Det er efterhånden en del måneder siden jeg udarbejdede opskrifter og billeder til et kagehæfte, som kunne findes rundt om i landets Føtex-butikker. Hæftet er lavet i samarbejde med Økologisk Landsforening og er fyldt med 10 lækre kageopskrifter på økologiske kager – synes jeg ville dele nogle af opskrifterne her på bloggen, så de ikke går i glemmebogen….for de er virkelig gode!
Bedstemors syrlige skæg, ca. 8 pers.
Dej:
125 g sukker
125 g blødt smør
3 æggeblommer
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1,5 dl mælk
skal fra 1 usprøjtet citron
Fyld:
1,5 – 2 dl appelsin/orangemarmelade
Marengs:
3 æggehvider
180 g sukker
Pisk smør og sukker godt til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen. Bland mel og bagepulver og tilsæt det skiftevis med mælken. Rør til dejen er ensartet og vend til sidst revet citronskal i dejen.
Kom dejen i en bradepande, 20×30 cm, eller i en springform, 22 cm, med bagepapir. Bag kagen i ca. 15-17 min ved 200 grader. Når kagen kommer ud smøres den med marmeladen.
Pisk æggehviderne stive og pisk sukkeret i indtil marengs’en er rigtig tyk. Fordel marengs’en over kagen og bag kagen færdig til marengsen er gylden, ca. 15-20 min.
Hjemmelavede OREO’s småkager, 15 stk.
Dej:
100 g blødt smør
100 g rørsukker
1 æg
100-125 g hvedemel
35 g mørk kakaopulver
1 tsk bagepulver
et nip salt
Vanillecreme:
65 g blødt smør
100 flormelis
½ tsk ren vanillepulver eller kornene fra ½ vanillestang
1 spsk mælk
Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk det ind i smørblandingen. Bland mel, kakao, bagepulver og salt i en anden skål, og hæld det derefter lidt ad gangen i smørblandingen, mens du pisker ved lav hastighed. Dæk dejen med husholdningsfilm og stil den på køl i 1 time, lav cremen imens.
Pisk smør og flormelis sammen – tilsæt vanille og en smule mælk. Hvis du vil have en fastere creme så tilsæt mere flormelis i.
Tag dejen ud af køleskabet – hvis dejen er for klistret, så ælt mere mel ind i den. Rul dejen ud på et meldrysset bord til ca. 3 mm tykkelse, og udstik herefter cookies i en passende størrelse, ca. 6 cm . Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ca. 12 min ved 175 grader. Lad dem køle fuldstændigt af på en bagerist.
Kom fyldet i en sprøjtepose og sprøjt et lag ud på hele den afkølede cookie. Læg en cookie ovenpå, tryk de to cookies sammen, og fortsæt samme procedure med resten.
Opbevar kagerne i køleskabet.
Bounty-barer med lakrids, ca. 15 stk.
1 ds kokosmælk, lægges på køl et døgn i forvejen
2 spsk kokosolie
150 kokosmel
4 spsk rismaltsirup, yaconsirup eller alm. lys sirup
150 g mørk chokolade til overtræk
lakridspulver
hvid chokolade til pynt
Åben dåse med kokosmælk – skrab det øverste, hårde lag ud af dåsen og kom det i en gryde sammen med kokosolie. Smelt det ved lav varme og rør sirup i – smag massen til. Rør kokosmel i og hæld massen i en lille form 20*20 cm, beklædt med bagepapir. Stil formen på køl i ca. 2-3 timer indtil massen er stivnet.
Skær små barer ud af massen og dyp dem i smeltet, mørk chokolade og drys med lakridspulver. Stil barerne på køl igen indtil chokoladen er stivnet – pynt evt. med en smule hvid chokolade inden servering. Opbevar bounty-barerne på køl indtil de skal spises.
24 kommentarer
Hold da helt (kage)-fest det ser lækkert ud…
TAK!
Nøj hvor lækkert! Jeg er nødt til at få fat i det hæfte! :)
He he, mange tak, Nadja!
Uhm! Den Bedstemors kage bagte min egen mor tit, da jeg var barn. Jeg kender den dog som Bedstefarskage. Rigtig lækker med det bløde marengslag på… Den må jeg i gang med – og så tænke lidt ekstra på min mor… :D
Den er nemlig rigtig god :-) Jeg har bare fundet på et lidt anderledes navn, da min kage er med appelsinmarmelade og citronskal, så derfor døbte jeg den bedstemors syrlige skæg :-)
Nøj, hvor ser det lækkert ud :-) Selvom at klokken er næsten 22.15, kunne jeg da godt spise et lille stykke Bedstemor og måske en Bounty….. :-) Jeg må snart i gang i køkkenet ….. Hilsen Maiken
Jaaaa, det kunne jeg da faktisk også godt :-)
Wow, det ser immervæk godt ud! De dér Bountybarer skal jeg da vist prøve… Elsker bounty – og lakrids!
Også mig – Bounty er så godt og mega nemt at lave!
Mums… det ser lækkert ud!! Et allergi spørgsmål – kan man skifte smør og mælk ud i opskrifter, til noget andet, uden at det kommer til at blive en fiasko? Eller skal man overvejet et eller andet? :)
Jeg har ikke prøvet…. Måske du har mere erfaring med den slags end mig. Men ellers er jeg sikker på du kan bruge olie/kokosolie i kagerne og fx mandelmælk – det bager jeg ofte med istedet for smør og mælk, og det plejer at blive vellykket. Men som sagt har jeg ikke prøvet det til disse opskrifter.
Goe gamle bedstefar med skæg, uhmmm. Det hæfte skal jeg ha fat i :-)
Nemlig, men med et twist :-) Tror ikke hæftet er til at skaffe længere, men ellers kan du se det i mit link :-)
Hej Ditte,
Jeg er så heldig, at have dit smukke opskriftshæfte med dine super lækre økologiske kager :)
Wauv siger jeg bare :))
Specielt “bedstemors syrlige skæg” er jeg helt tosset med,
Mumme, så frisk, flot og svampet, syrligt og sødt smelter bare i en stor eventyrlig forening i munden :O)
Glæder mig sååå mega meget til din nye Søde Sunde Sager :)))
Kærlige forårshilsner, Birgit
Tusind tak – dejligt du kan lide opskrifterne :-) Glæder mig til min kogebog udkommer – håber den falder i din smag.
Hold da fast! Sikke nogle lækre opskrifter – hvis det hele ikke skal prøves, så bliver jeg da NØD til at give mig i kast med de hjemmelavede oreo’s! Haps ;)
Emma
http://www.thecasualcliche.blogspot.dk
De er også virkelig gode :-)
Godaften.
dejligt du står bag et kagehæfte, virkeligt godt projekt.
Økologi er et must i min verden, så tak for dine opskrifter:-)
Billederne er super gode.
Mary-Liz
http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
Fantastisk og TAK – dejligt du kan lide opskrifterne :-)
wow det ser bare godt ud :)
TAK!
Har lige lavet dine Bountys med lakrids. Smager supergodt.
Dejligt ;-)