Jeg ved godt, at vejret i øjeblikket ikke indbyder til grillmad, men jeg vil nu alligevel gerne dele en salat med grillede grøntsager med jer. Jeg er netop flyttet og har fra mit nye køkken udgang til en altan, hvor min store gasgrill står, hvilket gør det super nemt at grille i ny og næ, også selvom det er januar måned.
Jeg er ret pjattet med fennikel, som er en lidt overset grøntsag her i Danmark og måske er det fordi mange ikke helt ved hvordan de skal gribe den lakridssmagende grøntsag an. Men faktisk er fennikel en af de grøntsager som kan bruges på uendelig mange måder, og den ændrer smag og konsistens alt efter hvordan den tilberedes og håndteres. Fennikel er en super sprød grøntsag og har en sødlig anissmag, hvilket gør den perfekt at bruge i salater i ultra tynde skiver – konsistensen minder meget om bladselleri; sprød og en anelse trævlet. De friske grønne skud som sidder på toppen af fenniklens “fingre”, kan bruges som dild, så smid det endelig ikke ud, men brug det i salater eller til at pynte med.
Begynder man at arbejde mere med den alsidige fennikel og tilberede den vil smagen forvandle sig til en fin, mild smag med kun en svag undertone af lakrids. Så hvis du hører til dem som ikke er fan af lakridssmagen, kan jeg anbefale at prøve at tilberede fennikel enten ved at grille, koge, braisere, bage eller stege den.
Denne opskrift har jeg udviklet til Kosan Gas, som har samlet en række lækre, nemme grillopskrifter, som jeg synes du skal tjekke ud på deres website, hvis du skulle have mod på at grille i de kolde måneder.
{ Fyldig salat med grillet fennikel og quinoa }
tilbehør til 4 personer
1 fennikel
1 squash
250 g tomater
2 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
3 dl quinoa
2 spsk tahin
1 spsk olivenolie
saft fra ½ citron
1-2 spsk vand
1 håndfuld bredbladet persille
10 sorte oliven, uden sten
salt og peber
4 spsk pinjekerner, ristede
salt og peber
Skær fenniklen ud i tynde skiver. Halver tomaterne og skær squash ud i tynde strimler. Hak hvidløg fint og rør det sammen med olie – vend alle grøntsagerne deri og grill grøntsagerne et par minutter på en varm grill indtil de får flotte grillstriber og bliver bløde. (Har du ikke en grill, så steg grøntsagerne på en pande i stedet)
Tilbered quinoa’en efter anvisningen på pakken og lad den køle en smule af. Rør tahin sammen med olie, citronsaft, vand, salt og peber, og vend dressngen i den kogte, lune quinoa. Inden servering vendes quinoa med de grillede grøntsager, hakket persille, oliven og pyntes med ristede pinjekerner og evt. mere hakket persille.
Dette indlæg er lavet i samarbejde med Kosan Gas og er et sponsoreret indlæg.