For et par uger siden hjalp jeg Emily Salomon med at passe på hendes fine blog, mens hun slappede af i Thailand – her delte jeg min opskrift på disse lækre svenske semlor. Opskriften kan også findes i den nyeste udgave af magasinet Enfants Terribles, som i dette nummer har fokus på nordisk fastelavn, og der er virkelig fin inspiration at hente.
Det er første gang jeg har kastet mig ud i at lave semlor, og faktisk har jeg heller aldrig smagt dem før – MEN hold da op hvor er de lækre. De minder en smule om vores egne danske fastelavnsboller, men i semlor er der både marcipan og flødeskum – det er jo en helt fantastisk kage.
Semlor, 8 stk.
dej:
12 g gær
40 g smør
1,2 dl mælk
1 tsk stødt kardemomme
et nip salt
2 spsk rørsukker
ca. 180-200 g hvedemel
fyld:
200 g marcipan
1-2 spsk mælk
2 dl fløde
2-3 spsk amaretto (kan undlades)
andet:
æggestrygelse
flormelis til pynt
Smuldr gær i en skål. Smelt smørret, og hæld mælken ved, så den bliver lun. Hæld smør/mælk-blandingen over gæren og rør kardemomme, salt og sukker i. Tilsæt mel og ælt dejen sammen til den er smidig og en anelse klistret. Lad dejen hæve 45 minutter.
Når dejen har hævet, formes den til 8 små boller, som stilles på en bageplade med bagepapir – lad bollerne hæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 7-8 min. ved 225 grader (varmluft), eller indtil de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.
Når bollerne er afkølede, skæres et lille låg af hver bolle og bollerne udhules med en gaffel eller fingrene. Rør marcipan sammen med mælk indtil det er ensartet og cremet – fordel en skefuld marcipan i bunden af hver bolle. Pisk fløde til rimelig stift skum og vend amaretto i. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt en krans rundt på hver bolle – du kan også sagtens fordele flødeskummet med en ske. Læg låget tilbage på hver bolle, drys flormelis hen over bollerne og de er klar til servering.
21 kommentarer
Åh mums, hvor ser de gode ud! :)
TAK :-)
Hold op hvor ser de lækre ud! Er specielt vild med det første billede, som ligner noget fra en sci-fi-film, hvor fastelavnsbollen bliver hentet op med ufo. Haha. Det kunne være man lige skulle gå i krig med fastelavnsboller inden sæsonen er helt slut :)
Mange tak, Laura – tænk hvis der fandtes fastelavns-rumvæsner, som vil have fingrene i mine fastelavnsboller ;-)
God eftermiddag!
Ja så godt at I hjalp Emily imens hun var sydpå.
Dejlige semlore, som vi vil forsøge os med i weekenden, hvor det er fastelavn:-)
Vi bruger dig som en god inspirator her på gården.
Hilsner og nyd solen.
Maria og Tina
http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
God fornøjelse og glædelig fastelavn :-)
Jeg prøvede at lave dem, og åhh hvor er de lækre! Hvilken tyl har du brugt på billedet? :)
Jeg har brugt en 1M :-)
Mmm, det ser bare helt vildt lækkert ud! Og sikke nogle helt vildt gode billeder :-) Fastelavnsboller er virkelig lige noget for mig…
http://09tiblog.blogspot.dk/
TAK – du må prøve disse semlor, for de er virkelig gode!
Det var da de mest fantastiske billeder! Hvor ser det lækkert og indbydende ud :) Er helt vild med “sneen”, der falder på det første billede :)
Kh Louise
Tusind tak for de fine ord, Louise
Endnu engang tak for hjælpen søde Ditte. Tror at semlor’ne (der helt rigtigt er så meget noget for mig), skal være mit weekendbageprojekt <3
Det var en fornøjelse at passe din blog :-) God idé at bage semlor i weekenden – jeg må indrømme, at jeg er blevet lidt vild med dem, men holder nu også stadig meget af en gammeldaws fastelavnsbolle med creme!
Sorry, jeg på peger dette. Men jeg kunne ikke lade være, da min mor er svensk.
I alle semlor, der er blevet bagt i min mors familie (inkluderet min ollemors) har man altid blandet det udhulede brød sammen med marcipanen (eller mandelmassan, hvis det skal være helt rigtigt) og mælken.
Jeg ved ikke om det bare er i min mors familie man gør dette, eller om det kun er i hjemmelavede semlor. Men jeg har heller aldrig fået en købt semla der er udhulet. :D
jeg undskylder hvis det lyder meget negativt. Jeg syntes bare ofte at når danskere laver svenske retter, laver de næste altid noget om.
Endnu en undskyldning, Alva
Sikke nogle skønne billeder!! Er helt pjattet med det første billede. Har i tankerne at prøve fotografere damp fra varm suppe eller the, men det her sne skal også på min TO DO fotoliste. Så fint!! :-)
Tusind tak – jeg er faktisk også vild med billedet og den sne-belagte semla :-)
Hvor er det en lækker version af fastelavnsbollen!
Jeg er selv helt hooked på marcipan for tiden og i stedet for fastelavnsboller, har lavet en helse version af den klassiske træstamme på: http://blog.fashionmom.dk/2014/03/opskrift-bagerens-trstammer-pa.html
Sikke en dejlig opskrift! Jeg var fræk og tilføjede både remonce i bollen og vendte lidt hindbær (der var kogt og blendet) i flødeskummen – mmmm :) Tak for en dejlig opskrift, den er gemt og skal hives frem ved hver fastelavn (og andre gode tider)! ;)
Nøøøøøøj – det lyder virkelig godt. Jeg vil helt sikkert prøve hindbær-tricket næste gang :-)
Hej Ditte, jeg er vild med alle dine billeder! Især de ovenstående, som virkelig drager mig. Hvordan har du redigeret dem – i kurver eller sådan noget? :)