The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

BagværkMorgenmad

Surdejsboller med ølandshvede

af Ditte Ingemann 7. august 2014

surdejsboller

Det er meget sjældent, at jeg spiser brød, men når jeg gør, så skal det være den gode slags med surdej og gerne ølandshvede. Disse boller er nok de bedste jeg har bagt, så hvis du er så heldig at have en surdej, så kan jeg klart anbefale at teste denne opskrift. Jeg bruger ølandshvede, men det kan skiftes ud med alm. mel. Jeg er klar over, at økologisk ølandshvedemel er en dyr affære, men melet smager meget bedre end alm. bleget hvedemel. Så jeg foretrækker at bruge mel af god kvalitet, når jeg en sjælden gang bager brød, da både smag og konsistens bliver markant bedre. 

{ Nemme surdejsboller } 8-10 stk:

Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.

5 g gær
3/4 dl surdej
4 dl koldt vand
1 dl havregryn
2 tsk havsalt
ca. 200-250 g ølandshvedemel, groft
ca. 300 g ølandshvedemel

Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsmel og havregryn, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og justér mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine ved medium hastighed og rører i ca. 8-10 minutter.

Når dejen er æltet godt (den må endelig ikke være for tør), kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 9 boller ud af denne portion.

Bollerne vendes i en blanding af kerner og frø inden de ryger i ovnen.

Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.

Forleden lavede jeg denne deluxe morgenmad med god kaffe, greenie og surdejsboller med avocado og jordbær/mandelsmør – det smagte fantastisk, og holdte mig mæt meget længe!

Breakfast

Surdejsboller med ølandshvede was last modified: august 12th, 2014 by Ditte Ingemann
10 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Guide til Istanbul
næste
Blåbærmuffins

Mere af det samme

Min Morgenmad

29. marts 2014

Gulerodssmoothie med varme krydderier

3. august 2016

En weekend i Berlin

19. oktober 2015

Rå cashew-yoghurt

27. august 2014

Knækbrødssulten?

7. august 2011

5 nemme opskrifter med æbler

24. september 2018

Morgenmad på farten

6. juli 2016

Morgenmadscrumble med bær

20. april 2017

Pull-apart brød

6. oktober 2012

Nøddebrød fra stenalderen…

20. november 2012

10 kommentarer

Anne-Marie 8. august 2014 at 11:09

De ser virkelig lækre ud de boller. Jeg tror de skal prøves med spelt, da jeg desværre får ondt i maven af hvede. Når jeg langtidshæver i køleskabet, plejer jeg at bruge en olieret frysepose. Den er lige til at klippe op, og bruge som underlag. Så er der ikke brug for mere mel og bordet er rent bagefter.

Kh.
Anne-Marie

Svar
Amatør Bageren Julie 12. august 2014 at 11:00

Tak for en let og lækker opskrift. Jeg skal til at prøve den af i morgen og jeg håber at mine egne boller bliver ligeså lækre som dine:)

KH/

Julie

Svar
Marian 17. august 2014 at 09:09

Åh jeg elsker ø-landshvede. Og surdejsboller. Jeg må have startet en ny surdej op nu hvor det er blevet regnvejr og koldere i luften = bagesæsonen går i gang ;)

Svar
Anne Sofie 10. oktober 2014 at 13:47

Ser lækre ud, men skal der virkelig så meget surdej i? Hvornår i processen tager du fra til ny surdej? Tak for dejlige opskrifter. Anne – Sofie

Svar
Ditte Ingemann 11. oktober 2014 at 10:23

Jeg kommer så meget surdej i, fordi jeg er vild med smagen. Når jeg laver en dej og bruger af min surdej, tilsætter jeg nyt vand og mel til min surdej :-)

Svar
maja toft andersen 14. august 2015 at 15:51

Hej Ditte. Så er dine surdejsboller puttet i køleren og skal bages i morgen tidlig. Lidt spændt på om der er kommet nok mel i :-/ Tænkte på – bruger du bagepapir på din bagesten eller skal bolerne bare direkte på bagestenen?

Svar
Ditte Ingemann 14. august 2015 at 18:49

Jeg bruger bagepapir på min bagesten :-) Håber bollerne bliver gode! God weekend.

Svar
Marco 20. september 2015 at 22:57

Igen en god opskrift! Bagte dem med 250g groft ølandshvede og alm. hvedemel for resten. Havde desværre ikke fint ølandshvede i skabet.
De blev alligevel rigtig gode og smagen af ølandshvede var der. Ingen tvivl om at de bliver en tand bedre på ren ølandshvede. Det må blive næste gang. Fint ølandshvede er allerede indkøbt :-)

Svar
Ditte Ingemann 24. september 2015 at 15:48

Dejligt at høre, Marco

Svar
Regitze 27. juli 2017 at 17:27

Hej Ditte.
Jeg er lidt i tvivl omkring, hvor mange grader bollerne skal bages ved. Skal de bages ved 250 grader varmluft, eller skal de blot sættes ind i en 250 grader varm ovn men bages ved 200 grader varmluft? :)

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen