The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

BagværkMorgenmad

Mit yndlings-bagværk…

af Ditte Ingemann 8. marts 2013

Sikke mange fine kommentarer, der er kommet til konkurrencen om en smuk brødkasse fra The Oak Men – mine tænder læber helt i vand når jeg tænker på alle de gode sager I skriver om. Jeg har selv en stor svaghed for nybagt brød og nogle af mine favoritter er: Kanelsnurrer, Stenalderbrød, Pull-apart brød med æbler og brød i fad. Jeg bager næsten morgenboller hver eneste weekend og jeg tror faktisk ikke det er muligt at blive træt af dem, så her kommer min gode og nemme opskrift på koldhævede morgenboller. 

Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.

Grove morgenboller, ca. 8-9 stk.:

5 g gær
1 dl surdej
4 dl koldt vand
2 spsk solsikkekerner
2 tsk salt
ca. 200-250 g fuldkornsmel, til denne portion brugte jeg emmermel
ca. 300 g hvedemel

Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsmel og solsikkekerner, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og juster mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine og rører i ca. 10-14 minutter.

Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord, evt. blandet med en smule grove havregryn. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 8 boller ud af denne portion.

Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.

God weekend og god bagelyst!

Mit yndlings-bagværk… was last modified: oktober 16th, 2013 by Ditte Ingemann
12 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Konkurrence #3 – The Oak Men
næste
Morgenmad med æg!

Mere af det samme

Mandelsmør

20. oktober 2011

Den bedste morgengrød

27. december 2013

Havregrød & Lakrids

19. januar 2012

Morgenmad med masser af smag

25. juni 2013

Nøddemuffins med squash

16. april 2017

Semlor med amaretto-creme

27. februar 2014

Spinatsmoothie, sommer, sol & søndag

20. maj 2012

Grøn Mandag / Greenie

15. august 2016

Boller op, boller ned, boller i min...

29. november 2010

Yoghurt lavet af havregryn

11. marts 2018

12 kommentarer

Losarinas mor 8. marts 2013 at 12:21

Åh, hvor ser de gode ud – synes næsten jeg kan dufte dem :) Det er dejlig med godt brød !

Svar
Ditte 8. marts 2013 at 13:21

De er også bare drøn gode :-)

Svar
Sille/Dottykay 8. marts 2013 at 13:15

Se, det er dét jeg aldrig har forstået ved sådan en opskrift- at man skal vente EN HEL TIME før de skal i ovnen. Jeg har da nået at spise morgenmad mange gange før de er færdige :) De ser rigtig gode ud, måske skal de prøves, selvom jeg er ved at ødelægge min kitchen aid på surdejsbrød!! God weekend Ditte:)

Svar
Ditte 8. marts 2013 at 13:20

Åh, Sille – jeg har det på samme måde… Tippet har jeg fået af en bager og jeg synes faktisk brødet bliver bedre, hvis det får lov at komme lidt ud i varmen inden det skal i ovnen. Men jeg skal altså også have min morgenmad ret hurtigt efter jeg er stået op, så ofte smider jeg bare bollerne ind med det samme og de bliver alligevel super gode. Ha´en fantastisk weekend :-)

Svar
Ditte 8. marts 2013 at 13:22

Jeg er også bange for at min Kitchen Aid ikke holder for evigt… Men jeg bruger dit trick med at stille noget foran den, så jeg kan høre hvis den er på vej ud over køkkenbordet ;-)

Svar
Søren { broedet.dk | gourmand.dk } 8. marts 2013 at 15:49

De ser godt nok ualmindeligt lækre ud de grovboller og helt fantastiske billeder.

Bedste Hilsner
Søren

Svar
Ditte 8. marts 2013 at 16:00

Tusind tak, Søren – god weekend.

Svar
Agathe 8. marts 2013 at 19:39

Mums de skal helt klart prøves! Jeg er virkelig en sucker for godt brød!! Har dog lidt svært ved at finde ud af om koldthævede boller bliver bedst med varmluftsovn eller alm, ovn. Hvad bruger du?

Svar
Ditte 9. marts 2013 at 07:47

Jeg bruger varmluft til brød og almindelig ovn til kager :-) sådan fungerer det bedst for mig!

Svar
Marian 9. marts 2013 at 09:34

Pull Apartbrød med æble. Dét må jeg teste! Uhmnnnnn

God weekend!

Svar
Pernille 15. marts 2013 at 17:45

Mums hvor blev de bare lækre! Jeg brugte en levain surdej og vendte dem i 5-kornsflager – helt perfekt! Tror du, at man ville kunne bruge ølandshvede og skal der i så fald tilsættes mere gær så de ikke bliver for flade? Tak endnu engang for en inspirerende blog, jeg kommenterer ikke ofte men har efterhånden lavet mange af dine opskrifter og er hidtil aldrig blevet skuffet:-)

Svar
Ditte 16. marts 2013 at 08:52

Hvor dejligt at høre – skønt du læser med. Er sikker på at du sagtens kan bruge Ølandshvede og hvis du er bange for, at de ikke hæver nok, så tilsæt yderligere 5 g gær :-) god weekend.

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971