Det er ingen hemmelighed at jeg er født og opvokset i jylland, men har de sidste mange år boet i København. Jeg elsker dog stadig at kommer på besøg i det jyske og udforske nye steder med min familie. Som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, så var jeg på Tour de Thy i sommerferien, hvor jeg drønede rundt i en spritny Opel Crossland X, som jeg var så heldig at få lov til at prøve af. Hvis du vil læse mere om både bil og tur, så har jeg lavet en guide, som du kan læse lige her. Rundt på turen købte jeg forskellige råvarer – det er jo ikke noget hyggeligere end de små butikker ved vejen. Jeg fyldte bagagerummet med alverdens gode sager og sluttede turen af hos min mor, hvor jeg lavede middag til familien, bl.a bestående af en dejlig quinoasalat med ristede gulerødder og æblekage med blåbær og kardemomme.
{ QUINOASALAT MED RISTET GULERØDDER }
tilbehør til 4 personer
2 dl quinoa
300 g små gulerødder
2 spsk olivenolie
2 tsk fennikelfrø
salt og peber
50 g hasselnøddekerner
2 spsk hel boghvede
brøndkarse
Dressing:
2 spsk lys tahin
saft og skal fra 1/2 citron
1 fed hvidløg, revet
ca. 4-5 spsk vand
sal
Skyl quinoaen og kog den efter anvisningen på pakken. Rengør gulerødderne og vend dem med fennikelfrø, salt, peber og olivenolie. Steg dem på panden eller grill dem i ca. 10 minutter – de må stadig gerne have bid. Sørg for at vende dem undervejs.
Rist hasselnødderne på en tør pande eller i ovnen ved 200 grader, til de bliver gyldne og den brune hinde løsner sig. Lad nødderne køle en smule af, før du nulrer hinderne af og hakker nødderne groft. Rist herefter boghveden på en varm, tør pande i et par minutter, til de bliver gyldne.
Rør ingredienserne til dressingen godt sammen og smag den til. Hvis dressingen er for tyk, så tilsæt mere vand.
Rengør brøndkarsen og bland den med den afkølede quinoa. Fordel salaten på et fad, læg gulerødderne ovenpå og drys med nødder og boghvede. Fordel dressingen over salaten, smag til med salt og peber og server med det samme.
{ ÆBLEKAGE MED BLÆBÅR & KARDEMOMME }
4-6 personer
100 g olivenolie
3 æg
skal fra 1 øko citron
100 g sukker eller kokossukker
120 g mandelmel
50 g boghvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk kardemomme
1 tsk kanel
2 æbler
, skåret i tynde skiver
100 g blåbær
Pynt:
ca. 3 spsk grofthakkede hasselnødder
Rør olivenolie, æg og citronskal godt sammen i en skål. Rør sukrin gold, kokossukker, mandelmel, boghvedemel, bagepulver, kardemomme og kanel sammen i en anden skål og rør de våde ingredienser sammen med de tørre, indtil dejen er ensartet – vend blåbærrene i. Hæld dejen i en smurt, aflang tærteform, gerne med løs bund, og placér æbleskiverne ovenpå dejen. Drys med hasselnødder.
Bag tærten i ovnen ved 180 grader i ca. 25-30 minutter. Servér tærten lun med cremefraiche, skyr eller flødeskum.