Dette blogindlæg indeholder egentlig ikke noget specielt nyskabende, men er mere bare en konstatering af, at mit liv, havd angår brød, er blevet så suverænt meget bedre efter at surdejen er implementeret i min hverdag.
Jeg troede nok ikke helt på, at der ville være de store ændringer – men det er der! Jeg skylder også en stor tak til min bagesten, som bestemt gør et stort stykke arbejde.
Jeg bagte for nogle uger tilbage nogle små grove foccaciabrød, som blev spist sammen med grillede rejer og majskolber. Jeg vil næsten vove den påstand, at det er det bedste brød jeg har bagt til dags dato!
Små foccaciabrød, 4-5 stk.
50 g. surdej
5 g. gær
2 dl. koldt vand
8-10 g. groft salt
1 spsk. olie
50 g. rugmel
Ca. 175 g. hvedemel
Surdej, gær, olie og vand røres sammen – salt, rugmel og lidt af hvedemelet tilsættes. Dejen røres sammen og det resterende hvedemel tilsættes – dejen æltes indtil den er smidig, hvorefter den skal hæve på køkkenbordet i ca. 2-3 timer.
Når dejen har hævet, æltes den igennem på et meldrysset bord og der formes små brød, som sættes på bagepapir og hæver igen, gerne 1 time. Når dejen er færdighævet laves der huller i brødene med fingrene og der kommes en smule olie, salt og friske krydderurter på toppen.
Brødene bages ved 230-250 grader i ca. 15 minutter og gerne på en varm bagesten. Hvis man ikke har en sten, kan de sagtens bages på en almindelig plade, bare husk at ovnen skal være meget varm.
11 kommentarer
Dem har jeg ikke prøvet med surdej, lyder rigtigt dejligt. Tak for de skønne billeder, de er super godt skudt og sammensat som altid. Rigtig god weekend, når du kommer dertil.
Tusind tak – god weekend!
Hej Ditte.
Det lyde super lækkert med det brød. Har du en god opskrift på surdej?
Hav en rigtig god dag.
:-)
Hej Bettina, min surdej er lavet efter denne opskrift: http://www.clausmeyer.dk/da/opskrifter_/broed/surdej.html?recipeid=137
Man kan også købe et glas færdiglavet surdej hos Meyers Deli, hvis man ikke har mod på selv at starte den op :-) God dag til dig
Hej Ditte. Det lyder til at du har fået godt styr på dit surdej, så du må være den rette at spørge. Jeg kan sagtens få lavet en rigtig fin surdej, men den dør også ret hurtigt igen – pludselig har jeg ikke brugt den i 14 dage og den er alt for sur. Opbevarer du den i køleskabet, og hvor tit rører du i den?
http://guldahl.blogspot.com/
Jeg opbevarer min på køl og rører hver dag – hvis jeg ikke bruger af surdejen i løbet af en uge, hælder jeg en smule væk og fodrer den på ny :-) Jeg har haft min siden påske og den fungerer perfekt endnu!
Mmm, det er lige sådan et brød der skal indgå i min næste grillaften! Og dejligt med en opskrift på foccacia, som ikke indeholder en masse olie :-) God weekend.
De er super til en grillaften, som vi må håbe solen snart titter frem igen :-)
Hejsa. Hr lige et spørgsmål til bagestenen. Jeg synes nemlig at bunden når at blive sort før brødet har været længe nok derinde. Har du nogle råd til det? Bruger du varm luft?
Jeg har aldrig oplevet at mit brød bliver sort i bunden og det er på trods af at jeg bager med ovnen på sit højeste – altså skruet op på 250 grader. Jeg bruger altid bagepapir ovenpå bagestenen, selvom det ikke skulle være nødvendigt. Jeg bruger varmluft til mit brød :-)
Okay tak for dit hurtige svar :)