The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Dessert

Risalamande med 3 slags saucer

af Ditte Ingemann 16. december 2016

ris

Min mors yndlingsdessert er risalamande, og hun spiser det gerne flere gange om året. Desværre har jeg ikke arvet hendes smag i dessert, for faktisk bryder jeg mig ikke om risalamande, og som barn synes jeg det var forfærdeligt at sidde og stikke i en portion (for jeg ville naturligvis gerne finde mandlen). Som årene er gået har risdesserten stadig ikke helt vundet mit hjerte, og jeg vil faktisk hellere have en portion risengrød end risalamande, så måske jeg snupper det i år. I forbindelse med at jeg skrev bogen Moderne Mormormad eksperimenterede jeg med at lave risalamande med forskellige slags saucer, og det var med stor succes blandt de gæster jeg havde inviteret på besøg for at teste opskrifterne. Så måske du skal prøve at skifte den klassiske kirsebærsauce ud i år med fx. havtornsauce eller karamelsauce?

 { Risalamande med tre slags saucer }
Dessert til 6-8 personer

Som det gælder for diskussionen om andesteg versus flæskesteg på juleaften, deles vandene, når der skal vælges mellem varm risengrød inden middagen eller kold risalamande efter hovedretten. Trods sit sofistikerede navn har man aldrig hørt tale om riz à l’amande i Frankrig, hvorfor Dansk Sprognævn i 1986 besluttede at stave desserten lige ud af landevejen: risalamande.

Risalamande:
200 g grødris
1,2 l sødmælk
2 vaniljestænger
1 kanelstang
5 dl piskefløde
2-3 spsk sukker
175 g smuttede mandler

Skyl risene. Kom ris og mælk i en gryde, og bring det i kog. Flæk den ene vaniljestang, og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn og -stang i gryden sammen med kanelstangen. Kog risene i ca. 45 minutter ved svag varme til en fast grød, og rør i den undervejs, så den ikke brænder på. Afkøl risengrøden helt. Tag vanilje- og kanelstangen op.

Pisk fløden til skum. Flæk den anden vaniljestang, og skrab kornene ud. Hak mandlerne. Findel den kolde risengrød med en gaffel, og vend med flødeskum, sukker, vaniljekorn og mandler. Smag den til, så desserten har den sødme du foretrækker. Opbevares på køl indtil den skal serveres.

Kirsebærsauce:
500 g kirsebær, friske eller frosne
165-175 g sukker
1 vaniljestang
3 dl vand
2 spsk maizena (majsstivelse)

Hæld kirsebær i en gryde sammen med sukker, flækket vaniljestang og vand. Bring det i kog, skru ned, og lad det simre i 15 minutter.
Rør maizena ud i lidt vand, og hæld det i den varme kirsebærsauce under konstant omrøring, til det tykner og langsomt kommer i kog. Smag saucen til med sukker.

Karamelsauce:
2,5 dl piskefløde
2 dl sukker
3 dl kogende vand

Pisk fløden til skum.
Smelt sukkeret i en stor gryde, til det karamelliserer. Kom kogende vand i – pas på da det begynder at sprøjte en smule. Rør i blandingen konstant over stærk varme et par minutter. Lad saucen køle helt af, inden den vendes med flødeskum.

Havtornsauce:
1 dl sukker
1 dl vand
125 g optøede havtorn
2 stjerneanis

Kom sukker, vand, havtorn og stjerneanis i en lille gryde. Kog lagen i ca. 10-12 minutter, og smag til. Lad saucen køle af, inden den serveres.

Glædelig jul!

risdessert

Risalamande med 3 slags saucer was last modified: maj 25th, 2017 by Ditte Ingemann
2 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Kål-cæsarsalat
næste
Tacos med BBQ-blomkål

Mere af det samme

Vaffelfest

26. marts 2017

Cheesecake brownies

10. maj 2013

Næsten sunde Snickers

6. marts 2015

Festkage!

13. december 2014

Jeg giver kage!

10. april 2015

Dumle

26. januar 2011

grov crumble med abrikoser & karamel

12. juli 2012

Chokolade & Hindbær

7. januar 2012

Sommertærte med jordbær

18. juli 2014

Chokoladekage med kirsebær

15. juli 2015

2 kommentarer

Julie 17. december 2016 at 21:52

Uhm. Karamel og havtorn. Det lyder lækkert. Jeg er som din mor. Kunne snildt spise risalamande en gang om måneden!
I min fars familie spiste de altid hakket chokolade ovenpå. Det havde min mor dog gennemtrumfet, at det ikke hørte sig til. Så det fandt jeg først ud af da mine forældre blev skilt og jeg for første gang holdt jul med min far og bror alene… åh de minder.

Svar
Ditte Ingemann 20. december 2016 at 08:54

Chokolade på toppen lyder ikke dårligt :-) Måske sammen med karamel…..
Glædelig jul til dig.

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971