers.:
3 økologiske frankfurtere med ramsløg – kan købes i Irma
3 pastinakker
1/2 knoldselleri
1 rødløg
1 spsk rapsolie
1 tsk paprika
2 spsk tomatpuré
1,5 dl piskefløde
1,5 dl mælk
2 spsk ketchup
salt og peber
Pynt: forårsløg og timian
Skræl og skær pastinakker og selleri i mindre stykker. Skær pølserne ud i skiver á 0,5-1 cm. Pil og hak løget. Varm en smule olie op i en sauterpande og svits løget i ca. 1 min. Tilsæt paprika, pølser, pastinak og selleri, og lad det svitse med i ca. 5 min indtil det hele bliver gyldent. Skru ned til jævn varme og tilsæt tomatpuré, fløde, mælk og ketchup, og vend det hele godt sammen. Lad retten simre i ca. 30 min. eller til rodfrugterne er møre – smag til med salt og peber. Servér retten med finthakket forårsløg, frisk timian og en sprød salat til.
20 kommentarer
Sjældent er “svensk pølseret” set i så sexet udgave! Mums…
He he, perfekt beskrivelse :-)
Ihh, den bog har jeg på hylden – godt brugt og plettet efter en del år, hvor jeg lavede ALT fra den ;)
Pølseretten blev det aldrig til, men måske den skal findes frem nu – jeg bliver jo nostalgisk :)
Hvor er det sejt, at du har den bog – du må helt sikkert teste pølseretten :-)
Kan godt svagt huske den bog, men hvad er det, den helt præcist hedder? :)
Anders Ands kogebog – Familien Ands livretter. Fantastisk bog!
Den bog har vi også! Vi fik den til deling, min søster og jeg, og nu står den hjemme hos vores forældre og venter på at vores børn bliver store nok til at kaste sig ud i madlavningen. Kan især huske reje-spejlæggene og præmielagkagen fra Bedstemor And. Og alle tegningerne selvfølgelig!
Hvor er den smuk, din nordiske Anders And-pølseret… den må jeg se at få afprøvet :) Og tak for smukke billeder og en nostalgi-tur tilbage til barndommen.
Hvor er det bare fedt, at du har den bog – jeg har ledt efter den i mange år, men det er umuligt at finde et eksemplar. Jeg husker også spejlæggene og lagkagen, og især alle de fine tegninger og små historier til hver opskrift :-)
Hej Søs,
jo jo, jeg har skam bogen endnu. Jeg har skrevet navn og adresse i den dengang jeg fik den, og der står Østergade 23, så den har virkelig mange år på bagen :) Det er sjovt, at se flere skrive at de også har den.
Ja, Anders Ands pølseret har den ret altså altid heddet i vores familie, og det bliver den jo nok ved med :)
Åh, ja Fætter Gufs Drømmepandekager er faktisk den pandekageopskrift jeg altid har brugt, indtil jeg ‘konverterede’ til paleo :)
Og sikke mange gange vi har stået hjemme i mors køkken og bagt gaffelkagerne. Bliver helt nostalgisk :)
Jeg tror jeg må prøve sådan en kartoffel-løs pølseret som den her. Den lyder rigtig lækker :)
Ja, det vækker godt nok minder – må lige bladre i bogen næste gang vi ses og lure om der er andre opskrifter, som skal testes. Tror du vil elske denne version af pølseretten, for den smager virkelig godt :-)
Uhhh ja jeg havde også kogebogen;-) min ynglings var vidst lady og vagabondens kødboller….må lige ha fat i mine forældre og høre m de stadig har den i gemmerne;-)
Din udgave af Anders Ands pølseret ser super lækker ud og kan jo med ganske få midler laves om til en vegetarisk udgave….så den er jeg også på;-) mhhhh glæder mig allerede;-) ….og tak for inspiration;-)
Kh
Trine/madmusketererne
Den kan nemlig sagtens laves i en vegetarudgave – min søster har ofte lavet den med soyapølser :-)
Wooow, hvor ser det bare lækkert ud!! Hold op, du formår virkelig at lave med med æstetik – ihvertfald at få det til at se fantastisk æstetisk ud. Jeg elsker det! Og den pølseret skal jeg helt sikkert have en af dagene.
Tusind tak, Anne – sikke en dejlig kommentar :-)
Ligner en god ret til de kolde dage.. Får helt lyst til at tage tæppet om mig og sidde med en stor skål pølseret i sofaen mens vinden pisker udenfor :) Skal helt sikkert prøves..
Det er helt perfekt på en kold dag – total hyggemad!
Så får man jo ligefrem lyst til svensk pølseret. Havde aldrig fået det (eller set det) indtil for et par år siden, hvor jeg prøvede det, men jeg syntes det var for kedeligt/tamt i smagen.
I går i kantinen var det på menuen og da mine kollegaere spiste det, tænkte jeg at det burde da kunne laves på en mere lækker måde. Så i går ledte jeg i fryseren efter noget andet, men faldt over nogle gode pølser med ramsløg – de burde kunne bruges. Men jeg skulle lige finde ud af hvordan – det har du nu løst for mig, super :-)
Hvor er det fantastisk! Håber du får en bedre oplevelse med den hjemmelavede udgave :-)
Dejligt gensyn, dejlig ny version!! :-)
Det må blive aftensmaden, det skal nåes, inden rodfrugter er passé!!
Perfekt – god idé!