I mandags var jeg endnu engang i Go’Morgen Danmark og denne gang handlede det om mit yndlingsemne; nemlig morgenmad. Jeg elsker morgenmad – faktisk så meget, at jeg kan glæde mig
allerede om aftenen, hvis jeg ved der er lækker morgenmad i sigte. Det er bestemt ikke alle morgener jeg har lige god tid, eller den store appetit, men jeg spiser alligevel altid morgenmad.
Jeg gør for det meste rigtig meget ud af at variere min morgenmad, da jeg ret hurtigt bliver træt af at spise det samme flere dage i træk. Desværre bliver morgenmaden ofte nedprioriteret, og mange
ender dagligt med at tage det nemme og identiske valg, mens aftensmad uden variation ville være utænkeligt – specielt hvis den skulle hældes fra en færdigpakket boks.
Der er naturligvis en masse gode grunde til at spise morgenmad, bl.a. at give kroppen en god og sund start på dagen. Morgenmåltidet er for de fleste nok det mest rutineprægede måltid, og det måltid, som vi tænker mindst over, men efter min overbevisning (måske) dagens vigtigste måltid.
Morgenmåltidet er en del af dagens tre hovedmåltider, og bør derfor prioriteres i lige så høj grad som frokost og aftensmad. Her kommer tre bud på, hvordan en nem morgenmad kan se ud – og det gode ved disse opskrifter er, at de kan forberedes dagen før og tages med på farten.
{ Grøn smoothie med spinat og banan }
1 person
75 g frossen spinat
75 g frossen broccoli
1 moden banan
ca. 2 – 2 ½ dl mandelmælk eller alm. mælk
1 spsk mandler
5 g ingefær
1 tsk kanel
1 tsk lakridspulver
Kom alle ingredienserne i en kraftig blender og blend det hele godt sammen til en ensartet masse. Tilsæt mere væske, hvis du ønsker en tyndere konsistens.
Jeg kan godt lide at hælde min smoothie i en skål og toppe med granola og spise den med ske, men du kan sagtens hælde den på glas og drikke den i stedet.
{ Køleskabsgrød med revet æble, citron & vanilje }
1 person
1 dl havregryn
ca. 1 1/4 dl mælk
1 tsk ren vaniljepulver
skal fra 1 øko citron
1 tsk chiafrø (valgfrit)
3 spsk skyr eller neutral yoghurt
1 æble, revet
nødder, frugt og bær til topping
Kom havregryn, mælk, vaniljepulver og citronskal (og evt. chiafrø) i et glas eller en anden lukket beholder – rør det hele godt sammen, og stil grøden på køl til næste morgen.
Rør rundt i grøden inden servering, tilsæt skyr og revet æble – smag grøden til. Top grøden med forskellige slags topping – lige nu er det kirsebær og kakaonibs der hitter for mig. Hæld grøden i en skål eller tag den med i syltetøjsglas på farten.
{ Morgenmadsbarer med boghvede }
8-10 stk
2 bananer
10 dadler, gerne medjool dadler uden sten
2 æg
2 spsk tahin
50 g mandler, grofthakkede
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt kardemomme
2½ dl havregryn
1¼ dl sesamfrø eller solsikkekerner
1¼ dl hel boghvede
1 nip salt
Blend bananer, dadler, æg og tahin godt sammen. Bland mandler, kanel, kardemomme, havregryn, sesamfrø, boghvede og salt sammen i en skål og rør de våde ingredienser i. Rør dejen godt sammen og fordel den i en form (20 x 20 cm) beklædt med bagepapir.
Sæt formen i den ovnen ved 175 grader, varmluft og bag dejen i ca. 25 minutter. Lad massen køle helt af i formen og skær den derefter ud i barer. Opbevar barerne i en kagedåse på køl – de kan holde ca. 1 uge på køl.
Hvis du har brug for mere inspiration til morgenmaden, så har jeg lavet en e-bog, Morgenmadsmissionen, som er fyldt med lækre morgenmadsopskrifter. Bogen indeholder mere end 80 opskrifter på bl.a grød med saltet dadelkaramel, bagte avocado med æg, baconmuffins, æblepandekager, tips til at lave din egen surdej, hjemmelavet nøddesmør og mange andre skønne opskrifter. Der er opskrifter både til den travle hverdagsmorgen og til weekendmorgener, hvor tiden er bedre, og der måske også er plads til et sødt indslag. Bogen kan du læse mere om her.