For et par weekender siden havde jeg besøg af en veninde, som elsker tærter, især æbletærte. Derfor fandt jeg på en lidt anderledes version; nemlig æbletærte med karamel og mandler. Jeg har tidligere lavet en lignende variant med pære og pistacie, som helt sikkert også kan anbefales.
Har man først lavet eller købt karamel, er tærten super enkel og kombinationen af æbler og karamel er utrolig lækker. Karamellen er nem at lave og det kræver kun en dåse kondenseret mælk og en gryde med kogende vand; tag dåsens etiket af og kom dåsen i kogende vand, hvor den skal hygge-simre i ca. 3 timer. Sørg for at dåsen hele tiden er dækket af vand. Efter 2,5 – 3 timer tages dåsen op, åbnes og karmellen hældes over i et rent glas og opbevares på køl.
Æbletærte med karamel:
75 g blødt smør
ca. 135 g hvedemel
1 æg
50 g flormelis
2-3 æbler
2 spsk mandler
4 spsk karamel
Blødt smør smuldres i melet, æg og flormelis tilsættes. Dejen æltes hurtigt sammen og når den er blød og smidig, lægges den på køl i ca. 30 minutter.
Efter 30 minutter rulles dejen ud og kommes forsigtigt i en aflang eller rund tærteform, hvorefter den forbages i 12-15 minutter ved 200 grader.
Når dejen er forbagt, smøres bunden med et tykt lag karamel. Æblerne skæres ud i ringe, både eller tern og kommes ovenpå karamellen. Hak mandlerne og drys dem over æblerne, bag tærten i ca. 15-20 minutter ved 200 grader eller til den er gylden og sprød.
Jeg serverede tærten med en klat creme fraiche, men er sikker på flødeskum også kan gå an!
30 kommentarer
Kondenseret mælk – hvor finder man det henne?
I de fleste større supermarkeder!
Mums, hvor ser det bare lækkert ud! :)
Tak!
mmmmmmm…….
Nemlig :-)
Ahh, jeg elsker æble og karamel! Det er virkelig en skøn efterårskombi :)
– Frida, http://bakedbyblondie.blogspot.dk/
Det er nemlig den perfekte efterårskombination :-)
Love it, så fint og kreativt, vil jeg glæde mig til at lave! Lavede din chokoladekage igår, til vi får gæster i dag, glæder mig til at smage den :-)
Tusind tak :-) Håber chokoladekagen falder i dine gæsters smag! God weekend.
Hvor er den smuk i al sin enkelhed!
Tusind tak, Camilla!
I absolutely love your blog, I even go to the effort of google translating your recipes ;) I would love to keep up with your blog posts with ease… but i guess i’ll have to take up danish. Keep up with the great work
Thanks, that’s very sweet of you – I’m so glad you are reading along despite the danish ;-)
Btw you can see an english version of some recipes here: http://www.nappylippy.com/category/recipes/
Sikke en heldig æbletærte-elskende veninde! :-)
Præcis – håber den smagte hende :-)
Kan man bruge Dulce de leche istedet for ren karamel?
Jeg har ikke prøvet det, men er sikker på, at det sagtens kan bruges :-)
Kære Ditte. Havde ikke set du havde svaret -tak fordi du er så god til at svare tilbage hurtigt :-) og tak for en fantastisk blog. Du er dygtig!
Tusind tak for de søde ord Marie. Håber du har fået testet tærten – den er super god :-)
Hej Ditte,
Elsker altså bare din blog!
Jeg har lige et spørgsmål til opskriften; Tror du, at det er en god ide at skrælle æblerne, hvis jeg skærer dem i tern? :)
Mange hilsner Camilla
Hej Camilla, dejligt du kan lide min blog. Jeg ville ikke skrælle æblerne, men du kan jo sagtens gøre det.. jeg er bare så fan af skræl på frugt, så det vil jeg lade være op til dig :-) God fornøjelse med tærten og god weekend.
Hej Ditte,
1000 tak for mange fine opskrifter og en meget inspirerende blog. Glæder mig til du udgiver en kage-dessert-kogebog :)
Har du et bud på, hvor længe karamellen kan holde sig i køleskabet?
Hilsen Charlotte
Hej Charlotte, Jeg vil skyde på at det kan holde sig i ca. 2 uger, hvis du holder glasset helt rent :-) Rigtig god weekend til dig.
Hej Ditte.
Hvor længe kan karamellen holde sig i køleskabet?
Ca. 10-14 dage i et rent glas :-)
Hej Ditte,
Først fremmest tak for en fed blog med utrolig lækre og inspirerende opskrifter! :D
Jeg vil give mig i kast med efterårstærten som skal serveres i weekenden. Hvor lang tid før kan man lave den? :)
Jeg vil anbefale at lave den samme dag :-)
Sindssygt lækker æbletærte! Jeg har netop bagt den og lavet et blogindlæg (har selvfølgelig linket til din blog) :-) Den faldt i god jord hos hele familien, så kan varmt anbefale den til andre, der overvejer at lave den :-)
http://majamagnild.blogspot.dk/2014/10/fall-recipe-sweet-apple-pie-with-caramel.html