{ 6. oktober 2012 }

Pull-apart brød

Så oprandt dagen endelig, hvor jeg fik taget mig sammen til at prøve det meget smukke brød, som på engelsk har navnet “pull apart bread”. Jeg har ikke rigtig kunne finde et passende navn på dansk, for jeg synes nemlig ikke at “rykke fra hinanden brød” lyder specielt appetitligt! 

Pull apart brød kan laves i mange udgaver, både søde og salte, men jeg valgte den sikre vej med æbler og kardemomme.

Brød med æbler og kardemomme:

25 g gær
1 dl mælk
50 g smør
2 æg
50 g sukker
ca. 375 g hvedemel
et nip salt

fyld:
2 tsk kardemomme
1 tsk kanel
175 g sukker
50 g smør
1-2 æbler

Lun mælk og smør i en gryde og hæld det over gæren i en skål. Rør gæren ud og tilsæt sukker, salt og æg. Kom mel i lidt ad gangen – dejen skal være smidig og ikke tør. Ælt dejen godt igennem og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time.

Smelt smørret til fyldet og lad det køle af. Skær æblerne i små tern og stil dem til side.

Når dejen har hævet, kommes den ud på et meldrysset bord og rulles ud i en firkant, ca. 25*45 cm. Pensl dejen med smeltet smør, drys med sukker, kanel, kardemomme og æblestykker. Skær nu dejen ud i 6 lodrette strimler på ca. 4 cm. Stabl strimlerne forsigtigt ovenpå hinanden uden at æblerne falder ud. Skær bunken af strimlerne ud i 6 stykker, som kommes i en franskbrødsform (1 L), så de står på højkant.

Bag brødet ved 180 grader i ca. 30-35 minutter.

Min beskrivelse er måske ikke lige den bedste, men jeg fulgte selv denne instruktion, da brødet skulle samles og skæres ud.

Brødet smager skønt mens det er lunt, men er også rigtig lækkert på både 2. og 3. dagen.

25 tanker om "Pull-apart brød"

  1. Hanne-M

    Det ser lækkert ud – og som altid skønne billeder!
    Hvad med “brydebrød” eller sådan noget?! Det fænger da lidt mere end “rykke-fra-hinanden-brød” ;-)

    Svar
  2. Jeanette

    Hej Ditte
    Det er da det skønneste brød jeg længe har set, og måden det er lavet på giver bare masser af ideer til andet fyld eller hvad man skal kalde det:) Jeg skal helt sikkert prøve det i morgen – har masser af æbler der skal bruges:) Håber det går godt?! Knus Jeanette

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Hej Jeanette, hvor hyggeligt! Du har ret i brødet giver masser af mulighed. Det gode ved brødet er, at det holder sig frisk og fugtigt i mange dage! Håber du får det afprøvet ;-) God søndag!

  3. Birgit Mathiesen

    MOMME :) KARDEMOMME :))
    Det ser imponerende flot og vildt lækkert ud…
    Kald du det fortsat for “pull apart bread” – super navn til et super lækkert “kage-brød” :)
    som jeg tror vil passe perfekt til et stort krus varm tea.. MUMME, KARDEMOMME :))
    Knuss

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Ja, kardemomme er lækkert og det var brødet også. Det minder jo mest om en stor kanelsnegl eller kanelbrød, men pga. af de mange lag, holder det sig super frisk i flere dage. Vi nød det på terrassen i en lille solplet med tæpper og te :-)

  4. Tina S. R.

    Hmm… Jeg havde lovet mig selv at skære lidt ned på kulhydraterne (og dermed bagningen, som jeg elsker så højt) og så dukker denne lækkerbisken op…. Bliver nok nødt til at “udsætte” den totale livsstilsændring et par dage – bliver simpelthen nødt til at prøve denne kage… Man kan jo nøjes med et lille stykke og så forære resten væk!
    Som altid inspireret af besøget hos dig – og tusind tak for det!!

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Ja, det er svært at stå for dette brød, så jeg håber du vil bage det på et tidspunkt. Det er super lækkert, men desværre fyldt med kulhydrater :-)

  5. Sofie

    Uhm, hvor ser det lækkert ud! Men det gør alt på din skønne blog jo : )
    Det lyder som et perfekt kage-agtigt efterårs brød, lige til en kop te på terassen eller med i skoven : )
    Opskriften kommer som sendt fra himlen, da vores æbletræ i haven bugner med skønne æbler, som bare hænger og venter på at blive presset til most, tørret til æleringe og nu også bagt med i dette smukke brød : )

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Tusind tak Sofie – håber du får tid til at bruge dine æbler til dette brød :-)

  6. Pink Princess Bakings

    Hvor ser det lækkert ud! – Det skal jeg helt bestemt prøve at bage i nærmeste fremtid. Er helt vildt med pull-apart brød, der er bare noget hyggeligt og rustikt over at hive sit brød i stykker :-) Har indtil videre kun bagt “mad” udgaver af de skønne brød, så glæder mig til at prøve en sød version.

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Jeg må snart prøve en anden udgave – gerne et madbrød til f.eks. suppe eller en simreret :-) Men kan varmt anbefale min version med æbler og sukker!

  7. Tine Høj Andersen

    Det er bare super lækkert; men 175 g sukker til fyld?
    Her stoppede sønnen og jeg ved ca. det halve og det var rigeligt.
    Er overrasket, for jeg er vild med sukker og plejer at lave lidt ekstra fyld til de fleste opskrifter; men her var det vi brugte alt rigeligt.
    Super lækker blog – og iøvrigt en fantastisk opskrift!

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Tine: det er voldsomt, men rigtigt :-) andre opskrifter anbefale samme mængde, men du kan jo vælge at tilsætte mindre :-) god weekend til dig – håber brødet bliver lækkert.

  8. Mira

    Bagte brødet med stor succes den anden dag! Det smagte virkelig dejligt – og dejen var så let, at arbejde med. Jeg fik dog vist trykket ‘firkanterne’ lidt for meget sammen, da de blev puttet i formet, så det var mere ‘ tear apart’ end ‘pull apart’. Men vil helt sikkert vende tilbage til opskriften. Tænker, at fyldet kan varieres i det uendelige ? Tak for en virkelig dejlig blog – besøger den ofte.

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Dejligt du kunne lide brødet! Det kræver nok en smule øvelse, og mit blev slet ikke perfekt :-) Det gode er nemlig, at det var varieres med alle mulige gode sager!

  9. Michelle Laursen Koch

    Hej søde Ditte (:
    Jeg har lavet dette brød af flere omgange – både din version, men også en sundere udgave (:
    Jeg byttede smør ud med o,5 dl olie, brugte en blanding af groft og alm. hvedemel og rev gulerødder og puttede i dejen (og droppede selvfølgelig sukker). Da dejen var færdig med at hæve, rullede jeg den ud, smurte den med pesto, dryssede spinat og soltørrede tomater ud over og til sidste lagde jeg parmaskinke på – derefter fulgte jeg din vejledning med at skære, stable, skære og stable (: det resulterede i et helt vildt lækkert madbrød, muuuums (: tak for inspiration – du gør det så pisse hamrende godt!

    Svar
    1. Ditte Forfatter

      Tak for dine søde og fine ord, Michelle – dejligt du følger med. Det lyder som en rigtig lækker udgave du har lavet – det må jeg prøve en dag!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>