Jeg er vokset op i et hjem, hvor der altid er blevet bagt mange pizzaer. Faktisk så mange, at vi havde en ramme hængende med en opskrift på pizzadej i stedet for et billede.
Nu har jeg efter mange års pizzabagning selv fundet frem til min favorit pizza med en dejlig tynd sprød bund og en smule simpelt fyld.
Jeg har efterhånden fået en del efterspørgsler på min pizzaopskrift og nogle mere præcise mål, så nu har jeg lavet en opskrift med mål, som kan bruges med alle slags fyld. Mit favorit fyld er lufttørret skinke, frisk mozzarella og tynde kartoffelskiver. Måske ikke det mest opfindsomme fyld, men den er et sikkert hit hver gang. Mit eneste råd er at bruge nogle ordentlig råvarer; noget rigtig godt mel, kød af god kvalitet, frisk mozzarella og en hjemmelavet tomatsauce. Så kan det næsten ikke gå galt.
Alle ingredienserne blendes sammen til en helt glat sauce og smages til. Jeg varmer ikke saucen op, men benytter den kold. I stedet for dåse tomater, kan der bruges almindelig tomater, som skoldes og blendes. Opskriften giver sauce til to pizzaer og eventuelle rester kan fryses til næste gang der bages pizza.
Bundene laver jeg lige inden jeg går i krig med pizzaerne, og lader ikke dejen hæve.
Gæren røres ud i vandet og italiensk tipo 00 mel tilsættes sammen med salt. Hvedemel tilsættes lidt ad gangen indtil dejen ikke længere klistrer. Jeg bruger durummel når dejen rulles ud, men det behøves nødvendigvis ikke. Jeg kan bare godt lide konsistensen af durummel og jeg synes det gør det nemmere at rulle dejen pænt ud.
Tipo 00 kan erstattes af durummel, men pizzabundene kan også laves af ren hvedemel. I går brugte jeg ølandshvede og en grov økologisk durummel, hvilket blev ganske vellykket. Så prøv jer lidt frem med de forskellige meltyper.
Jeg ruller dejen ud med det samme, kommer fyld på, drypper en smule olivenolie rundt i kanten af pizzaen, hvorefter den sættes ind øverst i ovnen på 250 grader, eller højere temperatur hvis muligt (Hvis man ejer en pizzasten, så brug endelig den). Der kan sagtens benyttes varmluft, men pizzaen skal ikke ind før ovnen er helt varm. Det handler om høj varme i kort tid. Hold øje efter ca. 10 minutter; pizzaen skal være gylden og sprød.
19 kommentarer
Hvor ser den bare lækker og perfekt ud!! :)
Utrolig fine billeder – så fine at jeg faktisk kunne dufte basilikummen på det sidste billede…
Sikken fin blog! Lige en blog efter mit hoved med helt fantastisk flotte billeder og lækre opskrifter :) Elsker at du også er stor fan af hhv. lakrids og gedeost.. Jeg vil helt bestemt være en trofast læser fremover!!
Tak for Jeres søde kommentarer. Dejligt at nogen læser med, så bliv endelig ved med det :-)
Hej Ditte,
Hvorfor har jeg ikke set din blog før? Er du vimmer hvor er den bare gennemført lækker, lige fra tekst, til billeder og opskrifter. Den er altså i international klasse! Thumbs up herfra!
Alt det bedste,
Chris
http://www.joseetchris.blogspot.com – en madblog
@Chris; Mange tusind tak for din rosende kommentar – dejligt du vil følge med i min lille madklub ;-)
Jeg mikser gerne tipo 00 med en øko-fuldkornsdurummel – jeg synes det giver den tynde bund lidt mere bid, som jeg kan lide det. En klassiker, som jeg også elsker i mit private pizzabageri er kartoffel-hvidløg-olie og rosemarin versionen toppet med en god parmasan! Mums! Ellers hepper jeg også for gode råvarer på toppen og i dejen – det er NEMT at bage selv og langt billigere/sundere end den lokale pizzamand! HEP!
@Marian; Rosmarin og parmesan er også altid et hit på pizza; især på en hvid pizza. Du har helt ret i, at det er så meget bedre og nemmere selv at bage en pizza fremfor en købe-pizza :-)
Et lille tip til dem, der ikke har en pizzasten:
Medens du laver dejen, så varm ovnen op på 250 gr. MED bagepladen/pladerne i.
Pizzadejen rulles ud og laves på bagepapir, således pizzaen nemt kan lægges på bagepladen når den skal varmes.
Den varme bageplade giver en sprød bund :-)
Det er nemlig en god ide, Sara. Jeg ejer desværre bare en meget dum bageplade med unormale høje kanter.. Heldigvis flytter jeg snart og håber på en bedre ovn og flade plader :-)
Mmmmmh denne pizza er lækker!! jeg havde ikke noget serano skinke el.l. så brugte røget filet fra pålægskassen ;-) Desuden anvendte jeg hvedemel og rugmel, det var super :-) Dejligt med en dej der ikke skal hæve, hehe. Når du putter kartofler på, er de så bare rå?
Mvh
@Maria; jep, jeg bruger tynde skiver rå kartoffel. Hvis man har rester af kogte kartofler, kan de også bruges ovenpå pizzaen i små stykker. Det bliver lækkert og sprødt.
Perfekt dej, super sprød :)
Og kanon dejligt, at den slet ikke skal hæve ;)
@Birgit; Har netop også selv lige lavet pizza.. Den blev sprød, tynd og lækker. Dejligt du kunne lide den!
Havde ikke noget lækker durum, så det blev 400g røvballe økohvedemel fra brugsen og 125g majsmel. Selv den kræsne førstefødte kunne godkende den :)
Fyld til ungerne: Pølser, kogt skinke og ananas
Fyld til de voksne: Tørret skinke, Jalapeno chorizo, spinat, artiskok og pletvis/valgfri ananas.
Glæder mig til at kværne resten til natmad ;)
Fedt med dej uden hævetid og tomat uden kogetid – helt sikkert ikke sidste gang jeg laver den
@Katrine; Dejligt pizzaen blev godkendt hos dig og lækkert valg af fyld. Jeg har altså fundet ud af, at hverken hævetid eller kogetid gør pizzaen bedre… Og jeg har lavet meget research ;-)
amazing :N
Kære Ditte,
Sikke en skøn blog du holder – mundvandet driver! Jeg bliver dog nødt til at dele denne super enkle og helt ufatteligt lækre opskrift på tomatsauce med dig (jeg har altid en portion i fryseren, og bruger den hver gang, der er pizza på menuen): http://fifthfloorcooking.wordpress.com/2011/03/28/simply-amazing-tomato-sauce/
– Prøv den, jeg LOVER dig, at du ikke bliver skuffet! Og det er faktisk rigtigt, hvad Kristina skriver: Tilsætning af sort peber, basilikum, hvidløg eller hvad man nu kan finde på at komme i sin tomatsauce bliver bare aldrig helt ligeså lækkert som den ultra simple udgave med tomat, smør, “løgaroma” og salt!
Kh. Mette
Kære Mette, tak for din kommentar – jeg skal da helt klart teste tomatsaucen, hvis du synes den er så god ;-) Tak for tippet!