Disse kager er yndigheden selv – jeg er og har altid været vild med kyskager. Da jeg var en meget lille pige, sendte mine forældre mig ned til en ældre dame, ved navn Fru Laursen, som lærte min søster og jeg at bage kyskager. Hun kunne bage de mest perfekte kys, som havde den dejligste konsistens og det er den konsistens jeg stadig stræber efter. Jeg tror hendes hemmelighed var lang bagetid ved lav varme og det er også sådan jeg bager mine kys.
Da jeg blev en smule ældre og måtte bage alene, kastede jeg mig igen over kyskagerne, men i stedet for almindelig eddike, kom jeg til at putte min mors hjemmelavede dildeddike i… Det blev nogle meget specielle kyskager, som måske rent faktisk ville blive et hit i dag, i det nordiske køkken! Men jeg foretrækker nu stadig mine kys med lakrids, chokolade eller hindbær.
Sukker og æggehvider piskes stive og skinnende. Der skal altså piskes en del før marengsmassen har den rette konsistens og udseende – min marengsmasse blev pisket på min Kitchen Aid i cirka 6 minutter. Herefter fyldes massen i en sprøjtepose med en tyl i enden og lakridssirup hældes tilfældigt ned i massen og der laves små marengskys på en bageplade. Nogle af mine blev toppet med en smule finthakkede pistacienødder.
Kyssene skal bage i ca. 1,5 time ved 100 grader og skulle gerne ende med at have en dejlig tyggegummi-agtig masse indeni og total sprødt ydre. I stedet for lakridssirup kan der tilsættes chokolade og mandler, hvilket også er en vidunderlig kombination.
Jeg brugte de fleste af mine lakridskys til at knuse over en skål med god vanilleis – det smager så skønt og er en meget nem og hurtig dessert.
33 kommentarer
Sikke skønne de ser ud, de der små kys! Jeg har købt en lakridssirup til weekenden og tror jeg vil kaste mig ud i en vaniljeis med lakrids. Det er en skøn og smuk blog du har, meget inspirerende at følge:-)
Hilsen Mette
Tak for din kommentar :-) vanilleis og lakrids er et super match!
Din opskrift kommer rigtig belejlig da jeg har planer om at bage kys i morgen.
God fornøjelse med bagning ;-)
Smukt :)
Tak!
Skønne minder.
Jeg besøgte også en gammel dame, da jeg var lille, Moster Anna (min mors moster) og hun bagte de lækreste kys.
Hurra for de gamle dyder!!!
Ja, hurra for gamle minder, dyder og godt bagværk!
Mums… Godt jeg har lakridssirup på lager :)
Mangler bare at købe is ;)
Knus og go søndag.
Ja, det er altid rart at have det på lager – det er så godt til mange ting :-) God søndag
De ser rigtig lækre ud…. jeg må da hellere få købt noget lakridssirup ;)
Jeg er blevet helt vild med lakridssirup og det kan bruges til meget andet end kyskager!
Jeg bager mine med lakridspulver som jeg pisker ind i dejen. Det virker også rigtig fint
Ja, lakridspulver er også super godt til kys – du kan se min version her: http://www.thefoodclub.dk/kys/
Lavede dem i weekenden, og de blev rigtig gode. Serverede dem da vi havde gæster og fadet blev bare rydet.
Sejt at de blev gode og dine gæster kunne lide dem :-)
Lækker opskrift, som helt sikkert skal prøves :)
Hvor køber du salt lakridssirup henne eller laver du det selv??
Jeg laver det ikke selv, men det kan efterhånden købes mange steder. Siruppen er fra Johan Bülow og kan købes over nettet, i magasin og i mange kaffe/the/chokolade – butikker. Håber du kan finde det et sted :-)
Hold nu kæft, hvor var de lækre.. i hvert fald ikke sidste gang jeg har lavet dem.
Har linket til opskriften på min blog, håber det er okay.
Det er helt okay – dejligt du kunne lide dem
tillægssprøgsmål:
hvordan opbevarer du dem, så de ikke bliver fugtige??
De få som er tilbage, er blevet lidt bløde igen og tror det er fordi de fik lov til at stå på pladen for længe..
Jeg opbevarer mine kys i en tæt, lukket beholder, så der ikke kan trænge fugt ind til dem. Synes mine forbliver sprøde nogle dage :-)
Hej :)
jeg har tænkt mig at bage disse imorgen, men putter du pistacienødderne på før eller efter ovnen??
Hej Trine, jeg kommer nødderne på inden ovnen :-) God bagelyst!
Hej :)
skal de bages ved over-undervarme eller varmluft?
skal oven være kold eller varm?
De bages ved almindelig varme – altså ikke varmluft og i en varm ovn :-)
Hej.
Dem må jeg prøve at lave. Vil prøve at komme kaffe i, det tror jeg morfar vil synes om :-)
Hvor længe kan de holde sig i en tæt lukket bøtte så de stadig er dejlig sprøde??
God idé – hos mig kan de holde op til en uge, men så er de også spist :-)
De er bare så lækre. Da jeg bagte dem første gang, ja så gik der ikke mange dage inden, at de var væk. Super opskrift;)
Dejligt du kunne lide dem :-)
Super skønne kys! Har efterhånden lavet dem et par gange, og de er et lige stort hit, HVER gang! Tak for en fantastisk opskrift, og masser af inspiration. Super fed blog!
Tusind tak, Mia – dejligt du læser med.
Du nævner eddike hvornår og hvor meget kommer du i af det. Tænker det er med til at give sprødhed og en lidt sej masse der holder formen. Skal helt klart prøve at lave en portion.