The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Bagværk

{ surdejsbrød }

af Ditte Ingemann 17. juli 2013

Som I måske allerede har opdaget, så har bloggen fået nyt udseende – den trængte lige til en lille sommer makeover. Jeg er så heldig at have en sød mand, som er ret fiks til det med edb og det er altid rart med en hjælpende hånd når det kommer til WordPress. Der er stadig nogle småting vi lige skal have på plads, men det kommer hen ad vejen. Jeg har længe gerne ville kunne give et bedre overblik over mine kategorier, så jeg har nu fået fordelt mine indlæg i nogle få, passende kategorier, samt et mere enkelt og overskueligt design. Eksempelvis hører dette indlæg til under “bagværk”, hvor det nu er noget mere tilgængeligt at navigere rundt. 

Forleden lavede jeg nogle rigtig gode surdejsbrød med gårdagens rester; nemlig kogte kartofler og de blev et stort hit, især efter en tur på grillen.

Opskriften kan både bruges til mine gode morgenboller og til kartoffelbrødene.

Nemme surdejsboller, ca. 9 stk:

Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.

5 g gær
3/4 dl surdej
4 dl koldt vand
1 dl havregryn
2 tsk havsalt
ca. 200-250 g fuldkornsspelt
ca. 300 g hvedemel

Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsspelt og havregryn, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og justér mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine ved medium hastighed og rører i ca. 10 minutter.

Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 9 boller ud af denne portion.

Morgenbollerne vendes i en blanding af kerner og frø inden de ryger i ovnen. Kartoffelbrødene trykkes en smule flade og toppes med en blanding af kogte kartofler, olivenolie, salt, peber og revet parmesan.

Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.

morgenbolle

{ surdejsbrød } was last modified: oktober 16th, 2013 by Ditte Ingemann
6 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Sommersalat og et forsinket skål fra Roskilde
næste
// lynhurtig aftensmad

Mere af det samme

Kokosbrød med banan

27. marts 2016

Manitoba

8. april 2012

Spelt-snurrer med birkesfyld

1. december 2015

Kanelsnurrer med surdej

3. april 2018

En bid brød

25. november 2011

Mit yndlings-bagværk…

8. marts 2013

Fabelagtige fastelavnsboller

7. februar 2012

Boller i det blå

12. december 2011

En weekend i Berlin

19. oktober 2015

The Food Club – nu med surdej

9. februar 2012

6 kommentarer

Nupur 17. juli 2013 at 22:14

Wonderful new look ! And he pics look so summery.. I love the Sourdough breads, they taste so good with garlic butter .. yumm !

Svar
Ditte 19. juli 2013 at 13:34

Thank you so much – glad you like it ;-)

Svar
fattig-bloggeren 19. juli 2013 at 15:14

Er lige begyndt at følge, har jo ikke noget at sammenligne med, men min umiddelbare bud er at din mand har rimelig godt styr på WordPress ;)
Surdejsboller er jo sjældent skidt, men kan godt lide at du lige peppede det op med nogle rester! Er fan af at bruge det man nu lige har i køleren, så får man også prøvet noget nyt ;)
Og så ser de jo virkelig lækre ud :)
Hilsen fattig-bloggeren

Svar
Ditte 20. juli 2013 at 20:59

Velkommen til – dejligt du følger med. Jeg er også stor fan af både surdejsbrød og brug af rester, og disse brød blev super lækre :-) God weekend til dig.

Svar
Inger 19. juli 2013 at 16:58

Hej Ditte.
Jo, du kan tro, jeg har opdaget, at bloggen har fået nyt udseende – jeg må sige, det er superflot, nemt og overskueligt :O)
Vi ses snart, jeg glæder mig :O))
Kh Inger

Svar
Ditte 20. juli 2013 at 20:57

Tusind tak, Inger – den trængte til en opfrisker :-) Dejligt vi snart ses!

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen