I morges hoppede jeg endnu en gang i Go’Morgen Danmark, for at lave Nepals nationalret; Dal Bhat. Som I måske kan huske, så var jeg i sidste måned på rundrejse i Nepal med CARE, for at se nærmere på nogle af de projekter CARE arbejder på i Nepal ift. produktion af fødevarer, herunder fx. grøntsager. Care laver udviklingsarbejde i Nepal og vi havde en fantastisk rejse – jeg vil snart dele meget mere fra turen her på bloggen.
Men nu skal det handle om Dal Bhat – traditionelt set består retten af kogte ris med en form for linsegrød ved siden af. Retten kan laves på rigtig mange måder og med mange forskellige smage og grøntsager. Jeg har lavet min egen version, som er mættende, fyldig, krydret, sund og cremet – lav gerne en stor portion, for retten smager næsten endnu bedre dagen efter.
{ Dal Bhat }
4 personer
4 fed hvidløg
25 g ingefær
2 spsk spidskommen
1 spsk stødt koriander
1 tsk sennepsfrø
1 tsk gurkemeje
1 tsk kanel
½ tsk kardemomme
3 spsk olie
1 løg
200 g blomkål
1 æble, i små tern
1 ds flåede tomater (400 g)
3 dl røde linser, skyllede
5-6 dl vand
1 dåse kokosmælk
100 g babyspinat
2 dl frosne ærter
limesaft
salt
evt. chilisauce
Kom hvidløg, ingefær, spidskommen, koriander, sennepsfrø, gurkemeje, kanel og kardemomme i en minihakker sammen med olie, og blend det hele godt sammen til en pasta. Pil og hak løget. Svits krydderiblandingen i ca. 5-6 minutter sammen med hakket løg ved middelvarme. Tilsæt små tern af blomkål, æble, flåede tomater, linser og vand. Lad det hele simre under låg i ca. 45 minutter ved middelvarme – tilsæt kokosmælk, rengjort spinat og ærter og evt mere vand, hvis retten virker for tør – lad det simre yderligere i 15 minutter. Smag til med limesaft, salt og evt. chilisauce. Retten kan serveres som den er, men smager dejligt sammen med myntedip, peanutsalat og evt. naanbrød.
{ Myntedip }
1 bdt mynte
1 lille løg
1/2 – 1 grøn chili
saft fra 2 citroner/lime
1 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
1 tsk sukker
salt
Blend det hele godt sammen og smag til.
{ Peanutsalat }
1 spsk olie
2 fed hvidløg, revet
10 g ingefær, revet
1 tsk chilflager
saft fra ½ lime
2 dl peanuts, grofthakkede
3 tomater, finthakket
½ rødløg, finthakket
koriander, finthakket
Rør olie sammen med hvidløg, ingefær, chiliflager og limesaft. Kom peanuts, tomater, rødløg og koriander i en skål og vend dressingen i. Server med det samme.
9 kommentarer
Hej :-)
Opskriften ser så lækker ud! Jeg vil høre, om du tror, at jeg kan bruge grønne linser i stedet for røde? Har nemlig en pose jeg gerne vil have brugt, men kan ikke lige finde en opskrift hvor de indgår :-)
Venlig hilsen
Mille
Det kan du helt sikkert – de grønne linser koger ikke lige så meget ud som de røde, men derfor kommer det stadig til at smage godt :-) God weekend. Kh Ditte
Hvor stor en dåse kokosmælk har du brugt? Vi har brugt en 400 ml. dåse og så blev det til suppe :-)
Smager stadig dejligt men er blevet lidt tyndt.
Hej Jan, Lad du retten simre i ca. 1 time ialt? Den burde blive meget cremet – jeg bruger også 400 ml kokosmælk :-)
Hej Ditte,
Det ser super lækkert ud, men jeg syntes at det misvisende at kalde det dal bhat. Dal bhat består jo egentlig af en masse blandede retter, deribland ris og linsesuppe. Har selv rejst rigtig meget Nepal, og halvdelen af de ingredienser du nævner har jeg aldrig nogensinde fået i en dal før. Kokosmælk i nepalesisk mad? Peanutsalat? Lyder nu mere som en fusionsret fra forskellige dele af syd-og Sydøstasien.
Beklager det sure opstød.
Det gør bestemt intet, men jeg har nu fået begge dele i Nepal og Dal Bhat kan heldigvis laves på hundredevis af forskellige måder :-)
Hvad kan man bruge som alternativ til kokosmælk ? Der er ingen i hjemmet der kan lide kokos
Kh Karina
Hold nu op, hvor smager det godt! Har lige lavet retten til stor glæde for både store og små i familien :-) Mange hilsner fra Nina
Hej! Jeg glæder mig til at lave retten – hvordan bliver myntedippen i konsistensen? Der skal ikke noget andet i, f.eks. yoghurt?