The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

DessertSøde sager

Flødebolle-fest

af Ditte Ingemann 7. april 2013

Så fik jeg langt om længe kastet mig ud i at lave flødeboller. Jeg har dog prøvet at lave flødeboller før, men det er efterhånden mange år siden, og lang tid før flødeboller med smag og marcipanbund.

Det er egentlig forholdsvis nemt at lave flødeboller, og mine smagte super godt, men hold op hvor blev de grimme. Jeg var lidt skuffet over, at jeg ikke kunne få dem overtrukket i bedste Mette Blomsterberg stil, så de endte i stedet med at blive meget rustikke og kluntede, men smagen fejlede intet. Hvis I har nogle gode og nemme tips til at overtrække en nogenlunde præsentabel flødebolle, så sig endelig frem.

På trods af flødebollernes udseende, vil jeg alligevel dele mine billeder med jer og opskriften får I selvfølgelig også. Det bedste er at bruge et sukkertermometer til at måle sukkerlagens temperatur, men da jeg skulle igang, kunne jeg desværre ikke finde mit termometer, så de blev lavet uden.

Jeg valgte at lave to slags flødeboller: hvid chokolade og havtornskum, mørk chokolade og lakridsskum drysset med frysetørrede hindbær. Det kan jo varieres alt efter smag og lyst, så her får I min basisopskrift, som kan bruges som den er eller med forskellige smagsgivere.

Flødeboller, 12 stk.

Bund:
120 g marcipan

Skum:
38 g vand
125 g sukker
55 g glukose
70 g pas. æggehvide
1 spsk sukker

Overtræk:
150 g god, hvid chokolade
150 g god, mørk chokolade

Rul marcipanen ud på et rent bord – jeg rullede marcipanen tyndt ud, hvilket jeg bedst kan lide. Brug f.eks. et shotglas til at stikke marcipanen ud med – kom de små marcipanbunde på en bageplade med bagepapir og bag dem i 4-5 minutter ved 175 grader til de er lysebrune – hold øje! Mine bunde fik måske en smule for meget, hvilket gjorde dem sprøde og knasende, men hvis du er mere til blød marcipan, så tag dem endelig ud efter kort tid.

Kom vand, sukker og glukose i en gryde og kog det langsomt op til 117 grader eller i nogle minutter indtil blandingen tykner. Imens piskes æggehviderne stive med 1 spsk sukker. Når sukkerlagen er færdig hældes den forsigtigt i æggehviderne mens der fortsat piskes. Pisk videre i ca. 12-15 minutter indtil skummet bliver tykt og skinnende.

Hvis du vil tilsætte smag eller farve til din skum, så vendes det i til sidst inden skummet kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud på marcipanbundene. Lad flødebollerne sætte sig i ca.1 time inden de overtrækkes.

Smelt chokoladen og sørg for at temperere den rigtigt. Dyp flødebollerne i chokoladen eller hæld/pensl chokolade på bollerne – ja, som I nok kan se så gik det ikke lige så godt for mig, men chokoladen skal jo på, så prøv dig lidt frem.

Jeg opbevarede mine flødeboller i køleskabet og de var helt klart bedst dagen efter. Det kan være svært ikke at kaste sig over dem med det samme, men vent indtil chokoladen er helt kold og sprød.

Flødebolle-fest was last modified: juli 10th, 2013 by Ditte Ingemann
30 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Et sødt indslag
næste
Salater i stride strømme…

Mere af det samme

grov crumble med abrikoser & karamel

12. juli 2012

De kære kokosmakroner

2. juni 2012

Lakridskonfekt

14. november 2011

Kokosmakroner med lakrids

4. december 2013

Jordbærsaft

11. marts 2012

Magisk mousse

29. december 2012

Banan “softice” med lakrids

26. juli 2014

Bountykage

26. oktober 2014

Cookie kugler / smagen af rå kagedej

10. september 2016

Morgendessert

16. april 2015

30 kommentarer

Birgitte Christensen 7. april 2013 at 12:15

Det er da fint med det rustikke look. ;o) Meget charmerende og så kan man da se, de ikke lige er “ploppet” ud af en maskine. Og smagen er garanteret fantastisk. Uhm!!

Svar
Ditte 7. april 2013 at 14:00

Tak :-) De smagte super fantastisk og det var svært ikke at spise dem alle med det samme!

Svar
Nina 7. april 2013 at 12:30

Mums. De ser fantastiske ud. Hvad ruller du marcipanen ud på, og med hvilken type rulle? Altid den del af bagning, der kikser for mig……

Svar
Ditte 7. april 2013 at 14:01

Jeg ruller marcipanen ud med en træ-kagerulle og lægger en frysepose henover, så det ikke klister :-)

Svar
Christina 7. april 2013 at 13:12

Det rustikke er jo også et look i sig selv ;) og så længe de smager godt… Lyder som en spændende smagskombination!

Jeg plejer at bage mine kort i ovnen, for at gøre skummet fast = nemmere at overtrække :) Linker lige til min fremgangsmetode :) http://cupcakesandmore-cj.blogspot.dk/2012_05_01_archive.html

Svar
Ditte 7. april 2013 at 14:02

Tak for tippet. Har godt læst at de kan bages kort, hvilket lyder lidt sjovt, men vil da helt sikkert prøve det, tak!

Svar
Julie S 7. april 2013 at 13:57

Jeg synes nu, at de ser ret lækre ud! Har efterhånden fået af vide af familie og venner, at jeg er en ren og skær flødebolledronning, så vil med glæde komme med et tip. For at du kan overrække flødebollerne med chokolade, skal du sørge for, at skummet er stivnet/størknet ordentligt inden. Og så er det en god ide at smelte en masse chokolade, så der er nok til, at du kan dyppe dem med “hovedet” nedad. På den måde bliver chokoladen dryppet lige så langsomt af, så man får et flot resultat. Håber at du kan bruge mit råd :)

Svar
Ditte 7. april 2013 at 14:04

Fantastisk med en flødebolledronning… Det er en rigtig god idé med at bruge en ordentlig omgang chokolade, men hvad gør du med det overskydende chokolade? Jeg vil så nødig smide noget ud :-)

Svar
Helle Strunk Kristiansen 7. april 2013 at 15:36

De smager sikkert fantastisk! Du kan også prøve med passionsfrugtskum, hvid chokolade som overtræk og let børstet med lakrids. Hindbær er absolut heller ikke at foragte…også med lakridsstrefs. Husk at si kernerne fra! Mit næste forsøgsprojekt bliver med rabarbersmag og med rødbedesmag!

Først af slt, så bag dine flødeboller 4-5 minutter v. 180 grader og lad dem køle af.
Når jeg overtrækker, så bruger jeg Callebaut. og jeg smelter rigeligt i en tyk porcelænsskål, så det kan zappes kort, hvis det bliver for koldt. Dernæst “fortynder” jeg chokoladen med en smule smagsneutral olie, så den bliver mere samarbejdsvenlig.
Skålen hen ved siden af de afkølede “boller”. En “bolle” på en gaffel, som holdes hen over den smeltede chokolade. Der hældes smeltet chokolade over med en ske og gaffel med flødebolle “bankes” af på kanten af skålen, så det ikke bliver en kæmpetykt lag. Dernæst et drys af…hvad det nu skal være…og så er de klar til at pakkes ind og gives som gave!

Svar
Ditte 7. april 2013 at 15:42

Tusind tak for de gode råd, Helle. Jeg havde faktisk besluttet at lave passionsskum, men i sidste øjeblik blev det havtorn :-) Jeg vil helt sikkert prøve at bage de næste flødeboller – de lyder som en god idé. TAK!

Svar
Sille/Dottykay 7. april 2013 at 15:54

Lader min smeltet chokolade køle ret meget af, derefter dypper jeg flødebollerne i og lader chokoladen dryppe en smule af, det bliver de pæne af:)

Svar
Ditte 7. april 2013 at 16:23

Tak for tippet, Sille – dine blev bare så flotte, så jeg lurede lidt på dine inden jeg kastede mig over projektet, men mine blev bare til små spøgelser :-)

Svar
Julie S 7. april 2013 at 18:45

Med hensyn til det overskydende chokolade, så plejer jeg at sørge for at have nogle mandler eller hasselnødder ristet i forvejen, så de er klar til at blive overtrukket med den overskydende chokolade. Så har man lige en ekstra lille snack :D

Svar
Ditte 8. april 2013 at 07:30

Genialt – tak for de gode råd.

Svar
Malin 7. april 2013 at 20:01

Jeg har kun lavet flødeboller én gang før, og tænkte faktisk lige at det var på tide at gøre det igen, for det var jo overraskende nemt! Jeg synes dine flødeboller ser fine ud! Jeg er af den opfatning at hjemmelavet skal også se hjemmelavet ud! Litt rustikt! ;) Ang overtrekning husker jeg ikke hvordan jeg gjorde det, men her er linken til min opskrif: https://iheartcakes.wordpress.com/2009/07/27/daring-bakers-chocolate-covered-marshmallow-cookies/

Svar
Ditte 8. april 2013 at 07:31

Tak, Malin – jeg må lige tjekke din metode ud :-)

Svar
Anne H. 8. april 2013 at 08:05

Hvor ser de lækre ud!!! mmM Og elsker marcipan. Men er de ikke mega svære at lave?? De ser jo bare så finde ud!!

Svar
Ditte 8. april 2013 at 14:00

De er ikke svære at lave, Anne. Men jeg havde dog lidt svært ved at få dem overtrukket pænt… Man skal nok bare øve sig lidt :-)

Svar
Jonna Boe Olesen 8. april 2013 at 13:29

Uhm nogle smagsvarianter! Dem er jeg nødt til, at prøve! :-) Lavede selv flødeboller for første gang her i påsken, hvor jeg havde held med, at få chokoladen fordelt ved at have flødebollen på en stor salatgaffel, og så overhælde den med chokolade, indtil den er helt dækket og det overskydende chokolade er dryppet af igen – se evt. med her: http://jonnaboe.blogspot.dk/2013/03/hjemmelavede-fldeboller.html :-)

Knus john-a // jonnaboe.blogspot.com

Svar
Ditte 8. april 2013 at 13:59

Tak for tippet, Jonna – jeg må helt sikkert prøve en anden metode næste gang :-)

Svar
PIL 8. april 2013 at 15:25

Hvor lyder de altså lækre! Jeg synes det er ret charmerende med det “rustikke” look. Jeg har også selv i lang tid gerne villet lave flødeboller, men jeg har ikke fået taget mig sammen i frygt for det skulle ende galt. Sukkertermometeret ligger bare i skuffen og venter, så der er vel ingen undskyldninger?! ;-)

Svar
Ditte 9. april 2013 at 09:24

Mange tak – du må altså bare i gang ;-)

Svar
Mette Pedersen 10. april 2013 at 19:55

Hej Ditte,

Tror du det er en vigtig del af opskriften at bruge glukose, eller kan man lave et alternativ uden? Hopper tit hen over opskrifter med glukose fordi jeg ikke lige ved hvad jeg skal få brugt resten til – men måske er det bare på tide at få købt en spand ;-)

Svar
Ditte 11. april 2013 at 07:45

Hej Mette, jeg har både lavet med og uden glukose. Jeg synes at flødebollerne falder en smule mere sammen når de laves uden glukose, men de smager lige godt :-) Ellers kan du efterhånden købe glukose i mange supermarkeder og det er ikke specielt dyrt.

Svar
Kristina 14. april 2013 at 06:52

“Havtorn”- hvordan? Kom du noget marmelade i? Hele bær fra frost? Noget sirup? Tørret? Og kan du sige et par ord om mængden, men man skal vel passe på, at det hele ikke bliver for tyndtflydende? Lækkert ser det ud!

Svar
Ditte 14. april 2013 at 18:35

Hej Kristina, jeg kom en smule frysetørrede havtorn i, som jeg blendede helt fint og vendte i mit skum. Jeg brugte ca. 1 tsk til denne portion, men smag dig frem. Du kan sikkert også tilsætte en smule havtorn-sirup eller marmelade. Jeg kan godt lide, at skummet smager en smule syrligt, men prøv dig frem :-)

Svar
Pia 18. april 2013 at 10:41

Hold da op hvor ser de lækre ud! Jeg synes faktisk, at de ser rigtig fine ud, når de er så rustikke, som de er, så det skal du ikke være flov over :D Jeg vil helt klart prøve at lave de her flødeboller i weekenden, men har du nogle gode ideer til, hvad man ellers kan bruge som smagsgiver? Jeg tænker lidt noget passionsfrugt-smag af en art, men kan man overhovedet købe sådan noget?

Svar
Ditte 18. april 2013 at 11:22

Tusind tak, Pia. Jeg ville egentlig også have lavet nogle med passionsfrugt, men droppede det igen. Jeg tror, at du kan købe frysetørret passionsfrugt eller måske kan du bruge en sirup. Ellers kan du jo tilsætte alle mulige gode sager; kaffe, rabarbersaft, jordbær eller måske en pebermynte-bolle ;-)

Svar
birgitte 11. november 2013 at 14:37

Hvis chokoladen skal være mere flydende for at chokoladen bliver i et tyndt lag, bruger jeg 7-10 gram palmin pr. 100 g chokolade, holder flødebollen med en flad genstand den kan stå på og hælder den flydende chokolade over med en ske. det er super nemt

Svar
Maja 14. august 2014 at 20:02

Du skriver om mocca- og passionsfrugt-skum, kan du ikke for tælle om blandingsforholdet, og brugte du mocca-pulver eller afkølet espresso i eller hvad?

Har prøvet din opskrift med vaniliekorn i, og den blev bare super så nu er skriger min familie på flere af slagsen og jeg vil gerne overraske dem med dine gode bud på lækker skum :-)

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen