Hvis I følger med på min Instagram, så ved I måske, at jeg i øjeblikket eksperimenterer med en mælkefri kost, hvilket giver mig en del udfordringer. Jeg har lige siden jeg blev født haft svær eksem over hele kroppen, og gennem mit liv været gennem utallige behandlinger, indlæggelser, prøvet ALLE cremer, alternativ behandling – you name it… Jeg har prøvet alt og er blevet testet i hoved og r..! Egentlig har jeg altid troet, at mit eksem ikke hang sammen med min kost, men i takt med, at jeg de sidste år har levet en rimelig sund livstil er min hud også blevet bedre og bedre. Især det seneste år har jeg set en bedring, dog kæmper jeg stadig med min hud hver eneste dag.
Min storesøster er veganer og efter at have tilbragt en del tid med hende i sommer besluttede jeg at skifte/droppe min mælk i kaffen ud med en plantebaseret mælk, og allerede efter få dage mærkede jeg en lille forskel i min hud – derfor har jeg de sidste par uger droppet alle slags mælkeprodukter, og set en kæmpe forskel og mærket en ro i min hud, som jeg ikke har oplevet de sidste 36 år…. Så selvom det er ret svært at undgå mælkeprodukter, så er jeg super motiveret for at fortsætte mit eksperiment lidt endnu. Jeg vil elske at høre fra jer, hvis I har nogle gode råd eller erfaring ift. eksem/hud og kost.
Langt de fleste morgener spiser jeg en greenie, men ind imellem kan jeg godt lide en skål med yoghurt toppet med frisk frugt og sprød granola. Jeg er ikke særlig glad for de plantebaserede yoghurt-typer der findes i de danske supermarkeder, så derfor laver jeg denne cremet grød, som faktisk kan minde om yoghurt. Opskriften er fra min kogebog VEGETAR, som du bl.a kan købe lige her.
{ Cremet boghvedegrød med vaniljeprikker }
2-4 personer
Boghvede har intet med hvede at gøre, men er faktisk et lille frø og derfor glutenfri. Frøet indeholder en del protein og har et højt indhold af aminosyren lysin, hvilket gør boghvede perfekt i en vegetarisk kost.
2½ dl rå, hel boghvede
2 dl usaltede cashewnødder
1 moden pære, i små tern
skal fra 1 økologisk appelsin
1 tsk rent vaniljepulver
ca. 1-1½ dl vand
Topping:
frisk frugt, bær og granola
Kom boghvede og cashewnødder i en skål og dæk med vand. Stil skålen på køl natten over. Hæld næste morgen vandet fra boghvede og nødder og kom dem i en blender sammen med pære, skal fra 1 appelsin og vanilje. Blend rigtig godt til en ensartet og cremet grød – tilsæt vand lidt ad gangen, indtil grøden har den konsistens, som passer dig. Fordel grøden i små skåle og top med frugt, bær og granola… eller bagte figner:
{ Bagte figner i olivenolie }
topping til 4 personer
8 friske figner
3 spsk god olivenolie
korn fra 1 vaniljestang
Skær fignerne ud i kvarter og bland dem med olivenolie og vaniljekorn. Kom dem i et ildfast fad og bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. 25 minutter. Lad dem køle en smule af inden de serveres med yoghurt og fx hakkede mandler og en smule ahornsirup.
16 kommentarer
Med alle de fantastiske opskrifter nettet bugner af og alle de smagfulde mælke og smør erstatninger, der findes, ser jeg egentlig bare skridtet mod veganer som en win, win. Kun lidt økologiske æg og enkelte oste har jeg stadig ikke udeladt. Og jeg føler mig frisk og fit som aldrig før. Tak for smuk og sund inspiration. Mvh Sanne
Kære Sanne, Du har helt ret – jeg spiser i forvejen meget sjældent kød, så skridtet mod en vegansk kost er bestemt tiltalende :-) Dog spiser jeg en del æg, som jeg endnu ikke er klar til at give slip på. Kh Ditte
Jeg døjer også med en hel del allergi og dum hud, og det er da værd at prøve om det kunne hjælpe at skære ned på mælkeprodukterne. Hvilken plante-“mælk” bruger du? Dem jeg tidligere har prøvet er ret søde, og det er jeg ikke meget for…
Hej Lene, jeg vælger altid mælketyper uden sukker… og til min kaffe bruger jeg Oatly’s ikaffe, som smager fantastisk. Dog kan den kun købes online eller på Sjælland. Hvis jeg skal bruge mælk i madlavningen vælger jeg ofte en sojamælk uden sukker eller andet.
Hej
Er du blevet testet mht om du er laktoseintolerant?
Uanset hvad, så tror jeg på , at alle har godt af at spise flere grove grøntsager og mindre rødt kød .
Tak for nogle gode opskrifter.
Hilsen Charlotte
Ja, jeg har været igennem alle slags tests… og du har helt ret ift flere grøntsager og mindre kød :-) god aften til dig.
Tillykke. Nu forstår jeg ingredienserne i dine opskrifter. Jeg håber din løsning holder og du får det bedre.
Tak for gode opskrifter og bøger som bliver brugt flittigt.
Hilsner Jens.
Tak, Jens. Dejligt du kan lide mine opskrifter og bøger :-) Kh Ditte
Hej Ditte, jeg har da også set Oatly på Fyn. Jeg er dig ret ked af at deres produkter ikke er glutenfri for jeg hører ellers kun godt om dem.
Vh Tanja
Hej Tanja, mon du også har set ikaffen? Den er nemlig rigtig god til kaffe :-) Har du mon selv prøvet at lave havremælk?
Hej Ditte
det lyder spændende med boghvede sammen med cashew i yoghurten. Det vil jeg helt sikkert prøve. Eksem er bare virkelig svært, at leve med.
Jeg har altid fået slim i halsen af mælkeprodukter, men efter at jeg faldt på cyklen og fik et piskesmæld så min ryg blev meget skæv, fik jeg eksem på det meste af min overkrop og seriøs fødevarenikkelallergi. Efter nogle års desperat søgen efter hjælp til både invaliderende piskesmæld, allergi og eksem blev jeg anbefalet en “alternativ behandler” ….dog ikke mere alternativ end, at det ikke handler om hvad man tror og føler osv. men hjerne, nerver, muskler. Og at han behandler udfra lægernes egne bøger som han har studeret i over ti år, fordi han var lam fra halsen og ned, og nu har behandlet alle dem der er opgivet og også professionelle idrætsudøvere og Prins Henrik ;-) i nærmest 30 år efterhånden.
Mit eksem og allergi (som en sidegevinst) og min meget skæve ryg, piskesmæld (langt det meste) osv. forsvandt. Det har været den vildeste oplevelse, at opleve alt det i min krop, og mærke at vores kroppe fungerer uhyggelig meget anderledes end vi går rundt og tror :0
Jeg kan dog stadig ikke tåle mælkeprodukter, jeg får stadig slim i halsen, evt. halsbetændelse, og virkelig dårlig mave af det. Præ/probiotika hjælper noget. Men det er jo svært fuldstændig at holde sig fra….så engang imellem vover jeg mig ud i lidt ost eller andet uimodståeligt.
Min datter med Inf. autisme, ADHD osv. kan slet intet tåle, hun får alt fra forkølelse i to
mdr. til halsbetændelse, influenza med over 40 i feber, lundebetændelse, mellemøresbetændelse osv. Hun udviklede også eksem da hun var tre på 75 % af kroppen (9 år nu) som lægerne ikke kunne finde ud af hvad for en slags….for det er ikke børneeksem. Det er nærmere…åh kan ikke huske hvad det hedder….Men eksemen reagerer på Sodium Laureth Sulphat, chokolade og stress. Vi spiser også glutenfrit (som også kan give eksem) men pga. hendes meget udadreagerende adfærd (har hjulpet helt sindssygt meget) Så nu…som i indenfor den sidste uge er hun faktisk blevet helt eksemfri…det er virkelig stort. Jeg tror også det hjalp lidt at skifte eksemcreme til Vitacreme B12.
Sorry det blev så langt…..sig endelig til hvis noget lyder mærkeligt, eller jeg kan hjælpe med noget.
Vi nyder allesammen herhjemme, når du laver alle dine lææækre sager.
Alt det bedste til dig fra Lykke
Kære Lykke, tusind tak for din kommentar. Du har helt ret i, at eksen er svært at leve med – og desværre et emne, som der ikke er meget fokus på. Har også haft mange tanker omkring det at dele min historie her på bloggen, men heldigvis blev det taget godt imod. Det lyder også til du har været igennem en hel del, men dejligt at både dit eksem og ryg har det bedre…. og din datter også er i bedring. Jeg vil helt sikkert prøve Vitacreme B12…. for den har jeg overraskende nok ikke prøvet endnu. Kh Ditte
Lykke, tillader mig at spørge hvor den alternative behandler er bosat i landet. Og hvad han/hun hedder. Ville nemlig gerne selv benytte mig af vedkommende, hvis det er inden for overskuelig afstand:-) Har også været igennem det “almindelige” system med test osv. Men det er da chancen værd at prøve det andet, hvis det kan bane en vej frem mod færre gener. De bedste hilsner.
Jeg kan i den grad anbefale dig at kigge Amy Meyers over skulderen – hun er en funktionelt uddannet læge og har god hjemmeside, der skitserer de vigtigste principper. Hun fokuserer meget på mad (bl.a. glutenfri, mælkefri, lavt histaminniveau, gode fedtkilder), mælkesyrebakterier, miljø og stressniveau. Jeg har gode erfaringer med principperne. Se f.eks. https://www.amymyersmd.com/2016/04/treat-eczema-inside/
Tusind tak for det gode tip – jeg tjekker det straks ud. Kh Ditte
Kære Ditte
Hvor ser denne morgenmad dog lækker ud. Jeg tænkte på, om du mon også har delt opskriften på granolaen et sted?
De bedste hilsner
Caroline