Min påske har bestået af mange ting; arbejde, rengøring, indkøb og snevejr, men heldigvis også bagning, sol og fotografering. Jeg har nemlig fået en ny slags mel og en ny linse.
Solen har da også tittet frem, og i de korte øjeblikke har jeg fløjet afsted med kameraet under armen og knipset lidt billeder af området, hvor jeg bor. Jeg havde ellers indstillet mig på, at sommeren var nær, men næ nej, der tog jeg fejl. Det gav dog en perfekt anledning til at holde sig indendøre og bage. Jeg fik for nylig Cofocos kogebog “En kogebog” i gave af min veninde, og deri faldt jeg over en brødopskrift med manitoba-mel, som jeg aldrig har prøvet at bage med før.
Manitoba er dyrket i det canadiske distrikt Manitoba, deraf navnet. Melet er en kraftig hvedemel, som har et meget højt proteinindhold og giver en elastisk dej og et flot brød. Manitoba-mel er en smule dyrere end almindelig hvedemel og kan være svært at skaffe, men hvis man er heldig kan man falde over det i Netto eller f.eks. bestille det hjem fra Sverige.
Her kommer opskriften på Scarpettas bondebrød:
500 g. manitoba cream (mel)
0,5 l. vand
20 g. salt
15 g. gær
Gæren røres ud i lunkent vand og derefter tilsættes mel og salt. Dejen æltes indtil den slipper kanterne på skålen, cirka 10 minutter – brug evt. en røremaskine. Dejen hæver i ca. 1 time et lunt sted. Når dejen har hævet, vendes den ud på et meldrysset bord og skæres i to stykker, som formes forsigtigt til brød og drysses med mel. Brødene bages ved 250 grader i ca. 18-20 minutter, hvorefter der skrues ned til 200 grader og brødene bages yderligere 8-10 minutter.
Lad brødene køle helt af inden de skæres ud og spises.
Hvis man ikke kan skaffe manitoba-mel, har jeg læst mig frem til, at man i stedet kan benytte tipo-00, som efterhånden kan købes i de fleste supermarkeder.
Fortsat god påske og hvis der skulle ske at komme mere dårligt vejr, kan man roligt kaste sig over denne brødopskrift. Jeg har langt om længe fået mig en ny surdej, som jeg skal bruge dagen på imorgen.
43 kommentarer
nice pictures :)
Thanks :-)
Ejj hvor ser det godt ud! Hvis du falder over det i en dagligdags butik må du meget gerne sige til!
http://agoodiebag.blogspot.com/
Jep, jeg skal nok råbe højt, hvis jeg falder over manitoba-mel :-)
Super lækre billeder – og sjovt at få et glimt af personen bag bloggen.
Var det nemt at bage et lækkert brød med det nye mel? Jeg er virkelig modløs mht brødbagning ovenpå noget kikset surdej.
Mange tak Ida. Denne brødopskrift er super nem og surdejsfri, så du kan roligt kaste dig over den – jeg tror ikke det kan gå galt!
Super fine billeder som altid. Brødet lyder i al fald nemt og lige til, synes jeg har set melet et par gange i vores netto på islands brygge?!
Tusind tak Vibeke! Tror godt man kan være heldig at finde melet i Netto, så det kan sagtens passe, at du har stødt på det :-)
Nu går jagten altså for alvor ind på manitoba…..!!!!!
Tak for super inspiration!
God idé og god jagt :-)
Nice blog med fede opskrifter og lækre billeder – må jeg spørge hvilket kamera du bruger og hvilken linse du har fået og taget ovenstående billeder med? :-)
Mange tak Kasper – jeg bruger et Sony NEX-5 kamera og min nye linse hedder SLR magic 35 mm, f/1.7!
Virkelig god blog- og meget inspirerende :-D
Bruger du nogen form for fotoredigering eller efterbehandling?
Tak for din kommentar Isa. Desværre kommer mine billeder ikke ud af kameraet og er så flotte. De får en lille skønhedsbehandling ;-)
Har forsøgt mig med opskriften 1 gang og kunne slet ikke opnå samme lækre resultat. Jeg var nødt til at bruge meget mere mel end der stod i opskriften for at jeg kunne få dejen til at slippe skålen fuldstændigt – det skal den måske ikke?
Har du et godt tip jeg kan prøve?
Hej Anne, Det lyder sørme lidt mærkeligt. Opskriften er fra Cofoco´s kogebog og den virkede fint for mig. Jeg bruger stort set altid omkring 500 g. mel til 0,5 l vand, hvilket passer perfekt. Dejen skal være en smule klisteret, men stadig slippe skålens kanter når den har rørt i noget tid. Hvis du har mod på det, må du prøve igen, for jeg kan ikke rigtig gennemskue, hvad der er gået galt :-)
God weekend til dig
Jeg må prøve igen – så får du en tilbagemelding
Super :-)
Så har jeg forsøgt mig igen, og fik et MEGET bedere resultat ud af det… Synes jeg havde svært ved at forme mine brød, så det fik lov til bare at flyde ud. De hævede dog rigtig pænt i ovnen, så ja, nu kom mine brød, i langt højere grad, til at ligne dine.
Anne
Sejt du prøvede igen og endnu mere sejt, at brødet blev godt ;-) God søndag.
Hej Ditte.
Jeg skulle også bage manitobabrød fra Cofoco-bogen idag, og da jeg ikke vidste hvad jeg skulle erstatte Manitoba med googlede jeg – og vips; så poppede din lækre blog op :O)
Jeg bagte med 200 g tipo oo og 300 g fuldkornshvede fra Meyer – det blev til to glimrende brød, men det bedste idag var nu nok, at finde din blog!
Glæder mig til at følge med og få inspiration, især fra de super lækre pics!
Rikke
Hej Rikke, ihh hvor dejligt at du har fundet vej til min lille blog :-) håber du vil læse med i fremtiden! Manitoba kan være lidt svært at skaffe, så god ide at blande fuldkorn og tipo :-)
Hej Ditte,
Tak for de herlige billeder.
Jeg bruger selv manitobamel til madbrød (med et proteinindhold på 16,5 pct. dur det ikke til kager), og jeg har endnu ikke fundet noget, som kan matche det – heller ikke tipo 00 fra Italien.
Prøv i øvrigt at langtidshæve dejen og bage den i en støbejernsgryde – det virker ligesom en dampovn, med et fantastisk resultat.
Hvorfra i Sverige kan man bestille Manitoba-mel til levering i Danmark? Foreløbig er det kun lykkedes mig at skaffe det fra England – via Amazon, i øvrigt.
I øvrigt er det pudsigt, at Finax, som producerer og sælger manitobamel i Sverige, ikke kan sælge det i Danmark. Ifølge deres danske afdeling, som jeg har talt med, vil ingen danske supermarkedskæder have det i sortiment; de hævder, at danske forbrugere ikke er parate til at betale for det. Hvilket er underligt, for det er ikke dyrere end det italienske hvedemel, de importerer.
Peter
Man kan købe Manitobamel i det italienske supermarked http://www.supermarco.dk/ der ligger bag Fisketorvet i København
Super – tak for tippet. Jeg bor meget tæt på, så det er jo nemt!
Har du ikke prøvet at bage i en Stege So og med super lang hævetid
Jo, jeg bager tit i stegeso og det er super godt :-)
Manitobamel kan også købes hos gastronomia pizzaria på østerbrogade ved Gunnar nu Hansens plads.
Manitoba kan købes i KIWI :-)
Jeg købte Manitoba i SuperBrugsen i går.
Ikke prøvet det endnu.
Hej.. Har fundet Manitobamel som kan købes ved bageren 1 kg for 18 kr:)
Netto i Jelling har manitoba mel til kr.10 pr. kg. har netop sat en dej over til hævning…
Hej Ditte
Jeg følger dine opskrifter både i Pol og her.
Jeg er blevet rigtig begejstret for manitobamelet.
Jeg bager ca. 2 x om ugen koldhævet brød på æblesurdej med 1:5 manitoba:hvedemel og resultaterne er forskellige.
Brødet hæver normalt flot, men det jeg er på jagt efter – store huler – svinger en del.
Jeg har mistanke om, at de 3 manitobamel jeg bruger, har forskellig “lufthuleeffekt” afhængig af proteinindholdet.
Det 3 mel kommer fra
– Italien (Molino Pasini, Supermarco)
– DK (Finax)
– Frydendal (øko, stenmalet), Irma og som i denne uge i Netto
Det er forvirrende, at danskere kalder melet for lokal produkter, når manitoba kommer fra Canada.
Kun Frydendals mel har virkelig højt proteinindhold – 16 g/100g.
Italiensk jfr. spec fra producenten er ” Farina Integrale di grano tenero (Provenienza Nord America)” – 14,3g
Det danske fra Finax ligger på bare 12,5 g….og ja, dansk hvede ligger vist ikke meget over 10 g protein, men vi mangler jo sol. Må Finax kalde det manitoba???
Skal jeg droppe de 2 andre, røve en bank (25 kr./kg) og kun bruge Frydendals?
Ja, jeg har også prøvet dine scarpetti. De hævede ikke voldsomt meget, og jeg kom lidt xtra mel i, ligesom Anne, men de smagte super, og hulerne var store. Det er jo dèr, smagen kommer fra ;)
Hvilket mel (producent) bruger du?
Den der opskrift på Scarpettas bondebrød, den har kørt hos mig i min KitchenAid ved lav hastighed i et kvarters tid nu – og den er stadig tyndflydende. Der er intet der slipper skålen der. Så ingredienslistens mængdeangivelser skal nok lige gås igennem og rettes…
Hej Henning, jeg arbejder dagligt med flydende dej og ikke mindst manitoba mel af en meget høj kvalitet, når du kører dejen, skal du køre dejen hurtigt og du kan ikke sætte tid på da det er meget forskelligt fra maskine til maskine hvor god den ælter….når jeg laver en perfekt dej, så bruger jeg altid øko tørgær og blander først gær, mel og salt i røremaskinen, dernæst tilsætter jeg vandet ved lav hastighed i ca. 1 minut, dernæst skraber jeg kanterne fri i rørekedlen og sætter hastigheden op på hastighed 6 (på en skala fra 1 – 10) så rører du indtil dejen slipper skålen og glutennettet er stærkt og elastikt….meget vigtigt, du må aldrig tilsætte mere mel når først du er gået i gang med at røre dejen ;-)
Hej Henning
Jeg har opgivet at bage disse Scarpettas.
Jeg har prøvet at blande op til 50% mere mel i dejen og det hjælper ikke.
Og Ditte svarer ikke på mit indlæg, der er 3 måneder gammelt, så jeg bager mit æblesurdejsbrød 1-2 gange om ugen. Og det bliver altid godt.
Nu endnu bedre med Diablosteel.
Hei.
Jeg kom fra Danmark i dag og de har det melet på tilbud på Føtex. 2*2 kg for 29,95.
De bedste manitomel i kan købe er blandt andet på tilbud i Netto det koster 1 kg for 25 kr.,det er økologisk og male på stegen kværne og jeg kan varmt anbefale det jeg bruger det dagligt tror jeg bager
Jeg har fundet Manitobamel i Kvickly, og 2 kg koster i denne uge 15 kr. Har ikke prøvet det endnu, men er spændt på, hvordan det bliver. Jeg bager altid med surdej.
Jeg har fundet Manitobamel i Fakta til ca. 22 kr. for 2 kg.
Hej Piger :-)
Nemlig har Manitoba Mel !!! 2 kg 23,- lige til døren :-)))
Kh
Lene
Superbrugsen har Manitobamel til 23 kr.
Hej,
Jeg vil foreslå dig at prøve at bytte om på dine bagetider. 2 brød i ovnen skal bage 8-10 minutter ved 250 grader. Derefter skal de bage 18-20 minutter ved 200 grader. Brødene bliver perfekte. Med venlig hilsen Anette