For mig er æbler lig med noget meget dansk – det er en frugt man kan regne med, og som utrolig mange har i deres baghave. Æbler er en fantastisk råvare, og der er et væld af forskellige sorter, som alle har sine egne karakteristika i form af smag, konsistens og udssende, og de danske æbler er i sæson fra midt august til midt oktober. Æbler smager naturligvis dejligt bare som de er, men kan også bruges i madlavningen, både i det søde og salte køkken. Hvis du er så heldig at have masser af æbler kan de med fordel trylles om til saft, mos, gele, chutney, marmelade, æblesmør eller tørres til en lækker snack. Du opbevarer bedst dine æbler i et køligt rum, fx i en kælder, udestue eller garage – sørg for at der er køligt og en smule fugtigt, så æblerne ikke bliver runkne. Et æble om dagen holder lægen fra døren, sådan lyder et gammelt mundheld…. Men hvis du efterhånden synes det er blevet kedeligt blot at spise et æble hver dag, kan du passende kaste dig over mine opskrifter, som alle indeholder æble – både i rå, bagt og kogt form.
God æblesæson!
{ Sprød sellerisalat med æble & nødder }
tilbehør til 4 personer
Jeg har valgt at bruge knoldselleri i rå form til denne salat, hvilket, jeg synes, er lækkert – især i kombination med æbler og knasende nødder. Server salaten sammen med et stykke kød, fx svinekød.
100 g grønkål
100 g knoldselleri
2 røde æbler, fx ingrid marie
2 stængler bladselleri
1 skalotteløg
100 g pekannødder eller valnødder
Dressing:
1 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
fintrevet skal fra 1 økologisk citron
1 spsk flydende honning
4 spsk olivenolie
Skyl grønkålen grundigt og dup den tør. Hak den helt fint og kom kålen i en skål. Riv hvidløget og pisk det sammen med de øvrige ingredienser til dressingen, og smag den til. Hæld dressingen over grønkål og masser dressingen godt ind. Rengør knoldsellerien og skræl den. Skær knoldselleri og æbler ud i tynde stave eller små tern og kom dem i skålen. Skær bladselleri i tynde skiver og pil løget og hak det fint. Bland det hele i salaten og lad gerne salaten trækker i ca. 30 minutter – drys med grofthakkede nødder inden servering.
{ Energikugler med kanel og tørret æble }
18-20 stk
150 g bløde dadler, uden sten
100 g mandler
50 g kokos
1-2 tsk stødt kanel
5 spsk vand
75 g tørrede æbler
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor eller minihakker og blend det hele godt sammen. Tilsæt mere vand, hvis massen virker for tør. Når det hele er blendet godt sammen trilles små kugler af massen, som stilles på køl i ca. 1 time inden servering. Opbevares på køl.
{ Cremet linsesuppe med varme krydderier & æbler }
4 personer
En spicy suppe med masser af smag – perfekt på en kold efterårsdag. Bliv ikke skræmt af den lange ingrediensliste, for suppen er det hele værd. Lav gerne en stor portion, for suppen smager næsten endnu bedre dagen efter, når den har trukket endnu mere smag.
2 spsk olie
2 rødløg, finthakket
3 fed hvidløg, revet
4 stængler bladselleri, i små stykker
2 æbler, i små tern, fx holsteiner cox
2 tsk stødt gurkemeje
15 g frisk ingefær
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stærk karry
1 spsk garam masala
4 kardemommekapsler
1 stang kanel
4 tørrede limeblade
1 ds hakkede tomater
ca. 6 dl bouillon eller fond
100 g røde linser
1 ds kokosmælk
limesaft
salt
Topping:
frisk koriander
Varm olie op i en gryde og svits løg, hvidløg, selleri og æbler. Tilsæt gurkemeje, revet ingefær, spidskommen, karry og garam masala og lad det stege i ca. 4-5 minutter ved middel varme under omrøring. Rør det hele godt rundt, og tilsæt kardemomme, kanel, limeblade, hakkede tomater og bouillon. Lad det hele simre ved middel varme i ca. 45-55 min. Skyl linserne grundigt og tilsæt dem sammen med kokosmælk, og lad suppen simre i yderligere 30 minutter. Smag suppen til med limesaft og evt. lidt salt – hvis suppen er for tyk, så tilsæt mere vand. Tag kardemomme, kanel og limeblade op inden servering, og server med koriander og evt. pita- eller naanbrød.
{ Æblepandekager med æblesirup }
10-12 små pandekager
Pandekagedej:
100 g havregryn
50 g mandler
1 tsk kanel
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk bagepulver
1 tsk ren vaniljepulver
2 æg
1 æble, revet
175 ml mælk
Æblesirup, 1 stort glas:
7,5 dl æblemost/saft
350 g rørsukker
korn fra 1 vaniljestang
Sirup: Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det små-simre i omkring 2 timer. Det skal kun simre og ikke koge! Husk at røre i det ind imellem. Hvis der bruges hjemmepresset saft/most kommer der en del urenheder på toppen, som skal skummes væk. Når siruppen er blevet gylden og tyk kommes den i et rent glas og opbevares på køl. Fortvivl ikke, hvis siruppen er lidt tynd når den hældes på glas – den skal nok tykne efter nogle dage på køl.
Pandekager: Kom havregryn og mandler i en foodprocessor og blend det til mel – rør kanel, kardemomme, bagepulver og vanilje i. Pisk æg, revet æble og mælk sammen og bland de tørre og våde ingredienser sammen. Lad dejen hvile i ca. 10 minutter – steg derefter små pandekager i olie eller smør på en varm pande og server dem med æblesirup.
{ Hvid pizza med æble og gedeost }
2 pizzaer – ca. 4 personer
Pizzadej – giver 2 pizzabunde:
4 dl vand
5 g gær
4 spsk surdej – kan undlades og erstattes af vand
2 tsk havsalt
300 g ølandshvede + ekstra til udrulning (alm. hvede kan sagtens bruges)
ca. 200 g durum mel
Fyld:
2 æbler
200 g blød gedeost
200 g bacon
olivenolie
Topping:
100 g rucola
Rør vand, gær, surdej og salt sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen indtil dejen er smidig – lad dejen hvile i ca. 30 minutter. Del dejen i to dele, og rul dem tyndt ud på et meldrysset bord, ca. 32 cm. Skær æblerne i tynde skiver . Top pizzabundene med æbleskiver, bacon, gedeost og en smule god olivenolie. Bag pizzaerne en ad gangen på en bagesten eller en meget varm bageplade. Det er vigtigt, at ovn og plade/bagesten er meget varm, cirka 250 grader, og brug gerne varmluft. Pizzaerne bages i ca. 12-14 minutter eller indtil de er sprøde, gyldne og boblende. Top dem med rucola inden servering.