Jeg kan slet ikke beskrive hvor meget jeg længes efter sol og varme, eller blot en smule mere lys. På trods af, at vinteren endnu ikke har varet specielt længe, er jeg allerede en anelse træt af vinterretter og tung mad. Derfor har jeg lavet to salater, som begge er farverige og fyldt med smag og glæde – de passer nok ikke specielt godt til en grillaften, men taget i betragtning, at der er alt for længe til sådan en, så passer de perfekt ind de næste par måneder.
Idéen til denne salat har jeg fået fra min søster, som er super god til at lave mad – hun er lidt en opfinder indenfor området, så jeg bliver altid inspireret når jeg er sammen med hende. Hun fortalte mig bare om rødbedesalaten, og blot ud fra beskrivelsen vidste jeg, at det ville være en salat for mig. Rødebede og vanille er en fantastisk kombination!
Søster´s rødbedesalat med vanille, 2 pers.:
ca. 240 g rødbede, revet
2 clementiner
2 spsk hasselnødder, ristede
Dressing:
1/2 tsk ren vanillepulver
2 tsk olie
1 tsk æbleeddike
et nip salat
Bland revet rødbede med små tern af clementin og grofthakkede hasselnødder. Rør vanillekorn ud i olien og tilsæt de øvrige ingredienser til dressingen. Vend dressing godt rundt i salaten, smag til og servér.
Kålsalat med kålpesto, 2 pers.:
1 dl hvid quinoa
ca. 4 stængler grønkål, jeg brugte lilla grønkål
2 clementiner
2 spsk mandler, ristede
Kålpesto:
6 blade savoykål
6 spsk olivenolie
2 spsk revet manchego eller parmesan
1/2 fed hvidløg
1 spsk mandler
salt & peber
Skyl quinoaen grundigt og kom den i kogende, saltet vand. Kog quinoaen i ca. 15 min. ved svag varme og under låg. Hæld quinoaen i en sigte og lad frøene køle en smule af. Vask grønkålen og skær den i meget tynde strimler. Skræl clementinerne og skær bådene i små tern. De ristede mandler hakkes groft og blandes med quinoa, grønkål og clementiner, hvorefter salaten vendes med 2-3 spsk kålpesto.
Kålpesto: Damp kålbladene i 4-6 minutter, så de bliver en smule bløde. Kom kålblade og de øvrige ingredienser til pesto’en i en blender, og blend indtil pesto’en har en lind konsistens. Smag den til med salt og peber, og opbevar din pesto på køl i et rent glas.
Hvis du har en rest pesto tilbage, så kan det bruges til disse skønne frokostbrød og meget andet.
19 kommentarer
Husk gummihandsker, når du river rødbederne ;)
Ja, god idé – jeg bruger dog aldrig handsker, for jeg er ikke bange for at få snavsede eller farvede hænder :-)
Nogle flotte salater – og jeg er ikke i tvivl om, de også smager rigtig godt. Lilla grønkål er nyt for mig, men jeg må på “jagt”. Glæder mig til at prøve, dejligt med ny inspiration i denne mørke januar . . . .
Hej fra Inger
Du må på jagt og ellers kan almindelig grønkål sagtens bruges :-) god søndag til dig.
Jeg er 110% forelsket i de smukke billeder :-)
Hvis maden smager bare halvt så godt, så burde man kunne omvende ALLE til at spise salat :-D
Tusind tak – hvor er du sød :-)
Uh, hvor ser det bare lækkert ud! Hver eneste gang, at der kommer lækre billeder og opskrifter på bloggen, bliver jeg mindet om, hvor meget jeg glææææder mig til, at din salatbog udkommer. Det bliver fantastisk :)
Ihh, tak Mille. Jeg glæder mig også og skal nok holde Jer opdateret her på bloggen, så snart jeg har flere detaljer..
hej ditte. det er jo de lækreste og pæneste salater! mmh. jeg skal hurtigst muligt i gang med dem :) jeg har dog et spørgsmål vedr. råvarerne. hvor køber du for eksempem savoykål i københavn? jeg har i de sidste par uger ledt og ledt efter grønkål, og jeg er nu endt med at bestille det hjem hos en grønthandler. jeg forstår ikke, hvorfor kål skal virke som en udsøgt niecevare. nå, men jeg glæder mig i hvert fald til at kåle derud af. tak for eviglækker inspiration. kh, linda
Jeg kunne ikke være mere enig – det er så frusterende når man ikke kan skaffe råvarer, som supermarkederne burde have… Men “min” Irma har stort set altid savoykål, i hvert fald på denne tid af året. Grønkål og lille grønkål har jeg fundet i Torvehallerne, men har faktisk også set det i Irma, i en øko udgave :-)
MUMS.. Sikke en mega lækker “rødbede søster salat” – ja, begge salater lyder bare kanon lækre :)
Smukke billeder som altid.. og som blot taler helt for sig selv..
Har du en dato for udgivelsen af din nye salatbog ?? For der bliver vist stor rift om den ;o)
Her vil jeg lave dine skønne salater næste weekend… alt imens tankerne og længslen går efter sol, sommer og vores sommerferie planlægning starter :oP)
Knuss
Ja, her tales der også om ferie og sommer hele tiden! Mht. min bog, så udkommer den til april/maj – jeg får snart en mere præcis dato og skal selvfølgelig nok melde den ud med det samme :-)
uuuuhm”
Jeg er ny her på bloggen – men nu tror jeg ikke du slipper for mig ;) Rødbedesalaten skal i hvert fald prøves snarest muligt!! Bruger du bare rå, skrællet (og vasket) rødbede? Bare lige for at få det på plads for en novice som undertegnede :)
Jep, jeg bruger rå, rengjort rødbede :-) Jeg kan bedst lide rødbede i rå form, men du kan sagtens koge dem en smule og skære dem i tern, hvis du er mere til det… Dejligt du har fundet frem til min blog – bliv endelig hængende!
Tusind tak! Jeg tror da bare jeg skal prøve begge dele – to salater i en :)
God idé, Cæcilie :-)
Da jeg serverede kålsalaten for min mand, gik han totalt i bro. “Kålsalat”, for fanden, har du ikke tænkt på modtageren? Han måtte dog indrømme at det smagte godt og at han BLEV mæt. Det sidste var ikke mindst vigtigt.
Jeg skriver egentlig for at fortælle at jeg brugte resten af den fine kålpesto til min hjemmebagte pizza. Jeg smurte et lag af pesto på en tynd pizzabunden og derpå fine skiver af champignon . Det smagte himmelsk!
Hvor fantastisk at din mand kunne lide salaten – sejt. Kålpesto smager nemlig rigtig godt på pizza :-)