Så er det ved at være tid til at komme ud og plukke havtorn – den lille gule vitaminbombe! Jeg kan nu ikke prale af, at jeg selv har været i gang, på trods af, at de vokser overalt i mit nabolag. Jeg nøjes med at kigge på og fotografere de små bær og har i stedet købt mig en meget lækker havtorn-sauce, som jeg valgte at smede sammen med en omgang hjemmelavet is.
Hvis man ikke har havtorn-sauce og ikke selv står med planer om bær-rov, kan man tilsætte mange andre smagsgivere til isen.
Is med havtorn, ca. 1 L:
1 dåse kondenseret mælk á 397 g
5 dl sødmælk
2 spsk havtorn-sauce
Sødmælk og kondenseret mælk blandes sammen i en skål – havtorn tilsættes og ismassen hældes på en ismaskine, som kører ca. 40-45 minutter, hvorefter isen gerne skulle have konsistens som soft-ice. Isen sættes i fryseren et par timer, hvorefter den er perfekt til at spise, men den kan også gemmes et par dage i fryseren.
18 kommentarer
Hvor i Kbh’s-området kan man lede efter hav-torn? Jeg ku’ godt tænke mig at kaste mig ud i plukke-projektet :)
//Louise
Ved Sluseholmen og ved kolonihave-området i slutningen af Islands brygge – der er masser af buske tæt ved vandet!
Uh, havtorn er jeg ikke rigtig faldet for – synes simpelthen de er for sure! Smuk farve dog…
Ja, de er ret sure, hvis de ikke tilberedes med en del sukker :-)
Din is lyder lækker, Jeg har kun haft prøvet at lave en yoghurtsmoothie med friske havtorn og æble, den blev god.
Jeg overvejer også selv at plukke havtorn, men kender ikke rigtig nogle steder i kbh.
Kender du andre steder, udover dem du har nævnt i tidligere kommentar ?
Jeg har som sagt ikke selv prøvet at plukke havtorn, men har hørt om et godt tip, da bærrene er meget bløde og der vist er torne på grenene, så er det en god idé at plukke et par grene af og komme dem i fryseren, derved er de nemmere at få af grenen, men man skal selvfølgelig passe på naturen og ikke “voldtage” busken – pluk med måde. :o)
Nej, jeg kender ikke andre steder end Sydhavn og Islands brygge, men der er også rigtig mange. Du har ret i, at havtorn kan være besværlige at få fat i, både pga. torne og de meget bløde bær!
Et fif…klip grene af (de fleste ting, der voksere, sætter flere grene, blomsterstande osv ved klipning), læg dem i fryseren. Når den er frosset, så kan bærrene rystes af og bruges uden man har stukket sig på de fire-fem centimeter lange torne! Ellers vokser Havtorn i kystnære områder…og er måske der udsat for mindre forurening end inde i København?
Super – mange tak for det gode tip!
Der er super mange havtorn i Vallensbæk Strandpark – nok til os alle
Perfekt – tak for info :-)
Hvor kan man købe den der sauce du brugte til din lækre is?
Fra nordiskkøkken.dk :-)
Jeg har netop tilbragt et par timer i aftensolen på Amager Fælled med at plukke disse dejlige bær. De stikker og man har blomsterstøv over alt bagefter, men totalt hyggelig aftentur – kan varmt anbefales og jeg vil da klart prøve denne is af . Hvor mange friske bær vil du tro, at man skal bruge til sådan en omgang du har lavet her?
Hvor sejt, at du har været afsted på rov :-) jeg synes du skal finde en opskrift på havtorn-sirup eller marmelade og komme det i isen! God fornøjelse :-)
Jamen selvfølgelig, det er da det jeg skal gøre :) Kan varmt anbefale en tur ud og plukke løs – tror bestemt at jeg skal ud igen og sikre et par ekstra poser til de kolde vinter måneder ;)
Super – tak for tippet. Meld endelig tilbage, hvis du får produceret noget lækkert :-)
Lige dele havtorn og sukker giver skøn-skøn sirup der kan bruges til meget mere end is :)
Har nogen en god opskrift på havtorn sorbet de vil dele ?
Nu synes jeg personligt, det er synd at alt skal overdøves med sukker. Jeg har i sommers lavet en fantastisk snaps. Brøndum klar snaps ( uden kommen) og så 800 gr. Havtorn, 300 gr sukker, kan evt. laves uden da havtornen bliver meget sød i smagen jo længere den trækker. Så skal det stå min. 3 mdr. Lavede den i start sep 2012 og drak lidt til jul. Nu i marts 2013 har vi taget den frem igen og den smager fantastisk!
Har så taget ca. 2 dl fra og kogt ind til sirup, så alkoholen fordampede. Har lavet en grund opskrift på flødeis, bestående af pastoriserede æggeblommer og hvider, fløde, vanille og flormelis. Blandet grundopskriften med sirup’en og netop sat det hele i fryseren. Det er den bedste flødeis opskrift til dato. Kan fryses uden is-maskine og smager fantastisk. Så glæder mig til havtorn-flødeis og skal helt sikkert både lave is, snaps, saft og sirup til sommer.