The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

KageSøde sager

Mine bedste julesmåkager

af Ditte Ingemann 18. november 2017


Jeg ved godt titlen på dette indlæg siger “mine bedste julesmåkager”, men jeg må nok hellere rette det til “min families bedste julesmåkager”. Min mor og jeg har nemlig været i gemmerne, og fundet nogle gamle opskrifter frem, som er gået i arv til min mor og nu til mig…. og nu vil jeg dele dem med jer. Jeg er vokset op med disse julesmåkager og har tidligere haft en tradition med min mor, hvor vi bagte en hulans masse julesmåkager sammen… De sidste par år er den tradition gået i glemmebogen,  men i denne weekend har vi taget revanche, og nu er kagedåserne fyldte og der hænger en sød duft i køkkenet fra de mange timers kagebagning.

{ SCHWEISISKE NØDDEKAGER }
ca. 35-40 stk

Denne opskrift stammer fra min mors tante Anna fra Idom. De er nok min favorit, og kagerne er sprøde, tynde og med en skøn smag af hasselnød.

2 æg
150 g sukker
150 g hvedemel
150 hasselnødder

Æg og sukker piskes sammen. Mel og nødder vendes i. Dejen hældes i en sandkageform og bages ved 150 grader i ca. 50-60 minutter. Den lune kage pakkes ind i et fugtigt viskestykke, og trækker i køleskabet til næste dag.
Næste dag skæres kagen i pålægstynde skiver, som bages i ovnen ved 225 grader i 5-6 minutter (hold øje). Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.

{ ZENIAS JULEGUF }
ca. 120 stk

Denne opskrift stammer fra min mors faster Zenia, og derfor er de opkaldt efter hende. Vi har altid bagt disse kager i min familie, så selvom ingredienserne ikke er specielt julet, så er de indbegrebet af julesmåkager for mig.

250 g sukker
250 g smør
1 æg
400 g kokosmel
250 g hvedemel
2 spsk kakao
1 tsk natron

Pisk sukker, blødt smør og æg godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Tril små kugler af dejen (som en valnød) og stil dem på en bageplade med bagepapir – bages ved 170 grader i ca. 14-15 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.

{ APPELSIN-KNASEKAGER }
ca. 60 stk

Disse småkager fylder huset en aromatisk duft af appelsin, som leder tankerne hen på jul. Hvis du vil pynte småkagerne kan du smelte en smule mørk chokolade og pynte dem med tynde striber af chokolade.

125 g smør
125 g sukker
150g hvedemel
1 spsk appelsinskal

Ælt alle ingredienserne sammen og tril dejen i stænger, der lægges i køleskabet til næste dag. Skær dejen med en skarp kniv i tynde skiver der lægges på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne ved 200 grader i ca. 5-6 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.

{ SØNDERJYSKE BRUNKAGER }
150 stk

Opskriften kommer fra min mormor og smager lidt anderledes (og bedre) end klassiske brunkager… så dem kan jeg virkelig anbefale at give sig i kast med.

250 g smør
250 g sukker
250 g mørk sirup
500 g hvedemel
1 tsk hjortetaksalt
1 brev brunkagekrydderi

Pisk smør, sukker og sirup godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Kom dejen i en skål og stil den på køl i min. 2 timer. Kør enten dejen på en kødhakker med en kageplade ( til rutebiler) eller tril dejen til stænger og skær dem ud i tynde skiver. Bages ved 200 grader i ca. 7-8 minutter. Når kagerne er kølet helt af, kommes de i en tætsluttende kagedåse.

Mine bedste julesmåkager was last modified: november 19th, 2017 by Ditte Ingemann
15 kommentarer
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Workshop i Marrakech / 21-28 april, 2018
næste
Cremet boghvedegrød med vaniljeprikker / Mælkefri

Mere af det samme

Chokoladetærte med havsalt & rosmarin

25. april 2016

Koldskål – Rabarber – Æble

30. maj 2012

Hvide cookies

4. februar 2012

Homemade peanut cookies

27. februar 2012

Hindbærkys

17. januar 2012

Sund græskartærte med kanel

31. oktober 2015

Granola-barer med chokotop

25. januar 2015

Kanelkage med nøddesmør

9. august 2017

Jeg giver kage!

10. april 2015

Choko-Cupcakes

16. november 2011

15 kommentarer

Inger 18. november 2017 at 18:46

Åh, Ditte – jeg er også SÅ vild med disse lækre småkager. Dejligt du fik bagt i dag sammen med din mor :-) Nu håber jeg på en lille smagsprøve eller to i morgen sammen med en god kop kaffe :-)

Svar
Ditte Ingemann 18. november 2017 at 20:06

Ja, vi har huset fyldt med småkager.. og du kan tro vi giver smagsprøver :-)

Svar
Camilla Kirstine 18. november 2017 at 23:07

Er det med vilje du har skrevet smør to gange i opskriften på Zenias juleguf?

Svar
Ditte Ingemann 19. november 2017 at 08:26

Ha ha ha, jeg var nok i kagekoma, da jeg skrev dem, men det er nu rettet :-)

Svar
Line 19. november 2017 at 13:46

Blev helt glad da jeg så din appelsin-knasekage, da den er nærmest identisk til den kniplingskage vi plejer at lave i vores familie. Eneste forskel er at vores opskrift er med lige meget af alle ingredienserne og uden appelsin – men vil helt sikkert prøve med appelsin i også. Kniplingskagen er den småkage som for mig altid vil være den småkage med mest julestemning i! :)

Svar
Ditte Ingemann 19. november 2017 at 17:39

Ja, du må prøve opskriften med appelsinskal i – det giver et skønt jule-touch :-) God søndag til dig. Kh Ditte

Svar
Birgit Mathiesen 20. november 2017 at 21:34

Julehygge og nostalgi ❤️

Svar
Ditte Ingemann 26. november 2017 at 19:17

Fuldstændig ❤️❤️❤️

Svar
Anja 25. november 2017 at 11:17

For noen flotte oppskrifter!
Skal nøddekagen tas ut av formen før du har den i viskestykket og kjøleskapet?
Hilsen Anja

Svar
Ditte Ingemann 26. november 2017 at 19:19

Ja, det skal den :-)

Svar
Karoline 26. november 2017 at 20:37

Mon man kan lade dejen til appelsinsmåkagerne være i køleren i et par timer i stedet for natten over? Eller måske endda bare en halv time i fryseren? Min småkagebagning er altid lidt spontan nemlig God søndag! Kh

Svar
Ditte Ingemann 26. november 2017 at 21:48

Helt sikkert. Dejen skal bare sætte sig, så den er nem at skære ud :-)

Svar
Christa Andrea Jensen 5. december 2017 at 10:57

Appelsinskal i knasekager er det syltet eller blot alm (øko) appelsinskal?

Svar
Christa Andrea Jensen 8. december 2017 at 10:29

Har fulgt din opskrift på møddekagerne til punkt og prikke, men efter et døgn i køleskab er den bagte dej stadig meget ‘sandkageagtig’ og helt umulig at skære tyndt. Nu har jeg smidt den i fryseren pakket ind i film i håb om det hjælper. Jeg er stor fan af dig og har kun positive ting at sige om alle de opskrifter jeg har prøvet.

Svar
Ditte Ingemann 8. december 2017 at 10:38

Ja, den er svær at skære. Det skal gøres forsigtigt.. Jeg har bagt disse kager utallige gange, så det kan lade sig gøre :-) God weekend. Kh Ditte

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen