Jeg kunne ikke nære mig for at give mig i kast med rabarber sidste weekend, hvilket endte ud i en bagt cheesecake med rabarberkompot og lakridssirup. Rabarber og lakrids er ret gode venner i mit køkken og kagen smagte super skønt, både som dessert, men også til en kop kaffe de efterfølgende dage.
Opskriften er utrolig nem og rabarber og lakrids kan sagtens skiftes ud med bær, citronskal, chokolade eller bare laves naturel. Min opskrift er inspireret af den bagte New York Cheesecake, som findes i et utal af udgaver – jeg fik et heftigt stykke med chokolade i New York, som smagte fuldstændigt fantastisk, så det står for skud næste gang.
Jeg brugte frosne rabarber, for det er lige tidligt nok til, at jeg kunne skaffe de sure stilke, som jeg som barn omtalte som arabere, da jeg aldrig kunne huske navnet. Dengang foretrak jeg at dyppe araberne i sukker og spise dem rå, men i dag er jeg helt klart mest vild med dem, når de bliver tilberedt, f.eks. som i denne cheesecake, hvor det søde, salte, syrlige og fede spiller godt sammen.
Bagt cheesecake:
450 g. Philadelphia flødeost
150 g. rørsukker
Korn fra 1 vanillestang
2 æg
200 g. fuldkorns-digestive kiks
100 g. smeltet smør
1,5 spsk. salt lakridssirup
150 g. rabarber i små stykker
Start med koge rabarberne sammen med en smule vand til en kompot – jeg tilsatte ikke sukker, men hvis man ikke ønsker en meget syrlig kompot, så tilsæt en smule sukker.
Sæt kompotten til side og lad den køle af. Kom kiksene i en pose og slå dem til krummer – bland kiks med smeltet smør og tryk blandingen ned i en springform, så det danner en fast bund. Fordel rabarberkompotten henover kiksebunden.
Flødeost, rørsukker, æg og vanillekorn kommes i en skål og piskes godt sammen og hældes over kiks og rabarber. Lakridssirup dryppes henover kagen, så det danner et flot mønster.
Kagen bages ved 175 grader i ca. 30-40 minutter eller til kagen er blevet helt fast. Min kage fik 30 minutter, men min ovn er også ret heftig. Kagen er bedst helt kold og faktisk har den rigtig godt af at hygge sig på køl en dag eller to.
22 kommentarer
Det lyder vildt lækker og som en rigtig god kombi. Jeg har gemt opskriften til en særlig lejlighed, når vi kommer på Fejø, hvor vi har vanvittig mange rabarbere, der må være ved at være klar:)
Du kan roligt kaste dig over kagen, især hvis du har lækre, nye, danske rabarber til kompotten!
Fantastisk forslag af rababer brug ,men hvordan laver man lakrids sirup . Håber at høre fra dig det er en fantastik blog du har.
Hej Carina, jeg har ikke selv lavet lakridssirup, men min er af mærket Johan Bülow lakrids. Du kan købe hans produkter i f.eks. magasin eller på hans webshop :-)
Lakridssirup er noget man køber. Johan Bülow lakrids kan købes mange steder efterhånden. Både hos chokoladeforretninger, stormagasiner og sågar visse blomsterforretninger. Jeg har bl.a. lavet lakridssorbet … mums, det kan anbefales.
Lise
you made a fantastic work! it looks amazing
Thanks a lot Beti :-)
Det lyder fuldstændig fantastisk! Jeg elsker også rabarber og fik sæsonens første i går. Friske fra mors have, så de er altså derude! Mums!
Ihh hvor lækkert – hvis din mor har mange af dem, skal du næsten prøve denne kage :-)
Mmm, rabarber! Så dejligt forårsagtigt……. Og hvor ser det fint ud :) jeg er nu slet ikket il ostekage, men fin er den! Og må være lækkert med lakrids og rabarber sammen!?
Jeg synes rabarber og lakrids er fantastisk sammen – især i denne ostekage :-)
Først og fremmest vil jeg lige nævne, hvor fantastisk en mad-blog du har! Du tager nogle helt fantastiske billeder og laver en masse anderledes og spændende mad.
Jeg eeeelsker selv cheesecake, min personlige favorit er den “ubagte”, og så med en slags hindbærgelé på toppen. Og så tænkte jeg, om du tror man evt. kunne putte denne rabarberkompot oven på kagen, istedet for under?
Mange hilsner
Michelle
Hej Michelle, mange tak for din kommentar. Dejligt du kan lide min blog og følger med. Jeg elsker også den ubagte version af ostekage, men denne bagte udgave blev også lækker. Tror sagtens du kan komme kompot ovenpå kagen, men hvis du bager den, vil det måske synke til bunden :-) prøv det, prøv det!
Det lyder super lækkert – den skal helt klart afprøves! Og jeg elsker dine billeder! Hvor har du købt de små fine flag? Skal snart holde fødselsdag, så vil prøve at lave det magen til din ;)
Jeg har købt mine flag her: http://www.herriottgrace.com/ og de er så fine! God fornøjelse med kagen og fødselsdag :-)
Hej.
Sidder og bliver fristet til at prøve den kage til min fødselsdag i morgen. Har dog en masse lakridspulver liggende istedet for sirup. Tror du jeg kan bruge det i stedet. Tænker enten at blande det i kompotten eller i flødeostmassen. Har du erfaringer eller ideer i forhold til det?
Jeg tror godt, at du kan komme lakridspulver i ostemassen, men jeg har ikke selv prøvet. Tænker at det kunne smage rigtig godt, så go for it!
Kan det virkelig passe, at der kun skal bruges 150g rabarber? Jeg synes ikke, at man kan smage rabarberen, desværre. Ellers en rigtig lækker kage :)
Jeg brugte 150 g og kunne fint smage det. Men ellers kommer man bare mere i ;-)
Hej
Den ser rigtig god ud kagen, så den vil jeg prøve til min fødselsdag på fredag :-)
Men hvor stor springform har du brugt og mange personer tror du kagen er til?
Jeg brugte en springform i størrelsen 22 cm. Jeg vil skyde på, at der er omkring 8 stykker – rigtig god fornøjelse med kagen. Næste gang, at jeg skal lave den, vil jeg komme mere rabarberkompot i… Bare et lille tip, hvis du vil have den mere syrlig.
Hej Ditte.
Skøn opskrift. Jeg har noget passionsfrugtsirup, som jeg gerne vil bruge i en dessert – meget gerne i din cheesecake. Jeg påtænker at erstatte lakridssiruppen med passion – tror du passion vil gå godt med rabarber? Har du et bud på, hvad passion ellers vil passe rigtig godt sammen med? Tak for dit lækre madunivers.