Jeg bager næsten alt mit brød selv og jeg ved ikke noget bedre end nybagt brød. Jeg bager for det meste i weekenderne og jeg er stor tilhænger af at koldhæve dejen. Det er SÅ nemt! På den måde kan man få friske varme boller når man triller ud af sengen. Jeg har prøvet at tage tid på hvor lang tid det egentlig tager at finde alle ingredienser frem, røre dejen sammen og rydde op = 5 min…..det tager længere tid at gå til bageren.
Når dejen koldhæves bruges en mindre mængde gær end normalt. Det er en nemmere proces, da dejen skal æltes meget kort tid og hænderne behøves ikke at komme i dejen. Brødet får en god og autentisk brødsmag, og holder sig længere saftigt og friskt.
Man kan jo eksperimentere med forskellige slags mel, kerner, tørret frugt, krydderier, nødder, havregryn, revet grøntsager m.m.. Kun fantasien sætter grænser.
Jeg bager for det meste grovboller lavet på vand, men de bliver også super velsmagende med kærnemælk eller andre syrnede mælkeprodukter.
KOLDHÆVEDE BOLLER CA. 8 STK.
15 g gær
5 dl vand (eller anden væske)
1 tsk. honning
1 tsk. salt
200 g durummel (eller anden slags mel)
350 g hvedemel
50 g havregryn
Gæren opløses i kold vand og honning tilsættes. Rør durummel og havregryn i og tilsæt hvedemel lidt ad gangen. Dejen skal have konsistens som en meget tyk havregrød, så måske skal der mere eller mindre mel i. Der må man prøve sig frem. Tilsidst røres salt i.
Dejen sættes på køl i min. 8 timer – gerne natten over.
Brug hænderne til at lave bollerne. Det bliver nemmere, hvis hænderne er fugtige af kold vand.
Inden bollerne sættes i ovnen kommes en smule olie ovenpå hver bolle.
Bollerne kan sagtens sættes ind i en kold ovn og bages ved 220 grader i ca. 20-25 min.
Dejen kan også bruges til flutes, franskbrød eller foccaciabrød, hvilket jeg ofte gør. Jeg bruger samme opskrift og får et stort foccaciabrød ud af portionen. Jeg kommer olie, rosmarin, salt og oliven på dejen inden det sættes i ovnen.