Som et modtræk til min quinoafiasko, begav jeg mig igang med en sikker vinder; fede festlige fastelavnsboller. Det er jo snart fastelavn, eller det bilder jeg mig i hvert fald selv ind, for egentlig er jeg jo komplet ligeglad med fastelavn, men knap så ligeglad med fastelavnsboller.
Smør smeltes sammen med mælk i en gryde, som derefter hældes over gær og røres ud. Sukker, kardemomme, æg og salt tilsættes og det hele røres godt sammen. Tilsæt mel indtil dejen bliver smidig og kan æltes uden, at den klistrer for meget. Lad dejen hæve i ca. 30 minutter – imens laves cremen.
Alle ingredienser til vanillecremen kommes i en gryde og varmes langsomt op under omrøring indtil cremen tykner. Når cremen har en god tykkelse, tages den af varmen og køles af, inden den skal i bollerne.
Efter dejen har hævet, rulles den ud, så der bliver 8-10 små firkanter. Der kommes lidt creme på hver firkant, evt. sammen med chokolade, marmelade, marcipan eller andet guf. Jeg kom en smule marcipan i mine boller, og det var forrygende godt.
Alle fire hjørner foldes ind på midten og bollen lukkes godt, så cremen ikke sniger sig ud. Bollerne sættes med lukningen nedad på en bageplade og pensles med mælk, hvorefter de bages i ca. 10-12 minutter ved 200 grader.
Når bollerne er afkølede, pyntes de med tyk glasur eller smeltet chokolade.
God fastelavn til alle og husk at fastelavnsboller snildt kan spises hele året rundt!
42 kommentarer
Du har den for vildeste blog, med de fineste, fineste billeder. Min kæreste og jeg venter altid spændt på nyt, og selvom jeg nok er mere på den sunde side, så må fastelavnsbollerne prøves, om ikke andet så til de små. God aften.
@Vibeke; mange tusind tak for de søde ord. Sikke en dejlig besked at gå i seng på :-)
Smukke, smukke billeder :) og en dejlig enkel opskrift der er røget i gemmerne.
@Line; Tak for din kommentar – dejligt du kunne bruge opskriften!
Send en bolle til Jylland ellers laver jeg ballade!!! Fastelavnsboller – den gammeldagsversion – er min livret og nok absolut yndlingskage…. kæft dine ser toplækre ud!
@Marian; jeg prøver at sende en bolle afsted til dig… Indtil den kommer frem, må du nøjes med opskriften :-)
Hvis det kom an på bagværket, var fastelavn helt klart min yndlingshøjtid – hvis altså den overhovedet kan kaldes en højtid..
Fin, fin, fin blog, som jeg har læst gennem en måneds tid nu uden at give mig til kende. Mundvandet nærmest står mig ud af ørerne dagligt! Tak for det.
@Marie; Dejligt du kan lide min blog. Hvis du er vild med fastelavnsboller, skal du klart teste denne opskrift :-)
Ejj hvor er de flotte – hvor har du købt de fine stjerne? Tak for en fantastisk blog!!
@Birgitte; De fine stjerner er købt i New York :-) Men mon ikke man kan finde nogle tilsvarende herhjemme et sted!
I think you’ve answerede my prayers! Hehe. Ej, men jeg har virkelig ledt lige efter sådan en opskrift, som din. Det er jo den perfekte fastelavnsbolle-opskrift! Må straks igang med at lave nogle.
Hvor har du egentligt købt de dersens små farvede stjerner, som er på toppen af hver kage?
Jeg kunne godt tænke mig lidt ny krymmel-pynt, men hvor man lige finder noget fint af slagsen har jeg ikke rigtig nogen erfaring med.
TUSIND TAK for den allerbedste madblog i hele Danmark. Glæder mig ligesom Vibeke til hver eneste gang du laver et nyt indlæg!
@D; Mange tak for din søde kommentar – de flotte farverige stjerner er købt i New York, nærmere i Macy´s i Harlem. Dejligt du kan lide min blog og følger med!
Uh, det ser dejligt ud! Hvor er det en god ide med marcipan – det skal der helt sikkert i, næste gang jeg bager fastelavnsboller.
Har bagt fastelavnsboller efter netop denne opskrift med 7.klasse i dag og de bragte stor lykke.
Resterne røg på lærerværelset til kollegaerne og 1-2-3 så var de pist væk :-)
Så tak for inspirationen :-)
@Nadia; Hvis eleverne i 7. klasse kan lide dem, så må opskriften være god. Det tager jeg som en stor kompliment!
@Linn; Dejlig besked at få – tak for din søde kommentar. Håber også selv at kunne se mine billeder og opskrifter i en bog en dag, men indtil den drøm går i opfyldelse, må du nøjes med min blog :-)
Jeg er simpelthen så facineret af din blog. Det er den smukkeste madblog jeg NOGENSINDE har set!!! Har du ocercejet at gå videre med kogebøger i samme stil – det ville være så smukt!!!
Først og fremmest tusinde tak for en fantastisk madblog, med de skønneste opskrifter og mest lækre billeder – jeg får simpelthen lyst til at lave det hele!!
I går bagte jeg fede festlige fastelavnsboller og MUMS de var gode og de var et kæmpe hit derhjemme:-)
@Kathrine; Tusind tak for din kommentar. Dejligt du kan lide min lille madblog og fastelavnsbollerne var et hit :-)
Nøj, hvor ser de lækre ud! :) hvordan er mængden af creme i hver bolle?
@Maja Christine; Der skal ca. 2 små tsk. creme i hver bolle. Opskriften på cremen passede præcis til mine 10 små boller.
Det ser virkelig dejligt festligt ud :)
Mums Ditte. Det er da bare de lækreste fabelagtige fastelavnsboller ever! Og tilmed nemme at bage og dejlige at spise! Tak tak tak…
Mette; dejligt du fik bagt fastelavnsboller! Er stolt af dig :-) god weekend.
Jeg vil også lige tilkendegive min mening, efter at have fuldt den i lang tid efterhånden. Din blog er utrolig inspirerende, din opsætning, dine opskrifter og formulering og selvfølgelig alle de dejlige billeder :) Jeg tager en meget stor og flot hat af for dig. Din blog er intet mindre end fantastisk!!!
@Zenia; tusind tak for de flotte ord. Ihhh det gør mig så glad med alle de søde og rosende ord. Mange mange tak – dejligt du kan lide min blog!
Skøn opskrift. Jeg er lidt i tvivl omkring mængden af mælk i selve dejen – er det 3 til 4 dl. mælk, eller 3/4 dele dl. mælk?
@MIIIE; det er 3/4 dl. mælk ;-)
Ser skønt ud! Kan man lave dem dagen før de skal serveres?
@Cille; Ja, de kan sagtens laves dagen før. Men så vent med glasuren og lun dem inden de skal spises :-)
Jeg synes dine fastelavnsbolle opskrift er fantastisk. Har lige lavet dem for 2. gang på en uge ;-))
Lige nu har jeg bagt 40 til fastelavnsfest i børnehaven i morgen.
@Charlotte; ihh hvor dejligt at høre! God fastelavnsfest imorgen.
super god opskrift, vi puttet chokolade i den ene halvdel og syltetøj i den anden sammen med cremen, det blev rigtig godt.
Rigtig flot og lækker blog :)
Mmmm lækkert med chokolade! Det må i min næste portion.
Tak for en lææækker blog! Elsker at følge den og glæder mig altid til næste indlæg.
Hvordan har du lavet glassuren? Bare med lidt kakao og varmt vand?
Glædelig fastelavn!!!
Jep, bare flormelis, kakao og en smule vand – jeg har i dag opdateret min fastelavnsbolle-opskrift, så nu findes de også i en luksus udgave ;-)
Lækkert! Tror det bliver den i stedet :) Tak!
De er virkelig FABELAGTIGE!
Super nem dej at have med at gøre – og de smager præcis, som fastelavnsboller skal; som en bid af himlen.
Bager dem hvert år til fastelavn (vel tredje år!?) og bliver altid vildt overrasket over, hvor gode de faktisk er.
TAK for en fantastisk klassiker-opskrift.
Ihhh, hvor dejligt- det er jeg glad for at høre :-)
Sikke nogle fantastiske fastelavnsboller :) Jeg vil helt klart snart til at bage dem, men der er lige en ting jeg er i tvivl om. Hvor meget hvedemel har du brugt, for du skriver nemlig: Tilsæt mel indtil dejen bliver smidig og kan æltes uden, at den klistrer for meget. Jeg er lidt i tvivl hvor meget det svare til har du et sådan ca. tal ?
Kærlig hilsen Sarah :)
Hej Sarah, Du kan evt. følge denne opskrift – de er virkelig gode: http://www.thefoodclub.dk/nemme-fastelavnsboller/
Hej Ditte
Super god opskrift. De er slet ikke tørre, som de fleste andre fastelavnsboller. Jeg gangede op med fire og opskriften passede stadig. Hertil har man kun brug for tre gange creme. Jeg kom marmelade, marcipan og creme i:-)
Det er nok en god ide at tilføje (til novicer som jeg) at smørblandingen skal nedkøles til lillefingertemperatur inden den kommer over gæren, så ikke man slår gærcellerne ihjel…:-)
Tak!
Line
Dejligt at høre :-)