The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

AftensmadGo'Morgen DanmarkVegetar

Dal Bhat fra Nepal

af Ditte Ingemann 17. april 2017


I morges hoppede jeg endnu en gang i Go’Morgen Danmark, for at lave Nepals nationalret; Dal Bhat. Som I måske kan huske, så var jeg i sidste måned på rundrejse i Nepal med CARE, for at se nærmere på nogle af de projekter CARE arbejder på i Nepal ift. produktion af fødevarer, herunder fx. grøntsager. Care laver udviklingsarbejde i Nepal og vi havde en fantastisk rejse –  jeg vil snart dele meget mere fra turen her på bloggen. 

Men nu skal det handle om Dal Bhat – traditionelt set består retten af kogte ris med en form for linsegrød ved siden af. Retten kan laves på rigtig mange måder og med mange forskellige smage og grøntsager. Jeg har lavet min egen version, som er mættende, fyldig, krydret, sund og cremet – lav gerne en stor portion, for retten smager næsten endnu bedre dagen efter.

{ Dal Bhat }
4 personer

4 fed hvidløg
25 g ingefær
2 spsk spidskommen
1 spsk stødt koriander
1 tsk sennepsfrø
1 tsk gurkemeje
1 tsk kanel
½ tsk kardemomme
3 spsk olie
1 løg
200 g blomkål
1 æble, i små tern
1 ds flåede tomater (400 g)
3 dl røde linser, skyllede
5-6 dl vand
1 dåse kokosmælk
100 g babyspinat
2 dl frosne ærter
limesaft
salt
evt. chilisauce

Kom hvidløg, ingefær, spidskommen, koriander, sennepsfrø, gurkemeje, kanel og kardemomme i en minihakker sammen med olie, og blend det hele godt sammen til en pasta. Pil og hak løget. Svits krydderiblandingen i ca. 5-6 minutter sammen med hakket løg ved middelvarme. Tilsæt små tern af blomkål, æble, flåede tomater, linser og vand. Lad det hele simre under låg i ca. 45 minutter ved middelvarme – tilsæt kokosmælk, rengjort spinat og ærter og evt mere vand, hvis retten virker for tør – lad det simre yderligere i 15 minutter. Smag til med limesaft, salt og evt. chilisauce. Retten kan serveres som den er, men smager dejligt sammen med myntedip, peanutsalat og evt. naanbrød.

{ Myntedip }

1 bdt mynte
1 lille løg
1/2 – 1 grøn chili
saft fra 2 citroner/lime
1 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk sukker
salt

Blend det hele godt sammen og smag til.

{ Peanutsalat }

1 spsk olie
2 fed hvidløg, revet
10 g ingefær, revet
1 tsk chilflager
saft fra ½ lime
2 dl peanuts, grofthakkede
3 tomater, finthakket
½ rødløg, finthakket
koriander, finthakket

Rør olie sammen med hvidløg, ingefær, chiliflager og limesaft. Kom peanuts, tomater, rødløg og koriander i en skål og vend dressingen i. Server med det samme.

Dal Bhat fra Nepal was last modified: maj 25th, 2017 by Ditte Ingemann
9 kommentarer
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Nøddemuffins med squash
næste
Morgenmadscrumble med bær

Mere af det samme

Ostemadder med ged

20. oktober 2011

Pizza med rødbede ★

27. november 2013

Lækre linsebøffer

14. august 2013

Quinoa & Blomkål

31. oktober 2013

Blomkålspizza

12. december 2015

Vintersuppe med rødbede

20. november 2013

Verdens bedste pizza

22. november 2010

Risotto med græskar & salvie

27. november 2012

Tarteletter med hvide asparges

28. maj 2015

Perlerisotto med rosenkål

22. november 2011

9 kommentarer

Mille 21. april 2017 at 07:52

Hej :-)
Opskriften ser så lækker ud! Jeg vil høre, om du tror, at jeg kan bruge grønne linser i stedet for røde? Har nemlig en pose jeg gerne vil have brugt, men kan ikke lige finde en opskrift hvor de indgår :-)

Venlig hilsen
Mille

Svar
Ditte Ingemann 21. april 2017 at 08:10

Det kan du helt sikkert – de grønne linser koger ikke lige så meget ud som de røde, men derfor kommer det stadig til at smage godt :-) God weekend. Kh Ditte

Svar
Jan 19. januar 2018 at 18:10

Hvor stor en dåse kokosmælk har du brugt? Vi har brugt en 400 ml. dåse og så blev det til suppe :-)

Smager stadig dejligt men er blevet lidt tyndt.

Svar
Ditte Ingemann 22. januar 2018 at 08:56

Hej Jan, Lad du retten simre i ca. 1 time ialt? Den burde blive meget cremet – jeg bruger også 400 ml kokosmælk :-)

Svar
Kristoffer 17. december 2018 at 21:27

Hej Ditte,

Det ser super lækkert ud, men jeg syntes at det misvisende at kalde det dal bhat. Dal bhat består jo egentlig af en masse blandede retter, deribland ris og linsesuppe. Har selv rejst rigtig meget Nepal, og halvdelen af de ingredienser du nævner har jeg aldrig nogensinde fået i en dal før. Kokosmælk i nepalesisk mad? Peanutsalat? Lyder nu mere som en fusionsret fra forskellige dele af syd-og Sydøstasien.

Beklager det sure opstød.

Svar
Ditte Ingemann 17. december 2018 at 22:08

Det gør bestemt intet, men jeg har nu fået begge dele i Nepal og Dal Bhat kan heldigvis laves på hundredevis af forskellige måder :-)

Svar
Karina 30. april 2019 at 15:01

Hvad kan man bruge som alternativ til kokosmælk ? Der er ingen i hjemmet der kan lide kokos
Kh Karina

Svar
Nina Suhr 7. august 2019 at 18:59

Hold nu op, hvor smager det godt! Har lige lavet retten til stor glæde for både store og små i familien :-) Mange hilsner fra Nina

Svar
Amalie 13. januar 2020 at 18:37

Hej! Jeg glæder mig til at lave retten – hvordan bliver myntedippen i konsistensen? Der skal ikke noget andet i, f.eks. yoghurt?

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen