Som I måske allerede har opdaget, så har bloggen fået nyt udseende – den trængte lige til en lille sommer makeover. Jeg er så heldig at have en sød mand, som er ret fiks til det med edb og det er altid rart med en hjælpende hånd når det kommer til WordPress. Der er stadig nogle småting vi lige skal have på plads, men det kommer hen ad vejen. Jeg har længe gerne ville kunne give et bedre overblik over mine kategorier, så jeg har nu fået fordelt mine indlæg i nogle få, passende kategorier, samt et mere enkelt og overskueligt design. Eksempelvis hører dette indlæg til under “bagværk”, hvor det nu er noget mere tilgængeligt at navigere rundt.
Forleden lavede jeg nogle rigtig gode surdejsbrød med gårdagens rester; nemlig kogte kartofler og de blev et stort hit, især efter en tur på grillen.
Opskriften kan både bruges til mine gode morgenboller og til kartoffelbrødene.
Nemme surdejsboller, ca. 9 stk:
Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.
5 g gær
3/4 dl surdej
4 dl koldt vand
1 dl havregryn
2 tsk havsalt
ca. 200-250 g fuldkornsspelt
ca. 300 g hvedemel
Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsspelt og havregryn, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og justér mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.
Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine ved medium hastighed og rører i ca. 10 minutter.
Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 9 boller ud af denne portion.
Morgenbollerne vendes i en blanding af kerner og frø inden de ryger i ovnen. Kartoffelbrødene trykkes en smule flade og toppes med en blanding af kogte kartofler, olivenolie, salt, peber og revet parmesan.
Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.
6 kommentarer
Wonderful new look ! And he pics look so summery.. I love the Sourdough breads, they taste so good with garlic butter .. yumm !
Thank you so much – glad you like it ;-)
Er lige begyndt at følge, har jo ikke noget at sammenligne med, men min umiddelbare bud er at din mand har rimelig godt styr på WordPress ;)
Surdejsboller er jo sjældent skidt, men kan godt lide at du lige peppede det op med nogle rester! Er fan af at bruge det man nu lige har i køleren, så får man også prøvet noget nyt ;)
Og så ser de jo virkelig lækre ud :)
Hilsen fattig-bloggeren
Velkommen til – dejligt du følger med. Jeg er også stor fan af både surdejsbrød og brug af rester, og disse brød blev super lækre :-) God weekend til dig.
Hej Ditte.
Jo, du kan tro, jeg har opdaget, at bloggen har fået nyt udseende – jeg må sige, det er superflot, nemt og overskueligt :O)
Vi ses snart, jeg glæder mig :O))
Kh Inger
Tusind tak, Inger – den trængte til en opfrisker :-) Dejligt vi snart ses!